Επιχειρηματικές συμφωνίες στο επίκεντρο της επίσκεψης Χου στο Παρίσι

Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2010 17:51
UPD:18:52

A- A A+

Με λαμπρές τιμές υποδέχθηκε το Παρίσι τον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο, που άρχισε τριήμερη επίσκεψη στη Γαλλία με βασικό στόχο την υπογραφή επιχειρηματικών συμφωνιών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά και τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Τα Ηλύσια Πεδία σημαιοστολίστηκαν για την άφιξη του Χου, τον οποίο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποδέχθηκε με πλήρεις στρατιωτικές τιμές.

Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες πρόκειται να υπογράψουν επιχειρηματικές συμφωνίες που Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει ως τις μεγαλύτερες που έχουν υπογραφεί μέχρι στιγμής μεταξύ Κίνας και ευρωπαϊκής χώρας.

Η αεροπορική εταιρεία China Southern Airlines ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει 36 αεροπλάνα από την Airbus, αξίας 3,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Κίνα ενδέχεται να αγοράσει συνολικά 100 Airbus.

Συμφωνίες ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τρεις κινεζικές επιχειρήσεις ανακοίνωσε και η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Alcatel-Lucent. Η πετρελαϊκή Total και η ασφαλιστική Axa είναι ανάμεσα στις εταιρείες που επίσης πρόκειται να συνάψουν συμφωνίες.

Οι δύο χώρες ελπίζουν επίσης να επισφραγίσουν την άμβλυνση των μεταξύ τους εντάσεων που είχαν κλιμακωθεί όταν ο Σαρκοζί είχε εξοργίσει το Πεκίνο όταν συναντήθηκε το 2008 με τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ Δαλάι Λάμα.

«Η πρόοδος δεν επιτυγχάνεται με το να επιπλήττεις τοςυ άλλους. Δεν πρέπει να βλέπουμε την Κίνα σαν ένα κίνδυνο αλλά σαν μια απειλή… Θα υπογράψουμε πολύ σημαντικά συμβόλαια και θα αρχίσουμε πολύ σημαντικές ομιλίες εν όψει της ανάληψης της προεδρίας του G20 από τη Γαλλία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος πριν την επίσκεψη του Κινέζου ομολόγου του.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Πεκίνο έχουν προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, καθώς ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι το ζήτημα αυτό θα αγνοηθεί στις συζητήσεις των ηγετών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή