Διχασμός, καταιγίδα ή ράλι το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ;

REUTERS BREAKINGVIEWS
Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 10:38
UPD:13:54

Το εκλογικό κύμα αναμένεται να φέρει περισσότερους Ρεπουμπλικανούς στον Λόφο του Καπιτωλίου. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι το μέγεθος της νίκης.

A- A A+

Από τον Τζέιμς Παιδοκούκη

Το εκλογικό κύμα αναμένεται να φέρει περισσότερους Ρεπουμπλικανούς στον Λόφο του Καπιτωλίου. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι το μέγεθος της νίκης. Το αποτέλεσμα –εάν, δηλαδή, οι ανανεωμένοι αριθμητικά Ρεπουμπλικανοί θα υπερισχύσουν στη Γερουσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και στα δύο σώματα ή σε κανένα από τα δύο– θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην άσκηση πολιτικής και, πιθανότατα, στις πιθανότητες επανεκλογής του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα το 2012.

Ας ονομάσουμε το πρώτο σενάριο «απόφαση διχασμού». Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι Ρεπουμπλικανοί θα «πάρουν» τη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι Δημοκρατικοί τη Γερουσία –αυτή είναι και η έκβαση που περιμένουν οι πολιτικοί αναλυτές τόσο της Γουόλ Στριτ όσο και των δύο παρατάξεων. Σε αυτό το ενδεχόμενο ποντάρουν, επίσης, κατά κόρον οι αγορές. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα τιμωρήσει τον Ομπάμα και τους συμμάχους του στο Κογκρέσο. Την ίδια ώρα, οι Ρεπουμπλικανοί θα αποκτήσουν μερική πολιτική ευθύνη για την οικονομία. Ίσως ληφθούν μέτρα για μείωση των φοροελαφρύνσεων, περικοπή των κοινωνικών παροχών, επικύρωση εμπορικών συμφωνιών και μείωση ορισμένων εταιρικών φόρων.

Το δεύτερο σενάριο είναι το «τσουνάμι» –οι Ρεπουμπλικανοί θα υπερισχύσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει «αλλάξει χέρια» έξι φορές μετά τον ΒΆ Παγκόσμιο Πόλεμο και κάθε το έκανε και με η Γερουσία. Υπάρχουν αρκετές έδρες για τις οποίες οι Ρεπουμπλικανοί έχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα καταφέρουν κάτι ανάλογο. Εάν πετύχουν μια συντριπτική νίκη, θα έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουν μεγαλύτερη εξουσία στις έδρες των σημαντικών επιτροπών.

Η ρεπουμπλικανική παράταξη του «Tea Party» ίσως μπει σε πειρασμό να ερμηνεύσει τη νίκη της ως καθολική λαϊκή εντολή για «ψαλίδι» των επιχορηγήσεων έναντι ενός ενιαίου «κατιμά» στη φιλελεύθερη, δημοκρατική παράταξη. Αν και μια τέτοια έκβαση θα έπρεπε θεωρητικά να εκλαμβάνεται ως απόδειξη της επιτακτικής ανάγκης για συμβιβασμό, το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε «πάγωμα», –για παράδειγμα, αδράνεια ως προς την ανανέωση των φοροελαφρύνσεων του 2001 και του 2003.

Το τρίτο σενάριο –η «επάνοδος»– προβλέπει ότι οι Δημοκρατικοί θα κερδίσουν και τα δύο σώματα. Ακόμη και αυτό, όμως, δεν θα μπορέσει να γλιτώσει την εκπρόσωπο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι, η οποία πιθανότατα θα αντικατασταθεί από τον Στένι Χόγιερ του Μέριλαντ –κίνηση που δείχνει ότι γίνονται λίγα βήματα προς τα δεξιά. Οι Ρεπουμπλικανοί θα αποδειχθούν ακόμη μια φορά «το κόμμα του όχι», περιμένοντας την επόμενη ευκαιρία για να επικρατήσουν στον Λευκό Οίκο και τη Γερουσία στις εκλογές του 2012, όπου θα μπορούν να στοχεύσουν σε περισσότερες έδρες των Δημοκρατικών. Ίσως αυτό να είναι το εκλογικό αποτέλεσμα που κρύβει τις περισσότερες προκλήσεις για τον Ομπάμα, καθώς θα κριθεί η ικανότητα του Αμερικανού προέδρου να αντιστρέψει το κλίμα της οικονομίας λίγο πριν την τελική δοκιμασία και διεκδικήσει μια δεύτερη τετραετία.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Προτεινόμενα για εσάς