Πρώτες αποτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2010 18:59
UPD:23/11/2010 16:41

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτιμούν τα επιτελεία των κομμάτων, έχοντας παράλληλα στραμμένο το βλέμμα στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

A- A A+

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτιμούν τα επιτελεία των κομμάτων, έχοντας παράλληλα στραμμένο το βλέμμα στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός απέδειξε πως λέει "ναι" στη σταθερότητα». Πρόσθεσε πως οι Έλληνες πολίτες δεν παρασύρθηκαν από το δήθεν αντιμνημονιακό παροξυσμό της ΝΔ, σημειώνοντας πως απέτρεψαν την είσοδο της χώρας σε μια περιπέτεια πολιτικής αστάθειας.

Γ. Πεταλωτής: O ελληνικός λαός απέδειξε ότι λέει «ναι» στη σταθερότητα

Γ. Πεταλωτής: O ελληνικός λαός απέδειξε ότι λέει «ναι» στη σταθερότητα

Επανέλαβε ακόμη τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι «προχωράμε μπροστά, δεν σταματάμε» και κάλεσε τους πολίτες να πάρουν ενεργά μέρος στον αγώνα για το δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και να επιλέξουν τους υποψήφιους που θα υπηρετήσουν την αυτοδιοίκηση του Καλλικράτη και θα οδηγήσουν τη χώρα σε νέα εποχή.

ΝΔ

«Μήνυμα καταδίκης των πολιτικών εκβιασμών του πρωθυπουργού», χαρακτηρίζει η Ρηγίλλης το αποτέλεσμα, εκτιμώντας πως η «αναγεννημένη και ανανεωμένη ΝΔ, ένα χρόνο μετά την ήττα της αναλαμβάνει με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις».

Π. Παναγιωτόπουλος: To μήνυμα που ζήτησε η Ν.Δ. στάλθηκε

Π. Παναγιωτόπουλος: To μήνυμα που ζήτησε η Ν.Δ. στάλθηκε

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, υπενθυμίζοντας ότι ΝΔ καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο ζήτησε από τον ελληνικό λαό να υπάρξει μήνυμα για αλλαγή πολιτικής, το οποίο και εστάλη.

«Ως Νέα Δημοκρατία υπογραμμίσαμε ότι το μήνυμα αυτό είναι μήνυμα αποδοκιμασίας και απόρριψης της πολιτικής του Μνημονίου. Και μήνυμα καταδίκης των ανεύθυνων χειρισμών του πρωθυπουργού. Ο ελληνικός λαός ζήτησε την αλλαγή πολιτικής και μία πολιτική που να συνδυάζει μέτρα για δημοσιονομική εξυγίανση, μέτρα που έχουν ληφθεί και δεν χρειάζονται άλλα, με μέτρα για ανάπτυξη που δεν έχουν ληφθεί και ο πρωθυπουργός δεν λαμβάνει. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει σε νέα φοροεισπρατικά μέτρα που θα επιτείνουν την ασφυξία στην αγορά», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών με τη ΝΔ να προηγείται στις περισσότερες περιφέρειες, δήμους και νομούς, είναι ενδεικτικό των νέων συσχετισμών που διαμορφώνονται, δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, εκτιμώντας πως η διαφορά των δύο κομμάτων από τις 10,5 μονάδες που ήταν 12 μήνες πριν, πλέον πέφτει στις κάτω από δύο μονάδες.

Αναφορικά με τα υψηλά ποσοστά αποχής, στη Ρηγίλλης εκτιμούν πως οι πολίτες επέλεξαν να στείλουν γενικότερα ένα μήνυμα και δηλώνουν πως η ΝΔ το έχει λάβει υπόψη της. Επισημαίνουν όμως πως σύμφωνα με την ανάγνωση και την ερμηνεία του ποσοστού της αποχής φαίνεται πως ένα σημαντικό μερίδιο του εκλογικού σώματος δεν υπέκυψε στο εκβιαστικό δίλημμα του Γιώργου Παπανδρέου. «Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να διασπείρει στο εκλογικό σώμα το φόβο που διακατέχει τον ίδιο, δεν το πέτυχε, η αποχή κυρίως αφορά αυτό το δίλημμα», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σχολιάζοντας τα περί πρόωρων εκλογών, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το δίλημμα δεν πέρασε, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Γιώργος Παπανδρέου εισέπραξαν ένα ηχηρό μήνυμα της αποδοκιμασίας της πολιτικής του και του Μνημονίου». «Και το μήνυμα αυτό θα επαναληφθεί και στο δεύτερο γύρο», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ χαρακτήρισε το δεύτερο γύρο εξίσου σημαντικό με τον πρώτο και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν και να ψηφίσουν, καθώς το μήνυμα του πρώτου γύρου, όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να γίνει πιο ηχηρό το δεύτερη Κυριακή.

Στη Ρηγίλλης εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πορεία του Βασίλη Κικίλια στην περιφέρεια Αττικής, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς ήδη ετοιμάζει κύκλο περιοδειών τόσο στο λεκανοπέδιο όσο και σε όλη τη χώρα. Σήμερα ή αύριο θα πραγματοποιηθεί, μάλιστα, ευρεία σύσκεψη στη Ρηγίλλης με τη συμμετοχή των βουλευτών του λεκανοπεδίου και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της, μετά την σημερινή συνεδρίασή της εκφράζει την ικανοποίησή της για τα χθεσινά αποτελέσματα και εκτιμά ότι ανέδειξαν το κόμμα σε ανερχόμενη δύναμη με απόσπαση χιλιάδων νέων ψήφων, έτσι ώστε να αναγνωρίζεται ότι το ΚΚΕ, είναι το μοναδικό κόμμα που αύξησε τις δυνάμεις του σε ψήφους και ποσοστά.

Με τα ως τώρα δεδομένα, αναφέρει η ΚΕ του ΚΚΕ, σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές του 2009, σημειώνεται αύξηση των ψήφων κατά 70.000. Το ποσοστό προσεγγίζει το 11%, δηλαδή αυξάνεται κατά 3,3%. Η ΚΕ εκτιμά ότι ανεξάρτητα από την ψήφο, διευρύνεται ο αριθμός εκείνων που κρίνουν θετικά εκτιμήσεις και θέσεις του ΚΚΕ, ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την εναλλακτική πολιτική μας πρόταση, αναγνωρίζουν τον αγωνιστικό πολιτικό ρόλο και τη συμβολή του Κόμματος.

Για το ΠΑΣΟΚ, η Κεντρική Επιτροπή εκτιμά ότι υπέστη σημαντική μείωση των δυνάμεών του, ενώ η ΝΔ δεν μπόρεσε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι αποτελεί δύναμη φιλολαϊκής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, παρά τον ελιγμό της να προβάλει τον δήθεν αντιμνημονιακό της χαρακτήρα. Η καταδίκη του ΠΑΣΟΚ είναι καθαρή και αδιαμφισβήτητη, προσθέτει, παρότι χρησιμοποίησε στην προεκλογική περίοδο δεύτερα ψηφοδέλτια σε αρκετές περιπτώσεις, με στόχο να υποκλέψει ψήφους, να καμουφλάρει την πτωτική του πορεία, επιστρατεύοντας ταυτόχρονα τη γνωστή συκοφαντία περί ενιαίου «αντιπασόκ» μετώπου από όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Για την αποχή η ΚΕ εκτιμά ότι ένα μεγάλο μέρος της ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στο δήμο της Αθήνας, εκφράζει λαϊκή δυσαρέσκεια και καταδίκη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, έχει σχετικά μεγαλύτερο πολιτικό βάθος σε σύγκριση με το αντίστοιχο φαινόμενο των ευρωεκλογών.

Σε έμμεση αναφορά της στα άλλα κόμματα η ΚΕ του ΚΚΕ, καλεί όλους εκείνους «που θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους ψηφίζοντας άλλους συνδυασμούς πλην ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να σκεφθούν ότι η ψήφος αυτή δεν δίνει πολιτική διέξοδο, καθώς η αντιπολιτευτική προπαγάνδα των κομμάτων αυτών δεν θίγει τον πυρήνα της στρατηγική τους αλλά επί μέρους πλευρές και τακτικές. Η πραγματική αντίθεση στην οικονομία, στην κοινωνία γενικότερα, βρίσκεται ανάμεσα στα μονοπώλια, τα συμφέροντα του κεφαλαίου από τη μια και τον εργαζόμενο λαό από την άλλη».

Για το δεύτερο γύρο των εκλογών προτρέπει σε καταψήφιση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και σε λευκό ή άκυρο «στην περίπτωση που στο δεύτερο γύρο υπάρχει εκπρόσωπος άλλων πολιτικών δυνάμεων ή δήθεν ανεξάρτητοι, που με την πολιτική και τη στάση τους στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική, παρεμβάλλουν εμπόδια και αναχώματα στον ριζοσπαστισμό».

ΣΥΝ

Στο Συνασπισμό άρχισαν από το πρωί συσκέψεις για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, με τις διεργασίες να συνεχίζονται όλη την εβδομάδα, την ώρα που οι πρώτες εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού είχε αρνητικό αντίκτυπο.

Σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος στις περιφερειακές εκλογές που έχει στα χέρια του ο Συνασπισμός, τα ποσοστά των κομμάτων για ολόκληρη την επικράτεια διαμορφώνονται ως εξής

Βουλευτικές 2009 Περιφερειακές 2010

ΠΑΣΟΚ 43,92 34,1

ΝΔ 33,47 32,3

ΚΚΕ 7,54 10,7

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ 4,60 4,5

ΛΑΟΣ 5,63 4,5

ΟΙΚ.ΠΡΑΣ. 2,53 2,8

ΔΗΜ. ΑΡ. 2,1

ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,7

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΝ, η μεγάλη αποχή δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, ωστόσο από τα στοιχεία αυτά προκύπτουν τα εξής:

-Το ΠΑΣΟΚ χάνει περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες από τι βουλευτικές του 2009. Λόγω της αποχής, η πτώση σε επίπεδο ψήφων είναι μεγαλύτερη.

-H ΝΔ διατηρεί τα ποσοστά της (παρά την αποχώρηση της κ. Μπακογιάννη), ποσοστά που, όμως, αποτελούν ιστορικό χαμηλό.

- Το ΚΚΕ αυξάνει σαφώς τα ποσοστά του (κατά 30%).

- Ο χώρος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τα πανελλαδικά ποσοστά των βουλευτικών εκλογών του 2009, παρά τη διάσπαση και τη δημιουγία της Δημοκρατικής Αριστεράς, παρά το γεγονός ότι στην περιφέρεια Αττικής (στατιστικό βάρος 28%) υπήρχε το ψηφοδέλτιο Αλαβάνου και στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (βάρος 6%) το ψηφοδέλτιο Σπανούδη, και παρά το γεγονός ότι αρκετοί αριστεροί ψηφοφόροι που απογοητεύτηκαν από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνθηκαν προς τα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτή η διατήρηση των ποσοστών δείχνει ότι ο κύριος όγκος των δυνάμεων της ριζοσπαστικής-ανανεωτικής αριστεράς εκφράζεται από τον χώρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

- Το ΛΑΟΣ εμφανίζει αισθητή μείωση ποσοστών, η οποία σε επίπεδο ψήφων είναι ακόμη μεγαλύτερη. Το συνολικό άθροισμα ΝΔ+ΛΑΟΣ στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές είναι μικρότερο από αυτό στις βουλευτικές του 2009.

- Οι Οικολόγοι - Πράσινοι αυξάνουν τα ποσοστά τους πανελλαδικά. Η αύξηση αυτή, παρ' όλο που δεν είναι θεαματική, επιτρέπει αισιοδοξία για είσοδο στη Βουλή. Αξίζει να έχουμε υπόψη μας την πανευρωπαϊκή τάση ανόδου των οικολόγων - πρασίνων, σημειώνε ο ΣΥΝ.

- Η Δημοκρατική Αριστερά δεν πρέπει να δηλώνει ικανοποιημένη διότι αφενός το πανελλαδικό ποσοστό της δείχνει ότι αν κατέβει αυτόνομα στις επόμενες βουλευτικές δεν μπαίνει στη Βουλή και αφετέρου τα ποσοστά του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι ο κύριος όγκος των δυνάμεων της ανανεωτικής-ριζοσπαστικής αριστεράς παρέμεινε στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

- Αξιοσημείωτη άνοδος των ποσοστών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία τροφοδοτήθηκε και από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ.

- Πλήρης αποτυχία του Μετώπου του κ. Αλαβάνου όσον αφορά τη συγκρότηση ενός σχήματος που θα έχει έστω και ελάχιστες ελπίδες για είσοδο στη Βουλή.

Δημοκρατική Αριστερά

Πάντως, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε ικανοποίηση για τις επιδόσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ στελέχη της πιστεύουν ότι σε συνθήκες εθνικών εκλογών οι επιδόσεις θα είναι καλύτερες και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το κόμμα τους θα μπει στη βουλή, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές. Αύριο το απόγευμα θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος και μετά την εισήγηση του κ. Κουβέλη θα γίνει συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Φ. Κουβέλης: Επιτέλους ήρθε η ώρα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη να αλλάξουν σελίδα

Φ. Κουβέλης: Επιτέλους ήρθε η ώρα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη να αλλάξουν σελίδα.

Ελεύθερη Αττική

Οσον αφορά το χαμηλό ποσοστό της «Ελεύθερης Αττικής», ο κ. Αλαβάνος με την χθεσινοβραδινή του δήλωση ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη και έκανε λόγο για την ανάγκη ανασυγκρότησης της Αριστεράς.

ΛΑΟΣ

Στο ΛΑΟΣ το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται ικανοποιητικό εάν λάβει κανείς υπόψη τις - όπως υποστηρίζει ο Λα.Ο.Σ. μέσω κύκλων του - συνθήκες πόλωσης που επικράτησαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Μάκης Βορίδης σε δηλώσεις του στο ρ/σ «Φλάς» εκτίμησε πως εν πολλοίς συγκρατήθηκαν τα ποσοστά «σε μία δύσκολη συνθήκη, υπό την έννοια ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. είχε κάνει επιλογές ευθύνης. Εννοώ την υπερψήφιση του μνημονίου γιατί η συζήτηση σε μεγάλο βαθμό, για λόγους που δεν συνδέονται με τις δικές μας επιλογές αλλά που αντικειμενικά υπήρξαν και επικράτησαν μέσα στην προεκλογική περίοδο, ήταν σε μεγάλο βαθμό αυτή».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, ανέφερε ότι η ΝΔ μείωσε το ποσοστό της και υπό αυτή την έννοια φτιάχνει ένα ιστορικό χαμηλό αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι μειώνει τη διαφορά της με το ΠΑΣΟΚ επειδή ουσιαστικά πέφτει και το ΠΑΣΟΚ.

Εκτίμησε επίσης ότι το Μνημόνιο μπορεί να δημιούργησε κόστος στο ΠΑΣΟΚ «αλλά σε τελευταία ανάλυση αυτό το κόστος δεν μετακινήθηκε προς τη ΝΔ αλλά προς τις «αυθεντικότερες εκφράσεις του αντιμνημονιακού λόγου, που είναι η Αριστερά».

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στην κοινή κάθοδο ΝΔ και Λα.Ο.Σ. σε ορισμένες περιφέρειες και δήμους, και είπε ότι όπου υπήρξε συνεργασία οι υποψήφιοι πήγαν πολύ καλά.

«Αυτό ξαναφέρνει στη συζήτηση το μεγάλο θέμα της περίφημης στρατηγικής της νίκης, δηλαδή το πώς μπορείς να κερδίσεις το ΠΑΣΟΚ εάν αύριο το πρωί υπάρχει ένας ΛΑΟΣ ο οποίος κρατάει τα ποσοστά του, επομένως είναι στο 5,5%, εάν υπάρχει μια κυρία Μπακογιάννη η οποία κάτι θα κόψει και αυτή και υπάρχει μια ΝΔ, η οποία ναι μεν μειώνει την διαφορά επειδή το ΠΑΣΟΚ χάνει κατά πολύ, αλλά η ίδια δεν κερδίζει επομένως ούτως ή άλλως τα ποσοστά είναι μικρά και ούτως ή άλλως πρέπει να υπάρχει μια αναδιάταξη κατά τη γνώμη μου της ευρείας Δεξιάς προκειμένου να μπορέσει να δημιουργήσει μια αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση».

Τα εκλογικά αποτελέσματα θα βρεθούν στο μικροσκόπιο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Τρίτη και του εκτελεστικού γραφείου την Τετάρτη.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή