ΗΠΑ: Προς πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Ρεπουμπλικάνοι

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 04:07
UPD:04:47
REUTERS/MOLLY RILEY

A- A A+

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν αρκετές έδρες ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις προβλέψεις αμερικανικών ΜΜΕ βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων, και σημειώνουν σημαντικές νίκες στη Γερουσία, σε μία εκλογική βραδιά που καταδεικνύει τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο η νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μάντσιν στη Δυτική Βιρτζίνια μπορεί να σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα ίσως καταφέρει να διατηρήσει μικρή πλειοψηφία στη Γερουσία.

Το MSNBC, το Fox News και το CNN προβλέπουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κερδίσουν από του Δημοκρατικούς πλέον των 39 εδρών που απαιτούνται για την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα μάλιστα με CNN θα κερδίσουν πάνω από 50 έδρες.

Οι Αμερικανοί εκλέγουν και τους 425 εκπροσώπους τους στη Βουλή του Αντιπροσώπων, 37 από τους 100 Γερουσιαστές, 37 από τους 50 κυβερνήτες πολιτειών, καθώς και κοινοβούλια σε όλες εκτός από τέσσερις πολιτείες.

Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν έδρες από τους Δημοκρατικούς στην Ιντιάνα, τη Βόρεια Ντακότα και το Άρκανσο, ενώ διατήρησαν τις έδρες τους στο Οχάιο και το Νιου Χάμσαϊρ.

«Έχει προβληθεί τόσο πολύ στα ΜΜΕ το αίσθημα του θυμού στην Αμερική τις τελευταίες ημέρες, που οι προσδοκίες μας δεν είναι τόσο υψηλές όσο το 2008. Εργαστήκαμε σκληρά, αλλά στις παρούσες συνθήκες το να διατηρήσουμε την πλειοψηφία μας στη Γερουσία θα πρέπει να θεωρηθεί μεγάλη νίκη για τους Δημοκρατικούς, δυστυχώς», δήλωσε στη ναρχή της εκλογικής βραδιάς στο naftemporiki.gr ο Άλεκ Μάλι, αντιπρόεδρος της τοπικής οργάνωσης των Δημοκρατικών στην Ελλάδα (Democrats Abroad Greece). Ωστόσο η νίκη στη Δυτική Βιρτζίνια αναπτέρωσε στη συνέχεια τις ελπίδες των Δημοκρατικών για διατήρηση της πλειοψηφίας στη Γερουσία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι Μάρκο Ρούμπιο στη Φλόριντα και Ραντ Πολ στο Κεντάκι έγιναν οι πρώτοι υποψήφιου του κινήματος του Tea Party (Κόμμα Τσαγιού) που κέρδισαν έδρες στη Γερουσία. Η Κριστίν Ο’Ντόνελ, υποψήφια του κινήματος στο Ντέλαγουερ, έχασε από τη Δημοκρατικό υποψήφιο.

Σύμφωνα με τα exit polls που μετέδωσαν αμερικανικά δίκτυα, οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους ανησυχούν πολύ για την οικονομία, ενώ τέσσερις στους δέκα στηρίζουν το Kόμμα του Τσαγιού.

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρουν να αποσπάσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, θα έχουν τη δυνατότητα να αναθεωρήσουν - όπως έχουν ήδη υποσχεθεί - τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Ομπάμα θα πρέπει επίσης να βάλει στο περιθώριο τη φιλοδοξία του να μεταρρυθμίσει ή ακόμη και να βρει μια συμβιβαστική πρόταση στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης και της εκπαίδευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή