Πρώτο μήνυμα η αποχή

Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2010 19:17
UPD:22:12
EUROKINISSI /ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ

A- A A+

Η μεγάλη αποχή των πολιτών φαίνεται πως είναι το πρώτο μήνυμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, το γεγονός αυτό προβληματίζει το ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε όμως πως «δεν πέρασε στο εκλογικό σώμα η αντιμνημονιακή φρενίτιδα». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για την Περιφέρεια Αττικής, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο υποψήφιος με το κυβερνών κόμμα Γιάννης Σγουρός και τη δεύτερη ο υποψήφιος με τη ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, με το Γιάννη Δημαρά να βρίσκεται στην τρίτη θέση. Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη μεταβεί στα γραφείου του ΠΑΣΟΚ και αργότερα απόψε θα προβεί σε δηλώσεις «με γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Καρακαδά, της εταιρείας Singular Logic, που υποστηρίζει τεχνικά τη διαδικασία της συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων, μια πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα θα έχουμε γύρω στις 9.30 και εφόσον συγκεντρωθεί, μέσω των ειδικών τηλεφώνων SRT, το 10% από τα εκλογικά κέντρα.

Το πρώτο μήνυμα το οποίο μοιάζει ξεκάθαρο είναι το μήνυμα της αποχής, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Ανάλογη εκτίμηση έκανε και ο Παναγιώτης Φασούλας, ο οποίος υποστήριξε πως ο κόσμος γυρνάει την πλάτη στο σημερινό πολιτικό σύστημα. Και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά μίλησε για αρκετά μεγάλο ποσοστό αποχής.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο βουλευτής της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος σημείωσε πως η αποχή είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, εκτιμώντας πως δεν πρόκειται για στάση αδιαφορίας, αλλά αντίθετα έχει έντονο πολιτικό περιεχόμενο.

Μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα χαρακτήρισε ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, τα –κατά τα φαινόμενα- υψηλά ποσοστά αποχής.

«Εγω τουλάχιστον διατήρησα τις δυνάμεις μου απέναντι στον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος θεωρώ ότι τα πήγε πολύ καλά, καθώς ήταν το φαβορί. Το ζήτημα είναι η αποχή, που σημαίνει ότι ο κόσμος δεν πείθεται πλέον. Η αποχή πρέπει να προβληματίσει τον πολιτικό κόσμο» δήλωσε από την πλευρά του στο naftemporiki.gr ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Κυριάκος Βελόπουλος.

NAFTEMPORIKI.GR
Κ. Βελόπουλος: Διατήρησα τις δυνάμεις μου

Ακούστε τη δήλωση του Κ. Βελόπουλου

Είναι ένα μήνυμα απογοήτευσης και δυσαρέσκειας, ειδικά προς την κυβέρνηση που συνέδεσε αυτές τις εκλογές με ψήφο εμπιστοσύνης, τόνισε http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1893540 .

Το κλίμα αυτό επιβεβαίωσε και ο πολιτικός αναλυτής Γιώργος Σεφερτζής, μιλώντας στο naftemporiki.gr: «Με την επιφύλαξη του τελικού αποτελέσματος, είναι προφανές ότι η αποχή εγκαθίσταται για τα καλά ως πολιτικό φαινόμενο στη ζωή του τόπου, στέλνοντας ένα δικό της μήνυμα για έναν γενικότερο προβληματισμό» σημείωσε.

NAFTEMPORIKI.GR
Γ. Σεφερτζής: Η αποχή στέλνει το δικό της μήνυμα

Ακούστε τη δήλωση του Γ. Σεφερτζή

«Είναι μάλλον προφανές ότι μπροστά στην αλλαγή των δεδομένων που εμφανίστηκαν στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης αποφάσισε να εκφράσει την αμηχανία και την απορία του για την εξέλιξη της αυτοδιοικητικής αναμέτρησης» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ήδη μετέβη στα γραφεία του κόμματος στην οδό Ιπποκράτους, όπου και θα ενημερωθεί για την πορεία των αποτελεσμάτων. Λίγο αργότερα αναμένεται να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα εξετάσει το αποτέλεσμα και θα εισηγηθεί σχετικά στον Πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια και αφού η κατάσταση έχει αποσαφηνιστεί, ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις και να ανακοινώσει τις προθέσεις του,σχετικά με το αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Εκτίμηση Alco: Πρώτος ο Γ. Σγουρός, δεύτερος ο Β. Κικίλιας

Σύμφωνα με εκτίμηση της Alco για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Περιφέρεια Αττικής, πρώτος αναμένεται να αναδειχθεί ο Γ. Σγουρός, με ποσοστό 23,5 έως 27,5%, δεύτερος ο Β. Κικίλιας με ποσοστό 21 έως 25%, τρίτος ο Γ. Δημαράς με ποσοστό 14 έως 18%. Ο Θ. Παφίλης εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει από 11 έως 14%, ο Αδ. Γεωργιάδης από 5,5% έως 8,5% και ο Αλ. Μητρόπουλος από 4,5 έως 7,5%.

«Θέλω να συγχαρώ τον κ. Σγουρό και τον κ. Κικίλια, όλους τους φίλους που βρεθήκαμε μαζί και δώσαμε μια μάχη ειλικρινή και τίμια», δήλωσε ο κ. Δημαράς φθάνοντας στο εκλογικό του περίπτερο και ανακοίνωσε ότι την 1η Ιανουαρίου θα παραιτηθεί από βουλευτής.

Ανάλογη εικόνα δίνει και δημοσκόπηση της GPO για το Mega (πρόθεση ψήψου έως χθες το βράδυ): Ο Γ. Σγουρός έχει το προβάδισμα με 26,1% και ακολουθούν ο Β. Κικίλιας, με 20,1% και ο Γ. Δημαράς με 18,2%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO, το 76,5% των πολιτών εξέφρασε αρνητική άποψη για το δίλημμα που έθεσε ο Πρωθυπουργός. Ποσοστό 20,4% το υποδέχθηκε θετικά. Στην ερώτηση «ποιος ευθύνεται για την έντονη πολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών», το 59% των ερωτηθέντων απάντησε όλα τα κόμματα, το 11,9% ο Γ. Παπανδρέου και το 26% ο Αντ. Σαμαράς.

NAFTEMPORIKI.GR

Τέλος, στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται τα ποσοστά των ψηφοφόρων που πιστεύουν πως ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές (44,5%) και αυτών που πιστεύουν πως δεν θα έχουμε πρόωρες κάλπες (48,2%).

«Τα αποτελέσματα των εκλογών, όπως τουλάχιστον καταγράφονται ανεπισήμως, δείχνουν ότι το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, τουλάχιστον ως προς την περιφέρεια της Αθήνας, έφερε μάλλον αποτέλεσμα» δήλωσε στο naftemporiki.gr ο συγγραφέας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς Γ. Κακουλίδης. Εκτίμησε ακόμη πως «αν αυτό ισχύσει και επισήμως, το ενδεχόμενο εκλογών απομακρύνεται». «Και το λέω αυτό -πρόσθεσε- «γιατί η συζήτηση όλη τον τελευταίο καιρό είχε φύγει από τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης και είχε αναχθεί σε μείζον θέμα της κεντρικής πολιτικής».

Προβάδισμα στον Ν. Κακλαμάνη

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση (πρόθεση ψήφου έως χθες το βράδυ): Στο δήμο Αθηναίων πρώτος αναδεικνύεται ο Ν. Κακλαμάνης (44,3%), δεύτερος ο Γ. Καμίνης (29,1%).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco ο Ν. Κακλαμάνης συγκεντρώνει 43,7%, ο κ. Καμίνης 25%, ο κ. Σοφιανός 10%, ο κ. Αμυράς 4,3%, η κ. Πορτάλιου 4%, ενώ Δεν ξέρει/δεν απαντά το 13%.

Πρώτος ο Γ. Μίχας στον Πειραιά

Στο δήμο του Πειραιά, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO προβάδισμα έχει ο Γ. Μίχας (33,7%), δεύτερος έρχεται ο Β. Μιχαλολιάκος (25%), τρίτος ο Π. Μαντούβαλος (18,6%).

Ο Κ. Γκουλέκας πρώτος στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, πρώτος αναδεικνύεται ο Κ. Γκιουλέκας (43%) και δεύτερος ο Γ. Μπουτάρης (36,2%). Ακολουθούν: Στ. Παπαθεμελής 8%, Σ. Ζαριανόπουλος 6%, Τρ. Μηταφίδης 5%, Μ. Στεργίου 4% και Χρ. Μάτης 1%.

«Με γνώμονα το εθνικό συμφέρον η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού»

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». Ο «Καλλικράτης», η νέα αρχιτεκτονική για την τοπική αυτοδιοίκηση υπήρξε θεμελιώδης επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που νομοθετήθηκε και υλοποιείται άμεσα. Νέοι ισχυροί Δήμοι και αιρετή Περιφέρεια για να μεταφερθούν τα κέντρα αποφάσεων δίπλα στον πολίτη και με τη συμμετοχή του.

Στην κρισιμότατη αυτή καμπή για τη σωτηρία της χώρας, έχοντας απόλυτη συναίσθηση του εθνικού μας καθήκοντος, η Κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να απορρίψουν κάθε προσπάθεια ανακοπής του σχεδίου για τη διάσωση, αλλά και την αναμόρφωση της χώρας. Οι κάλπες έκλεισαν. Ο λαός ήδη μίλησε. Αναμένουμε με απόλυτο σεβασμό την αποτύπωση της λαϊκής ετυμηγορίας.

Ο Πρωθυπουργός, με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την προστασία των κόπων, των θυσιών, αλλά και των επιτευγμάτων του ελληνικού λαού θα τοποθετηθεί με απόλυτη ευθύνη και ειλικρίνεια απέναντι στον ελληνικό λαό, μόλις υπάρξει σαφής, αξιόπιστη και καθαρή εικόνα των στοιχείων που συναποτελούν την ετυμηγορία των πολιτών.

Παράταση στην ψηφοφορία στο Παυλόπουλου Αγράφων Ευρυτανίας

Eν τω μεταξύ, παράταση στην ψηφοφορία κατά μιάμιση ώρα δόθηκε στο εκλογικό τμήμα στο χωριό Παυλόπουλο του Αγράφων της Ευρυτανίας, καθώς το πρωί καθυστέρησε να ανοίξει η κάλπη αφού ο δικαστικός αντιπρόσωπος χάθηκε κατά τη διάρκεια της διαδρομής και δεν μπόρεσε να φτάσει στην ώρα του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή