Το περιβαλλοντικό διακύβευμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 18:45

Η μεγαλύτερη ανησυχία των οικολογικών οργανώσεων είναι μια νίκη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

A- A A+

«Είμαι ο Τζο Μάντσιν και εγκρίνω αυτή τη διαφήμιση γιατί πάντοτε θα υπερασπίζομαι τη Δυτική Βιρτζίνια». Με αυτά τα λόγια και με το λογότυπο της Αμερικανικής Εθνικής Ένωσης Όπλων σε περίοπτη θέση αρχίζει το προεκλογικό σποτ του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος για την πολιτεία της ανατολικής Αμερικής.

Κραδαίνοντας το τουφέκι του, ο Μάντσιν δεσμεύεται απέναντι στους ψηφοφόρους να τα βάλει με τη Ουάσινγκτον, ακόμη και με την κυβέρνηση Ομπάμα όπως λέει, ενώ βάλλει –κυριολεκτικά, με το όπλο του- εναντίον του νομοσχεδίου για τις συναλλαγές άνθρακα... «γιατί είναι κακό για τη Δυτική Βιρτζίνια».

Είναι το σποτ ενός πολιτικού, το οποίο όμως δίνει το στίγμα των ενδιάμεσων εκλογών σε ό,τι αφορά το περιβάλλον: ακόμη και «γαλάζιοι» υποψήφιοι δεν διστάζουν να αποστασιοποιηθούν από το Λευκό Οίκο φοβούμενοι ότι το αντίθετο θα τους στοιχίσει στην κάλπη. Στον απόηχο της τεράστιας οικολογικής καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικού και εν μέσω τεταμμένων συζητήσεων που σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή –π.χ. η «Πρόταση 23» στην Καλιφόρνια, που προβλέπει μη συμμόρφωση της πολιτείας με τους στόχους του Πρωτοκόλλου του Κιότο- οι ενδιάμεσες εκλογές θα έχουν και πράσινο χρώμα. Ποιο είναι όμως συγκεκριμένα το διακύβευμά τους για το περιβάλλον, το κλίμα και την ενέργεια;

Η μεγαλύτερη ανησυχία των οικολογικών οργανώσεων είναι μια νίκη των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Κι ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα θα παραμείνει ένοικος του Λευκού Οίκου για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη –και συνεπώς θα είναι σε θέση να «περιορίσει τις απώλειες» στο σώμα- οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν τον έλεγχο των πανίσχυρων επιτροπών της Βουλής. Από αυτές, η Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου είναι μια από τις σημαντικότερες, τόσο ως προς την προώθηση νομοθεσίας όσο και σε ό,τι αφορά τη διενέργεια ερευνών, π.χ. στην περίπτωση της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.

Τι θα σημαίνει λοιπόν η ανάληψη του ελέγχου της Βουλής από τους Ρεπουμπλικανούς; Ότι κατά πάσα πιθανότητα θα μπει φρένο στην έως σήμερα προωθούμενη περιβαλλοντική νομοθεσία –με το νομοσχέδιο για τις συναλλαγές άνθρακα να δέχεται το τελειωτικό χτύπημα- ενώ είναι ενδεικτικό πως ερωτηθείς σχετικά, κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουμπλικανών δήλωσε ότι «δεν βλέπει περιθώριο συμβιβασμού» με τους Δημοκρατικούς γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα.

Παράλληλα, μια νίκη των Ρεπουμπλικανών ίσως σήμαινε και το τέλος της Επίλεκτης Επιτροπής για την Ενεργειακή Ανεξαρτησία και την Υπερθέρμανση του Πλανήτη, η οποία τα τελευταία χρόνια αποτελούσε πεδίο γόνιμου διαλόγου μεταξύ πολιτικών, επιστημόνων, μελών οικολογικών οργανώσεων κ.α. που ζητούσαν μείωση της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση του επικεφαλής της επιτροπής, Έντουαρντ Μάρκι ότι η επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή θα σηματοδοτήσει τη διακοπή κάθε ενέργειας με στόχο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Οι πλέον απαισιόδοξοι «βλέπουν» ότι, με τους Ρεπουμπλικανούς στη Βουλή, δεν θα αναληφθεί κανενός είδους δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή ή την ενέργεια πέρα από τη διοχέτευση κονδυλίων στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας και της εξόρυξης πετρελαίου, φυσικού αερίου και γαιάνθρακα. Επιπλέον, ήδη οι πιο συντηρητικοί κύκλοι του κόμματος ασκούν πιέσεις προκειμένου να διενεργηθούν έρευνες γύρω από τους θεωρούμενους ως πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς που προωθεί ο Λευκός Οίκος και η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή