Ανοικτή η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία

Γ. Παπανδρέου σε ιταλικό περιοδικό: «Αν δεν κερδίσω, η Ελλάδα θα ξαναψηφίσει»
Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2010 13:44
UPD:18:29

Αν οι ομάδες συμφερόντων που πλήξαμε με τις μεταρρυθμίσεις μας, πούνε «φτάνει, πρέπει να σταματήσουμε τις αλλαγές που είναι σε εξέλιξη», τότε δεν μου μένει παρά να απευθυνθώ σε όλο τον ελληνικό λαό, αναφέρει ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη

A- A A+

Ανοιχτό αφήνει σε συνέντευξή του στο ιταλικό περιοδικό «Panorama» ο Πρωθυπουργός το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές, σε περίπτωση που το μήνυμα της εκλογικής αναμέτρησης της ερχόμενης Κυριακής δεν είναι θετικό για την κυβέρνηση.

«Αν οι ομάδες συμφερόντων που πλήξαμε με τις μεταρρυθμίσεις μας, πούνε "φτάνει, πρέπει να σταματήσουμε τις αλλαγές που είναι σε εξέλιξη", τότε δεν μου μένει παρά να απευθυνθώ σε όλο τον ελληνικό λαό», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη που τιτλοφορείται «Αν δεν κερδίσω, η Ελλάδα θα ξαναψηφίσει».

Ερωτηθείς σχετικά με τα όσα του καταλογίζονται περί πολιτικής αστάθειας, ο κ. Παπανδρέου σχολιάζει: «Τι είναι πιο ασταθές; Μία κυβέρνηση που δεν μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, ή μια κυβέρνηση που διαθέτει λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει τις αλλαγές;».

«Πριν κάποιους μήνες αποφασίσαμε ότι η χρεοκοπία δεν είναι μια επιλογή. Για αυτό τον λόγο ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε σοβαρές περικοπές στις δαπάνες, στους μισθούς, στις σπατάλες. Είναι οδυνηρό, αλλά αναγκαίο», τονίζει εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση αν «η χώρα είναι εκτός κινδύνου;», απαντά: «Ας το θέσουμε έτσι: είμαστε εκτός άμεσου κινδύνου χρεοκοπίας, αλλά πρέπει να κρατήσουμε σταθερή πορεία για να μην το διακινδυνεύσουμε».

Αναφερόμενος στις περικοπές, ο δημοσιογράφος του Panorama, παρατηρεί: «Η συνταγή σας μοιάζει με εκείνη του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Δεν υπάρχουν, πλέον, διαφορές, ανάμεσα σε σοσιαλιστικές και συντηρητικές κυβερνήσεις;».

Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι δεν του αρέσει ο όρος λιτότητα, που χρησιμοποιεί ο Κάμερον και ότι προτιμά τη λέξη ευθύνη. «Και υπάρχουν τριών ειδών ευθύνες, συνεχίζει. Η πρώτη: μια καλύτερη διακυβέρνηση, δηλαδή, μια καλύτερη χρήση του δημόσιου χρήματος. Μια μελέτη υπολογίζει ότι αν η Ελλάδα καταπολεμούσε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά όπως κάνει η Σκανδιναβία, θα μπορούσε να έχει ένα συν 8% στο ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεύτερο: η ευθύνη μας πρέπει να είναι ίση. Οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώνουν και οι φτωχοί να πληρώνουν λιγότερο. Η τρίτη ευθύνη, είναι η προστασία του περιβάλλοντος».

Εξηγώντας τις περικοπές στο δημόσιο τομέα, ο πρωθυπουργός σημειώνει πως ήμασταν σε μια κατάσταση επικείμενης χρεοκοπίας και «έπρεπε να δωρίσουμε αίμα για να μπορέσει να επιζήσει ο ασθενής». «Πήραμε όσα λιγότερα χρήματα γινόταν από τους φτωχούς, συνταξιούχους και πολλά από τους πιο εύπορους εργαζόμενους. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον η δημόσια γραφειοκρατία αλλά και ο ιδιωτικός τομέας Πρέπει να καταπολεμηθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα η φοροδιαφυγή. Αλλά δεν μπορούσαμε να το κάνουμε μέσα σε μόλις 2 μήνες. Αυτή, αν θέλετε, ήταν η πραγματική αδικία. Τώρα πρέπει να διορθωθεί», αναφέρει.

«Είναι αλήθεια ότι η Κίνα βοήθησε την Ελλάδα περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση;», συνεχίζει στη συνέντευξη, ο δημοσιογράφος Πίνο Μπουνοτζιόρνο. Ο πρωθυπουργός απαντά ότι «η Κίνα παρενέβη σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή διότι επένδυσε δίνοντας εμπιστοσύνη στη χώρα, αγοράζοντας ομόλογα και χρηματοδοτώντας την ακτοπλοϊκή βιομηχανία, στον Πειραιά. ‘Ήταν και ένα ισχυρό μήνυμα για το ευρώ: “ δεν θέλουμε να χάσει δύναμη, εξαιτίας των διεθνών κερδοσκόπων”. Από εδώ μπορεί να ξεκινήσει μια νέα σχέση Κίνας-ΕΕ».

Σχολιάζοντας εν συνεχεία τη στάση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι στην αρχή δεν κατανόησαν τη φύση του προβλήματος. «Χρειαζόμασταν ένα “στοπ” στις κερδοσκοπίες και η Ένωση καθυστερούσε. Αλλά υπήρξε μια άλλη αρνητική παράμετρος: η Ελλάδα μετατράπηκε σε ποδοσφαιρική μπάλα στα εσωτερικά πρωταθλήματα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Αυτό που συνέβη, όμως, δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά την κακή διαχείριση της πολιτικής».

Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ακόμη ότι το δάνειο που μας δόθηκε δεν έχει δωρεάν χαρακτήρα και ότι αν η Ελλάδα πετύχει, οι ευρωπαϊκές χώρες που μας βοήθησαν θα κερδίσουν και χρήματα».

Αντώνης Σαμαράς: Αλλάξτε πορεία

«Θα προέτρεπα τον κ. Παπανδρέου, αντί να εκβιάζει τον ελληνικό λαό, να έρθει εδώ, δίπλα στον απλό πολίτη, στον απλό τον κόσμο και να βιώσει την αγωνία του για το αύριο και να πάρει επιτέλους το μήνυμά του», σχολίασε ο Αντώνης Σαμαράς μετά από την επίσκεψή του στο εμπορικό κέντρο Κερατσινίου.

Α. Σαμαράς: Υπάρχει άλλος δρόμος, αλλάξτε πορεία

Α. Σαμαράς: Υπάρχει άλλος δρόμος, αλλάξτε πορεία

«Για μας, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Αλλαγή πολιτικής, με Ανάπτυξη και Ελπίδα. Υπάρχει άλλος δρόμος. Αλλάξτε πορεία», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Παπανδρέου εκβιάζει με πρόωρες βουλευτικές εκλογές, σχολίασε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Το ΠΑΣΟΚ εξαπάτησε πολιτικά τον ελληνικό λαό πριν από τις περσινές εκλογές. Στη συνέχεια επέβαλε στη χώρα το Μνημόνιο και την καταστροφική πολιτική του», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος και τώρα, παρατήρησε, ο κ. Παπανδρέου εκβιάζει με πρόωρες βουλευτικές εκλογές, γιατί δεν του βγαίνει η πολιτική του - και με τους εκλογικούς εκβιασμούς του, προκαλεί πρόβλημα στην εικόνα της χώρας στις αγορές. Γι αυτό, εξήγησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, εκτινάσσονται τα spreads προς τα πάνω και ετοιμάζει νέα σκληρότερα μέτρα.

Ως Νέα Δημοκρατία, καλούμε τους πολίτες να στείλουν μήνυμα ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Η οικονομία δεν αντέχει άλλο. Το Μνημόνιο μας οδηγεί σε αδιέξοδο, καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Παναγιωτόπουλος, καλώντας τους πολίτες να στείλουν Μήνυμα Ελπίδας, για έξοδο από την κρίση με ανάπτυξη, και να ζητήσουν αλλαγή πολιτικής με την ψήφο τους.

Σκληρή απάντηση Παπαρήγα

Α. Παπαρήγα: Πατριωτισμός για τον Πρωθυπουργό είναι ο ελληνικός λαός να σκύψει το κεφάλι

Α. Παπαρήγα: Πατριωτισμός για τον Πρωθυπουργό είναι ο ελληνικός λαός να σκύψει το κεφάλι

«Για τον κ. Παπανδρέου πατριωτισμός είναι να σκύψει το κεφάλι ο λαός» παρατήρησε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1892845 σε δηλώσεις κατά την επίσκεψή της στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, απαντώντας στη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού.

«Για τον κ. Παπανδρέου πατριωτισμός είναι ο ελληνικός λαός να σκύψει το κεφάλι, να δώσει και ολόκληρο αν είναι δυνατόν το μισθό του, για να εξοφλήσουν τους Γερμανούς, τους Γάλλους τραπεζίτες και τους υπόλοιπους. Για τον πρωθυπουργό πατριωτισμός είναι να δουλεύει κανείς με 500 ευρώ το μήνα. Πατριωτισμός είναι να έχει απούλητα ο αγρότης τα προϊόντα και το μικρομάγαζο να έχει αναδουλειά», σημείωσε η κ. Παπαρήγα.

Εκκληση Γ. Καρατζαφέρη

Έκκληση προς τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας να συνεργαστούν «για να σώσουμε τη χώρα», απηύθυνε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Γ. Καρατζαφέρης: Το τρένο της πολιτικής παράνοιας έχει φτάσει στο γκρεμό

Γ. Καρατζαφέρης: Το τρένο της πολιτικής παράνοιας έχει φτάσει στο γκρεμό

Σε δήλωσή του από το εκλογικό περίπτερο του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής Αδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε «έσχατη στιγμή» την περίοδο που διανύουμε, και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων, ενώ υποστήριξε ότι «το τρένο της πολιτικής παράνοιας έχει φτάσει στο γκρεμό και πρέπει να το σταματήσουμε». «Η πατρίδα και ο λαός το περιμένει», συμπλήρωσε και ευχήθηκε «να φωτίσει ο Θεός τα βήματα των ταγών του δύσμοιρου αυτού τόπου, πολιτικούς και μη πολιτικούς».

Αλ. Τσίπρας: Τα μαζεύουν άρον-άρον

Εντονη κριτική στην κυβέρνηση με σημείο αιχμής τη σεναριολογία για τις πρόωρες εκλογές, άσκησε από το Περιστέρι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι όλη την προηγούμενη εβδομάδα το Μέγαρο Μαξίμου άφησε να διαρρεύσει ότι ετοιμάζει θεσμική εκτροπή με διπλή κάλπη στις 12 Δεκεμβρίου.

«Σήμερα», όμως παρατήρησε, «τα μαζεύουν άρον-άρον, γιατί διαπίστωσαν ότι τους γυρίζει μπούμερανγκ». «Μπλόφα - ξεμπλόφα, ένα είναι σίγουρο: ότι η εκλογολογία επιταχύνει πολιτικές εξελίξεις, αναδιατάσσεται το μπλοκ εξουσίας των δυνάμεων που θέλουν να στηρίξουν το Μνημόνιο», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τους πολίτες να στείλουν τον λογαριασμό στον πρωθυπουργό και στην τρόικα στην κάλπη της Κυριακής, «περαιώνοντας» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- με την ψήφο τους αυτή την πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδο.

«Αν οι εθνικές εκλογές είναι για τον Γ. Παπανδρέου απειλή κι εκβιασμός προς τους πολίτες, για την Αριστερά μπορεί να γίνουν ευκαιρία για μια μεγάλη συμπαράταξη όλων ανεξαιρέτως των δυνάμεών της και για τον ελληνικό λαό δυνατότητα να απεμπλακεί από την τρόικα και το μνημόνιο, να απαλλαγεί από την επικίνδυνη σημερινή κυβέρνηση και το κατεστημένο πολιτικό σκηνικό και να ανοίξει ελπιδοφόρους ανορθωτικούς προοδευτικούς και σοσιαλιστικούς δρόμους», δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης.

Φ.Κουβέλης: Πολιτικό σφάλμα η μετατροπή των εκλογών σε δημοψήφισμα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, κάλεσε τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους στις διλημματικές σειρήνες και να επιλέξουν στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου με αυτοδιοικητικά κριτήρια τους καλύτερους και τους ικανότερους. «Η ώρα της κάλπης έφτασε. Όσοι ζητούν από τους ψηφοφόρους να μετατρέψουν αυτές τις εκλογές σε δημοψήφισμα πράττουν μεγάλο πολιτικό σφάλμα», τόνισε ο κ. Κουβέλης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1892871 .

Handelsblatt: Ο Παπανδρέου βάζει ψηλά τον πήχη

Οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών απασχολούν και το γερμανικό Τύπο.

«Ο Παπανδρέου βάζει ψηλά τον πήχη» σημειώνεται σε σχόλιο του Γκερντ Χέλερ για τις εκλογές στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως επισημαίνει, «Ο Παπανδρέου ποντάρει τώρα τα πάντα σε ένα χαρτί: Εάν οι Έλληνες την Κυριακή αρνηθούν να στηρίξουν τη πολιτική περικοπών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, τότε θα κηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές».

Όμως μιλά για μια ριψοκίνδυνη κίνηση, «διότι η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, στη χειρότερη της νεότερης ιστορίας της, και ο κίνδυνος νέας επιδείνωσης δεν αποσοβήθηκε».

«Ο Παπανδρέου προσπαθεί με την απειλή των πρόωρων εκλογών να συσπειρώσει τα μέλη και τους οπαδούς του και να αποφύγει μια καταστροφική ήττα στις επικείμενες εκλογές. Βάζει όμως ψηλά τον πήχη. Πολύ ψηλά. Οι δείκτες του χρηματιστηρίου της Αθήνας έχουν πάρει την κατιούσα εδώ και μέρες και τα ‘καπέλα’ επικινδυνότητας για τα κρατικά ομόλογα ανεβαίνουν. Ασφαλώς δεν έχουν σχέση μόνον με το ενδεχόμενο νέων εκλογών, αλλά η αντίδραση των αγορών είναι ένα σαφές μήνυμα: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τώρα την πολιτική σύγκρουση, αλλά τη συνέπεια και τη συνέχεια» προσθέτει ο Χέλερ.

Μάλιστα κάνει λόγο για αύξηση της αβεβαιότητας «καθώς ο Παπανδρέου εμπλέκεται σε ένα παιχνίδι που δεν έχει καθόλου σαφείς κανόνες: π.χ. ποιο ακριβώς είναι το όριο στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση; Πού αρχίζει και πού τελειώνει η ήττα;»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζει τη σημασία των αυτοδιοικητικών εκλογών: «Οι Έλληνες ψηφίζουν την Κυριακή όχι μόνον τους νέους κοινοτικούς και δημοτικούς τους άρχοντες, αλλά και το πακέτο περικοπών της σοσιαλιστικής κυβέρνησης».

Εκτιμά ακόμη πως τα ποσοστά της κυβέρνησης είναι καταπληκτικά «αν αναλογιστούμε τα μέτρα που κατόρθωσε να επιβάλει στον ελληνικό λαό». «Ασφαλώς κυριαρχεί απαισιοδοξία, αλλά ακόμη και πριν από ένα μήνα το 40% των Ελλήνων εκτιμούσε ότι ο Παπανδρέου είναι ο πλέον κατάλληλος πρωθυπουργός για τη χώρα. Αντίθετα ο αντίπαλός του Σαμαράς, ο δημαγωγός αρχηγός του συντηρητικού κόμματος, αγγίζει μόλις το 20%.

Παρ’ όλα αυτά η επιτυχία των υποψηφίων του κυβερνητικού κόμματος στις εκλογές της Κυριακής είναι αβέβαιη» προστίθεται στο ρεπορτάζ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή