Συμμαχίες και διαβουλεύσεις

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010 12:59
UPD:11/11/2010 15:15

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις στα κομματικά επιτελεία λίγες μέρες πριν από τις κάλπες της Κυριακής, ενώ σταδιακά αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσουν στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών οι πολιτικές δυνάμεις και οι υποψήφιοι που έμειναν εκτός στίβου.

A- A A+

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις στα κομματικά επιτελεία λίγες μέρες πριν από τις κάλπες της Κυριακής, ενώ σταδιακά αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσουν στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών οι πολιτικές δυνάμεις και οι υποψήφιοι που έμειναν εκτός στίβου.

Απεγκλωβισμό από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προτείνει το ΚΚΕ

«Λευκό ή άκυρο» και σε κάθε περίπτωση καμία ψήφο σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνιστά το ΚΚΕ. Όπως τονίζε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος σε ανακοίνωσή της, η συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων, σε αντίθεση με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, «σε ριζική αντίθεση με τη βαρβαρότητα του Μνημονίου, τις επιλογές του ΔΝΤ και της ΕΕ, με στόχο ένα μνημόνιο διαρκείας, πρέπει να διευρυνθεί και στο δεύτερο γύρο».

«Καμιά ψήφος υπέρ των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ εκεί που αναμετρώνται μεταξύ τους στο δεύτερο γύρο. Ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ θέλουν και μπορούν αλλάξουν», επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, προσθέτοντας ότι ο απεγκλωβισμός από τα δύο κόμματα είναι το καλύτερο και αποφασιστικότερο βήμα για να ανοίξει ο δρόμος, προκειμένου ζήσει ο λαός καλύτερες μέρες».

Η ΚΕ συνιστά λευκό ή άκυρο και στην περίπτωση που στο δεύτερο γύρο υπάρχει εκπρόσωπος άλλων πολιτικών δυνάμεων ή «δήθεν ανεξάρτητοι, που με την πολιτική και τη στάση τους στηρίζουν την κυρίαρχη πολιτική, παρεμβάλλουν εμπόδια και αναχώματα στον ριζοσπαστισμό».

Στήριξη ΛΑΟΣ σε Κακλαμάνη, Γκιουλέκα και Μιχαλολιάκο

Τη στήριξη του ΛΑΟΣ στους υποψήφιους της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη, Κώστα Γκιουλέκα και Βασίλης Μιχαλολιάκο για τους Δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, αντίστοιχα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΛΑΟΣ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1895406 .

Γ. Καρατζαφέρης: Στηρίζουμε Κακλαμάνη, Γκιουλέκα, Μιχαλολιάκο και Σγουρό

Γ. Καρατζαφέρης: Στηρίζουμε Κακλαμάνη, Γκιουλέκα, Μιχαλολιάκο και Σγουρό

Εμμέσως ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε επίσης υπέρ του υποψήφιου περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, παραπέμποντας σε παλαιότερη δήλωσή του, κατά την συνάντηση που είχαν τον περασμένο Ιούλιο.

Εξάλλου, σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος γίνεται σήμερα λόγος για κρυφό «ειδύλλιο» μεταξύ ΝΔ και ΚΚΕ, το οποίο «έκανε πιο έντονη την παρουσία του στην κυβέρνηση Καραμανλή, όπου με διάφορους τρόπους χρηματοδοτήθηκε το ΚΚΕ».

«Τώρα, αν προκύψει κάτι στις κάλπες, εξαρτάται από την ειλικρίνεια των σχετιζομένων», αναφέρει ο ΛΑΟΣ και καταλήγει πως «το ΠΑΣΟΚ πάντως αισθάνεται ότι έχασε δια παντός μια παλιά σχέση που είχε διάφορα σκαμπανεβάσματα».

ΣΥΝ: Ψήφος με βάση τις αρχές του κόμματος

Ο ΣΥΝ, από την πλευρά του, δεν υποδεικνύει την υποστήριξη συγκεκριμένων υποψηφίων, καλεί ωστόσο τους ψηφοφόρους να επιλέξουν με βάση τις αρχές του ΣΥΝ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, σε αρκετούς δήμους οι δημοτικοί συνδυασμοί που υποστηρίζει το κόμμα έχουν εισέλθει στην δοκιμασία του β΄ γύρου και ως εκ τούτου τα μέλη και στελέχη του ΣΥΝ δεσμεύονται να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την εκλογική τους επιτυχία.

Όσον αφορά στις περιφέρειες και στους δήμους όπου οι συνδυασμοί που υποστήριζε το κόμμα δεν είναι στο β΄ γύρο, ο ΣΥΝ, θεωρεί ότι οι πολίτες έχουν την ελευθερία, τη γνώση και την κρίση να επιλέξουν την στάση τους. Η Π.Γ. του ΣΥΝ εκφράζει ωστόσο την πεποίθηση ότι η στάση των πολιτών θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και τη γενική πολιτική στρατηγική του κόμματος.

Δημοκρατική Αριστερά: Κάλεσμα για αλλαγή σελίδας σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Να συντελέσουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια στην «ανατροπή των σημερινών παραλυτικών καταστάσεων στις δημοτικές αρχές», καλεί τους αριστερούς πολίτες η Δημοκρατική Αριστερά, εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης της ερχόμενης Κυριακής.

«Η μάχη για το δεύτερο γύρο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη για να αλλάξουν σελίδα οι δήμοι από την πολύχρονη διακυβέρνηση της συντηρητικής παράταξης εξελίσσεται», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

Η Δημοκρατική Αριστερά αφήνει επίσης αιχμές εναντίων των ηγεσιών του ΚΚΕ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως υποστηρίζει, εμφανίζονται ως «Πόντιοι Πιλάτοι» στις κρίσιμες αυτές αναμετρήσεις. Πρόκειται, προσθέτει, για επιλογές που «αποπροσανατολίζουν από το αίτημα για μια προοδευτική στροφή και πορεία στους δυο μεγαλύτερους δήμους της χώρας».

Σε συνεδρίασή της εξάλλου την Τρίτη η Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος αποφάσισε ότι οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Αριστεράς δε θα συμμετάσχουν στους συνδυασμούς που διεκδικούν τη διοίκηση των αυτοδιοικητικών οργάνων σε 11 περιφέρειες και σε πλειάδα Δήμων στο δεύτερο γύρο.

Όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Δ.Α. το γεγονός αυτό δε σημαίνει ότι αδιαφορεί για το αποτέλεσμα σε αυτές τις περιπτώσεις. Καλεί επίσης τους πολίτες να ψηφίσουν και στο δεύτερο γύρο με συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η φερεγγυότητα των προσώπων, τα ηθικά στοιχεία και χαρακτηριστικά των υποψηφίων, καθώς και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουν αυτοί για την αξιοπιστία του θεσμού της αυτοδιοίκησης.

«Καλούμε τους πολίτες να πάρουν μαζικά μέρος στο β΄ γύρο των εκλογών και να ψηφίσουν θετικά», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Συμμαχίες προσώπων

* Σε επίπεδο προσώπων πάντως, ο Γρηγόρης Ψαριανός τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του Γιάννη Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής.

* Σε έμμεση δήλωση στήριξης του Μάρκου Μπόλαρη για το δεύτερο γύρο της αναμέτρησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε ο συνυποψήφιός του την περασμένη Κυριακή, υποστηριζόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους, Μιχάλης Τρεμόπουλος, καλώντας τους πολίτες της περιοχής να συμμετάσχουν μαζικά στις κάλπες της 14ης Νοεμβρίου καταψηφίζοντας τον Π. Ψωμιάδη.

Μ. Τρεμόπουλος: Ψήφος καταδίκης της διοίκησης Ψωμιάδη

Μ. Τρεμόπουλος: Ψήφος καταδίκης Ψωμιάδη

* Έκκληση στους ψηφοφόρους να αποκλείσουν την επιλογή του Παναγιώτη Ψωμιάδη στις εκλογές της Κυριακής, απευθύνει η υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με το συνδυασμό «Δημοκρατία-Οικολογία-Συμμετοχή» Ασημίνα Ξηροτύρη, η οποία είχε τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η κ. Ξυροτύρη κάλεσε όσους στήριξαν το συνδυασμό της «να δραστηριοποιηθούν και να συμβάλλουν στη νίκη του Γιάννη Μπουτάρη».

* Με τον επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς όλοι μαζί» Αντώνη Καλογερόγιαννη συναντήθηκε την Τρίτη ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος. Όπως ανέφερε ο κ. Μιχαλολιάκος, «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, προέκυψε σύγκλιση απόψεων για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την πόλη» ενώ οι δύο άνδρες δεσμεύτηκαν «να συνεργαστούν για να μπει ο Πειραιάς στο δρόμο της Ανάπτυξης». Όσον αφορά στη στάση που θα κρατήσει ο συνδυασμός «Πειραιάς Όλοι Μαζί» ως δημοτική κίνηση στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο κ. Καλογερόγιαννης σημείωσε: «Επαναλαμβάνω αυτό που είχα πει προ μηνός, δηλαδή ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να πράξει κατά συνείδηση, σκεπτόμενος το καλό της πόλης μας αλλά και την αντίσταση που πρέπει να προβάλει σε μνημονιακές πολιτικές και πολιτικούς».

* Το απόγευμα ο Πέτρος Μαντούβαλος, που δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο, δήλωσε πως στηρίζει τον υποψήφιο της ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκο στον Πειραιά και το Βασίλη Κικίλιαστην Περιφέρεια Αττικής, αν και νωρίτερα, μιλώντας στο ρ/σ Βήμα 99,5, ανέφερε πως η σχέση του με τον κ. Μιχαλολιάκο είναι πολύ ψυχρή.

Π. Μαντούβαλος: Θα στηρίξουμε τις επιλογές της Ν.Δ. σε Πειραιά και Αττική

Π. Μαντούβαλος: Θα στηρίξουμε τις επιλογές της Ν.Δ.

Στη δήλωσή του ο κ. Μαντούβαλος σημειώνει: «Δυστυχώς οι εκβιασμοί και τα διλήμματα του κ. Παπανδρέου στέρησαν σε εμάς τη δυνατότητα να εισέλθουμε στο δεύτερο γύρο. Θα περίμενε κανείς τώρα να προβούμε σε άμεση και παραδειγματική τιμωρία όσων μας έβλαψαν, εκείνων που μας αδίκησαν. Δεν είναι όμως ώρα επί του παρόντος. Μας αρκεί η λαϊκή δικαίωση. Τώρα προέχει η επισφράγιση της ανοδικής πορείας της παράταξης εντός των κόλπων της οποίας γεννηθήκαμε και εκτραφήκαμε. Γι΄ αυτό με ευθύτητα και ανιδιοτέλεια δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε ανεπιφύλακτα τις επιλογές της ΝΔ κατά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Ο κ. Μαντούβαλος σημειώνει ότι «εγώ και οι συνεργάτες μου συμπαραστασσόμεθα στο πλευρό του Βασίλη Μιχαλολιάκου για τον Πειραιά και του Βασίλη Κικίλια για την Περιφέρεια Αττικής και καλούμε όσους μας ψήφισαν να πράξουν το ίδιο».

Έκανε την υπέρβασή του και απέδειξε οτι διαθέτει παραταξιακή συνείδηση, δήλωσε για τη στάση του κ. Μαντούβαλου ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή