Διεργασίες εν όψει δεύτερου γύρου

Αυτοδιοικητικές εκλογές
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010 13:28
UPD:23:45

Συνεχίζονται οι διεργασίες των κομματικών επιτελείων εν όψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

A- A A+

Συνεχίζονται οι διεργασίες των κομματικών επιτελείων εν όψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, με την κυβέρνηση να προτάσσει πλέον τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της εκλογικής αναμέτρησης και την αξιωματική αντιπολίτευση να επιμένει στην αντιμνημονιακή ρητορική.

«Το μήνυμα που πήραμε από τις εκλογές είναι ότι ο λαός θέλει σταθερότητα. Η κυβέρνηση συνεχίζει με πιο γρήγορους ρυθμούς τις προσπάθειες για την ανόρθωση της χώρας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

Γ. Πεταλωτής: O ελληνικός λαός απέδειξε ότι λέει «ναι» στη σταθερότητα

Γ. Πεταλωτής: O ελληνικός λαός απέδειξε ότι λέει «ναι» στη σταθερότητα

Ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε κρίσιμο και σοβαρό το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, «όπου οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν αποκλειστικά τα κατάλληλα πρόσωπα, που θα στελεχώσουν και θα δώσουν πνοή στον Καλλικράτη».

Ερωτηθείς σχετικά με το διακύβευμα των εκλογών για το δεύτερο γύρο, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή, σημειώνοντας πάντως ότι παράλληλα με αυτό που έθετε η κυβέρνηση στον α’ γύρο, είναι σημαντικό ποιοι θα ξεκινήσουν το «επαναστατικό» σχέδιο του «Καλλικράτη».

Σημειώνεται ότι με δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο κ. Πεταλωτής είχε υποστηρίξει ότι ο δεύτερος γύρος θα κριθεί αποκλειστικά στην αυτοδιοίκηση.

Είχε καλέσει εξάλλου τους πολίτες να πάρουν ενεργά μέρος στον αγώνα για το δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και να επιλέξουν τους υποψηφίους που θα υπηρετήσουν την αυτοδιοίκηση του «Καλλικράτη» και θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέα εποχή.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού εσωτερικών, Γ. Ραγκούση τη Δευτέρα. «Για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, το πολιτικό σκέλος των εκλογών αυτών έκλεισε οριστικά το βράδυ της Κυριακής», είχε δηλώσει ο υπουργός, τονίζοντας ότι για το κυβερνητικό επιτελείο την τρέχουσα εβδομάδα σημασία έχουν πλέον «μόνο οι αρχές και οι αξίες του Καλλικράτη οι γνώσεις, τα προσόντα και η αποφασιστικότητα των υποψηφίων να κάνουν πράξη αυτές τις αρχές και τις αξίες και βεβαίως η τελική ετυμηγορία των πολιτών την Κυριακή 14 Νοεμβρίου».

Γ. Ραγκούσης: Tο πολιτικό σκέλος των εκλογών έκλεισε οριστικά χθες το βράδυ

Γ. Ραγκούσης: Tο πολιτικό σκέλος των εκλογών έκλεισε οριστικά χθες το βράδυ

Από την πλευρά της, η Ρηγίλλης εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις επιδόσεις των υποψηφίων της στον πρώτο γύρο, εκτιμώντας ότι το μήνυμα που έστειλε προεκλογικά για αλλαγή πολιτικής, έπιασε τόπο, δίνοντάς της πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, ένα χρόνο μετά την ήττα της στις εθνικές εκλογές.

Nα δοθεί μήνυμα για αλλαγή πολιτικής μέσω της εκλογής του Βασίλη Κικίλια στην Περιφέρεια Αττικής ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Κατά την επίσκεψή του στο εκλογικό κέντρο του υποψήφιου Περιφερειάρχη, συνεχάρη τον κ. Κικίλια «για την επιτυχία του», τόνισε πως «το μήνυμα δόθηκε και θα είναι πιο ηχηρό την ερχόμενη Κυριακή» και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ: «Η Νέα Δημοκρατία μίλησε από την αρχή για το μήνυμα που πρέπει να σταλεί. Μήνυμα καταδίκης του Μνημονίου, αλλά και μήνυμα αλλαγής πολιτικής. Δεν μετακινηθήκαμε ούτε ένα χιλιοστό από αυτό. Άλλοι στην αρχή μίλησαν για αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά το γύρισαν σε εκβιαστικά πολιτικά διλήμματα και ύστερα, όταν είδαν -από το μήνυμα- τι έρχεται στο δεύτερο γύρο, ξαναγύρισαν σε αυτοδιοικητικές εκλογές».

Χρ. Σταϊκούρας: Ο κ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε αυτό που επιμελώς αποκρύπτονταν

Χρ. Σταϊκούρας: Ο κ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε αυτό που επιμελώς αποκρύπτονταν

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι «είναι αναγκαία πρόσθετα μέτρα λιτότητας για τη χώρα», η Νέα Δημοκρατία άδραξε την ευκαιρία να εντείνει την κριτική της ενάντια στο μνημόνιο, προειδοποιώντας για νέα, επώδυνα μέτρα μετά τη διεξαγωγή του β’ γύρου.

Όπως ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, ο πρόεδρος του Eurogroup «επιβεβαίωσε αυτό που, με εκβιαστικά και θολά διλήμματα, διλήμματα επιζήμια για τη σταθερότητα της χώρας, προσπάθησε να καλύψει η κυβέρνηση».

Π. Παναγιωτόπουλος: H αναγεννημένη Ν.Δ. εκμηδένισε τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ

Π. Παναγιωτόπουλος: H αναγεννημένη Ν.Δ. εκμηδένισε τη διαφορά με το ΠΑΣΟΚ

Αναφερόμενος ακόμη στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής, τόνισε ότι οι πολίτες «έχουν και άλλους, πρόσθετους, λόγους να επιβεβαιώσουν και να ενισχύσουν το μήνυμά τους για αλλαγή του μείγματος της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ». Μήνυμα που, όπως είπε, «φαίνεται ότι δεν αντελήφθη ο κ. Πρωθυπουργός την πρώτη Κυριακή».

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος, Πάνου Παναγιωτόπουλου. «Η Νέα Δημοκρατία, αναγεννημένη ιδεολογικά και οργανωτικά, με αρχηγό τον Αντ. Σαμαρά, 12 μήνες μετά τη συντριπτική ήττα που υπέστη τον Οκτώβριο του 2009, κατορθώνει να εκμηδενίσει, πρακτικά, τη διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ, από τις 10,5 ποσοστιαίες μονάδες σε κάτω από 2%», σχολίασε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Αυτό που πρέπει δε να σημειωθεί ειδικότερα», πρόσθεσε, «είναι ότι, μετά τον Οκτώβριο του ΄09, δηλαδή κατά τους τελευταίους μήνες του ΄09 και τους πρώτους του ΄10, υπήρχαν δημοσκοπήσεις στις οποίες η Νέα Δημοκρατία εμφανιζόταν, τότε, με ποσοστά ακόμη και κάτω του 20%».

Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι «αυτήν την τεράστια διαφορά από το ποσοστό της ήττας του Οκτωβρίου, μέχρι σήμερα, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να την εκμηδενίσει ουσιαστικά, με το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής».

«Ο ελληνικός λαός έστειλε την περασμένη Κυριακή μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης, η κυβέρνηση, όμως, υποκρίνεται ότι δεν κατάλαβε το μήνυμα ή δεν έλαβε καθόλου μήνυμα», είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος. «Θα το καταλάβει και την επόμενη Κυριακή», κατέληξε.

Στο επιτελείο της ΝΔ έμφαση δίνεται με φόντο το β’ γύρο, στις περιφέρειες Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Βορείου Αιγαίου. Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, προγραμματίζεται επίσκεψη του Αντ. Σαμαρά στη Χίο την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της ΝΔ θα περιοδεύσει εντός της εβδομάδας και σε νομούς της Πελοποννήσου.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη αναμένεται να ληφθεί στο επιτελείο του ΛΑΟΣ η τελική απόφαση όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα στο β' γύρο.

Όπως ανέφερε ο γραμματέας της Κ.Ο., Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Τρίτης αντηλάγησαν απόψεις, οι οποίες θα τεθούν την Τετάρτη στο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος για να ληφθεί η τελική απόφαση.

Σε δηλώσεις τους πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας οι κ.κ. Μάκης Βορίδης και ο Κώστας Αϊβαλιώτης, υπογράμμισαν χαραακτηριστικά πως «δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει πράσινη».

Στο Συνασπισμό, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου συζητήθηκε η στάση του κόμματος στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, η αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και οι προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος που θα συνεδριάσει αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του κόμματος στο δεύτερο γύρο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΝ δεν έχει πρόθεση να υποδείξει την υποστήριξη συγκεκριμένων υποψηφίων, αναμένεται όμως να τονίσει ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν με βάση τις αρχές του ΣΥΝ.

Παράλληλα, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την ανασυγκρότηση της Αριστεράς.

Τέλος, την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Φ. Κουβέλη για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ενέκρινε ομόφωνα η Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του κόμματος στον δεύτερο γύρο η ΠΠΕ υιοθέτησε την εισήγηση του κ. Κουβέλη ότι «σημαντικό κριτήριο για την επιλογή των κατάλληλων σχημάτων, όπου αυτό είναι δυνατόν είναι τα προγράμματα, το πνεύμα συνεργασίας που έχουν επιδείξει ή εγγυώνται ότι θα επιδείξουν, η φερεγγυότητα των προσώπων, τα ηθικά στοιχεία και χαρακτηριστικά των υποψηφίων, καθώς και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουν αυτοί για την αξιοπιστία του θεσμού της αυτοδιοίκησης».

Σε παρέμβασή του ο κ. Γρηγόρης Ψαριανός ανακοίνωσε ότι ο ίδιος στο δεύτερο γύρο θα ψηφίσει τον κ. Σγουρό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή