«Μήνυμα» για τον Ομπάμα το αποτέλεσμα της κάλπης

Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 17:40
A- A A+

Ως ένα ισχυρό μήνυμα προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ερμηνεύει ο αμερικανικός Τύπος το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ υπέρ των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι εξασφάλισαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι άρπαξαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων» τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των New York Times, που μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Οι εκλογείς έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα στον πρόεδρο. Η δουλειά του δεν τους αρέσει και είναι ακόμα περισσότερο θυμωμένοι με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο».

Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφία του Τζον Μπένερ, ενός από τους αρχιτέκτονες της νίκης των συντηρητικών, να χαμογελά και να μοιάζει συγκινημένος με την προοπτική να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αντικαθιστώντας τη Νάνσι Πελόζι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, στο οποίο εκφράζεται η άποψη ότι οι Αμερικανοί δεν ήθελαν μόνο να δείξουν τη δυσαρέσκεια τους προς τον πρόεδρό τους, αλλά και «να σταματήσουν τους Δημοκρατικούς των οποίων ηγείτο η Νάνσι Πελόζι», που τα τελευταία δύο χρόνια υμνούσε τις μεταρρυθμίσεις του Ομπάμα.

Με τη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών και τη Γερουσία στα χέρια των Δημοκρατικών, η Washington Post αναρωτιέται σε σχόλιό της πώς θα προχωρήσει τώρα ο πρόεδρος Ομπάμα.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι πολύ σοβαρά ώστε η Ουάσινγκτον να χάσει δύο χρόνια (μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές) με καυγαδάκια», αναφέρει η εφημερίδα τονίζοντας ότι λίγα είναι τα προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν χωρίς τη συνεργασία δεξιάς και αριστεράς.

Η Financial Times από την άλλη πιστεύει ότι έχει ήδη φτάσει το 2012. «Οι εκλογές (για την επιλογή των υποψηφίων των κομμάτων) για την προεδρία του 2012 ξεκινούν σήμερα», σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Ρεπουμπλικάνoι: Στην κορυφή της ατζέντας η μείωση δαπανών

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπόνερ, δήλωσε σήμερα ότι η μείωση των κρατικών δαπανών θα είναι στην κορυφή της ατζέντας του Κογκρέσου για τον επόμενο χρόνο, μία μόλις ημέρα αφότου το κόμμα του κέρδισε τον έλεγχο της Βουλής.

«Ο αμερικανικός λαός περιμένει από εμάς να κάνουμε κάτι για τη μείωση των δαπανών εδώ στην Ουάσινγκτον και να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τις δουλειές τους», επισήμανε ο Μπόνερ στους δημοσιογράφους.

Σημειώνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν υποσχεθεί ότι θα βάλουν φρένο στην κυβέρνηση όσον αφορά στο θέμα των δαπανών. Το Σεπτέμβριο είχαν δηλώσει μάλιστα ότι το πρώτο βήμα θα είναι η μείωση των δαπανών της Ουάσινγκτον στα επίπεδα του 2008.

Στις δηλώσεις του πάντως την Τετάρτη ο Μπόνερ αρνήθηκε να αναφερθεί λεπτομερώς στις μειώσεις δαπανών που θα ζητήσει, ενώ ερωτηθείς για το ποια είναι η πρώτη μείωση στη λίστα του αρκέστηκε να πει ότι θα παρθούν πολλές αποφάσεις τους ερχόμενους μήνες.

Η πρώτη διαμάχη στο Κογκρέσο για τα οικονομικά θέματα αναμένεται να γίνει για τη χρηματοδότηση των κυβερνητικών δραστηριοτήτων του επόμενου έτους. Η συζήτηση αυτή μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και στις 15 Νοεμβρίου, στην πρώτη συνεδρίαση του Κογκρέσου με την τωρινή του μορφή μετά τις εκλογές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή