Οργή στη Βιέννη από δηλώσεις του Τούρκου πρέσβη

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010 14:26
A- A A+

Την οργή της εξέφρασε η Βιέννη για τις τοποθετήσεις του Τούρκου πρέσβη στην Αυστρία, Καντρί Ετσβεντ Τετσάν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», όπου ασκεί πρωτοφανή σε δριμύτητα, κριτική κατά της Αυστρίας και των πολιτών της.

Με ασυνήθιστη, για διπλωμάτη, φρασεολογία, ο Τούρκος πρέσβης επιτέθηκε σε βάρος τόσο της επίσημης Αυστρίας, όσο και των πολιτών της, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς, διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στη Βιέννη, όπως ΟΗΕ, ΟΠΕΚ και ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανάφέρει, υπάρχουν πολλές χώρες στον κόσμο στις οποίες οι ξένοι είναι ευπρόσδεκτοι.

Αναφερόμενος μάλιστα στην Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ, ο κ. Τετσάν υποστήριξε ότι βρίσκεται σε λάθος κόμμα (σ.σ. υπονοώντας ότι η κ. Φέκτερ θα έπρεπε να ανήκει ακροδεξιό κόμμα), και τόνισε ότι η υπουργός πρέπει να πάψει να επεμβαίνει στη διαδικασία ενσωμάτωσης, καθώς όπως υποστήριξε, από κάθε πρόβλημα που δίνεται στο υπουργείο Εσωτερικών, προκύπτει μια αστυνομική λύση.

Ανάλογα επιθετική είναι η τοποθέτηση του Τούρκου πρέσβη και στο θέμα της αντιμετώπισης των συμπατριωτών του στην Αυστρία. Ο κ. Τετσάν καταγγέλλει τις αυστριακές αρχές ως υπεύθυνες στη δημιουργία τουρκικών "γκέτο", ενώ κατηγορεί τις αυστριακές οικογένειες ότι με το να μην στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία όπου κυριαρχούν οι εθνικές μειονότητες, εξωθούν τους Τούρκους στην απομόνωση. «Οι Τούρκοι είναι ευτυχισμένοι, δεν θέλουν τίποτε από εσάς, δεν θέλουν να τους μεταχειρίζεστε σαν να είναι μικρόβιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τετσάν στη συνέντευξή του, προσθέτοντας πως οι Αυστριακοί ενδιαφέρονται για ξένους πολιτισμούς μόνον κατά τις διακοπές τους.

Ο Τούρκος πρέσβης τονίζει ακόμη, πως στο θέμα της μαντίλας δεν "πέφτει λόγος" στους Αυστριακούς, καθώς πρόκειται για κάτι που δεν αντιβαίνει στους νόμους και καθένας είναι ελεύθερος να τη φορά, ιδιαίτερα σε μια χώρα στην οποία επιτρέπεται ο γυμνισμός. Τέλος, απευθύνεται και στους συμπατριώτες του, τους οποίους καλεί να μάθουν τη γερμανική γλώσσα και να τηρούν τους νόμους.

«Ασεβείς δηλώσεις…»

Ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Πρελ και ο γενικός γραμματέας του κόμματός του, Φριτς Κάλτενεγκερ, χαρακτήρισαν τις επίμαχες δηλώσεις ως απόλυτα άστοχες, απαράδεκτες και ασεβείς.

Στηρίζοντας πλήρως την προερχόμενη από το κόμμα του, υπουργό Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ, που βρέθηκε στο στόχαστρο του Τούρκου πρέσβη, ο κ. Πρελ ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να καλέσει άμεσα τον κ. Τετσάν για εξηγήσεις, ενώ από τον πρέσβη της Αυστρίας στην Αγκυρα ζητήθηκε να κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εξηγήσεις από τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, για τη συμπεριφορά του εκπροσώπου του στην Αυστρία, αναμένεται να ζητήσει και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ο οποίος τον περασμένο μήνα είχε επισκεφθεί επισήμως την Τουρκία.

Οι επίμαχες δηλώσεις Τετσάν γίνονται δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στην οποία διαπιστώνεται η αμετάβλητη και σαφής απόρριψη ενδεχόμενης ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., από την πλειονότητα των Αυστριακών, σε ποσοστό 69%.

Αντίθετα, οι Αυστριακοί τάσσονται –σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση- υπέρ της ένταξη της Κροατίας σε ποσοστό 68% και της Ισλανδίας σε ποσοστό 62%, ενώ σχετικά αδιάφορα τοποθετούνται στο θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ, με ένα ποσοστό 39% να την αποδέχεται και 37% να την απορρίπτει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή