Σε εξέλιξη η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ

Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2010 23:39

Κλείνουν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας οι πρώτες κάλπες στις ΗΠΑ, όπου εκατομμύρια πολίτες ψηφίζουν την Τρίτη τους εκπροσώπους τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία και τις κυβερνήσεις πολιτειών.

A- A A+

Κλείνουν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας οι πρώτες κάλπες στις ΗΠΑ, όπου εκατομμύρια πολίτες ψηφίζουν την Τρίτη τους εκπροσώπους τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία και τις κυβερνήσεις πολιτειών.

Εν μέσω γενικευμένης δυσαρέσκειας για την οικονομική κατάσταση, οι Δημοκρατικοί αναμένεται να χάσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά μπορεί να καταφέρουν να τη διατηρήσουν στη Γερουσία.

Στις σημερινές εκλογές θα αναδειχθούν τα 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα ανανεωθούν οι 37 από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Θα εκλεγούν επίσης 37 νέοι κυβερνήτες, σε σύνολο 50, καθώς και όλα τα κοινοβούλια πολιτειών εκτός από τέσσερα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται 39 έδρες επιπλέον από αυτές που έχουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να κερδίσουν την πλειοψηφία και δέκα για να κερδίσουν τη Γερουσία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις δημοσκοπήσεων και αναλυτών οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν τουλάχιστον 50 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ περισσότερες από 90 εκτιμάται ότι απειλούνται.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται επίσης να σημειώσουν νίκες στη Γερουσία, αλλά θα είναι πιο δύσκολο να αποσπάσουν τις δέκα έδρες που απαιτούνται για να αποκτήσουν την πλειοψηφία.

Παράλληλα, οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε περίπου 160 δημοψηφίσματα για διάφορα ζητήματα, από τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας στην Καλιφόρνια μέχρι την απαγόρευση χρήσης της Σαρία στα δικαστήρια στην Οκλαχόμα.

Οι πρώτες κάλπες κλείνουν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας σε τμήματα των πολιτειών Κεντάκι και Ιντιάνα και οι τελευταίες στην Αλάσκα στις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ωστόσο θα χρειαστούν ώρες ή και ημέρες για να υπάρξουν τελικά αποτελέσματα σε κρίσιμες κούρσες.

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρουν να αποσπάσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, θα έχουν τη δυνατότητα να αναθεωρήσουν - όπως έχουν ήδη υποσχεθεί - τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Ομπάμα θα πρέπει επίσης να βάλει στο περιθώριο τη φιλοδοξία του να μεταρρυθμίσει ή ακόμη και να βρει μια συμβιβαστική πρόταση στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης και της εκπαίδευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή