Η αποχή και το μήνυμα των εκλογών

Δηλώσεις στο naftemporiki.gr
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010 11:51
UPD:14:43
A- A A+

Μια δική τους ανάγνωση στα μηνύματα που βρίσκονται πίσω από το σημαντικό ποσοστό αποχής κατά τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών επιχειρούν άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού, μιλώντας στο naftemporiki.gr.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από τις επαναληπτικές κάλπες της 14ης Νοεμβρίου, ο συγγραφέας και πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ Τάκης Θεοδωρόπουλος, ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας, ο συγγραφέας Γιάννης Κακουλίδης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης και οι συγγραφείς Αλέξης Σταμάτης και Χρήστος Χωμενίδης αναζητούν τις ρίζες του φαινομένου και εκφράζουν τις εκτιμήσεις τους για τα κριτήρια που ενδεχομένως θα καθορίσουν τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στο δεύτερο γύρο.

Τάκης Θεοδωρόπουλος: Η αποχή δεν είναι ιδεολογία, αλλά στάση

Η αποχή δεν είναι ιδεολογία, αλλά στάση που αναπροσαρμόζεται, εκτιμά ο Τάκης Θεοδωρόπουλος, συγγραφέας και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), σχολιάζοντας την απροθυμία μεγάλης μερίδας ψηφοφόρων να προσέλθουν στις κάλπες.

Ο Τ. Θεοδωρόπουλος.

Εν όψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών επισημαίνει ότι η Αθήνα και οι υπόλοιπες μεγάλες πόλεις βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα ή να αλλάξουν, είτε να συνεχίσουν να απαξιώνουν τους εαυτούς τους και τους πολίτες τους.

Διατυπώνει ακόμη την άποψη ότι πολλοί από εκείνους που κατά τον πρώτο γύρο εξέφρασαν τη δικαιολογημένη, όπως τη χαρακτηρίζει, αγανάκτηση τους, θα σκεφτούν την ερχόμενη Κυριακή με περισσότερο αυτοδιοικητικά κριτήρια.

Γιάννης Κακλέας: Αποχή λόγω έλλειψης προοπτικής

«Η αποχή είναι δείγμα των καιρών, ο κόσμος έχει μπερδευτεί, έχει χαθεί από την έλλειψη προοπτικής και από τη διάσταση των απόψεων», δηλώνει ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας.

Ο Γ. Κακλέας.

«Μέχρι τώρα πίστευα κι εγώ στην αποχή ή μαλλον στο λευκό», επισημαίνει.

Υπογραμμίζει ωστόσο ότι στη φάση που ζούμε αυτό που πλέον προέχει είναι να δράσουμε ως ενεργοί πολίτες, συμμετέχοντας στα κοινά.

Γιάννης Κακουλίδης: Δεύτερος γύρος με αμιγώς αυτοδιοικητικά κριτήρια

Tην ελπίδα να αναδειχθούν στο β' γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών αμιγώς αυτοδιοικητικά κριτήρια, εξέφρασε ο συγγραφέας Γ. Κακουλίδης.

Ο Γ. Κακουλίδης.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, τουλάχιστον ως προς την περιφέρεια της Αθήνας, έφερε μάλλον αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Κακουλίδης.

«Αυτό που ελπίζω είναι πραγματικά όμως τα κριτήρια τα οποία στο δεύτερο τουλάχιστον γύρο θα αναδειχθούν θα είναι αμιγώς αυτοδιοικητικά, γιατί κακά τα ψέματα, πέρα από το δίλημμα εκλογές όχι εκλογές μνημόνιο όχι μνημόνιο, αυτές οι εκλογές ήταν αυτοδιοικητικές και από αυτές αναμένουμε μέσα στο νέο σχέδιο Καλλικράτης να έχουμε ανθρώπους που ξέρουν τη δουλειά για να διαχειριστούν τα θέματα των δήμων και των περιφερειών για το καλό όλων των πόλεων και της υπαίθρου», σημείωσε.

Ξενοφών Κοντιάδης: Δείγμα «ελλειμματικής δημοκρατίας»

Ως ένα σοβαρό μήνυμα για το πολιτικό και κομματικό σύστημα της χώρας ερμηνεύει το υψηλό ποσοστό αποχής από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Ξενοφών Κοντιάδης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πρόεδρος του Ιδρύματος Τσάτσου.

Ο Ξ. Κοντιάδης.

Εκτιμά παράλληλα ότι η αποχή αποτυπώνει μια τάση αποδυνάμωσης των δημοκρατικών θεσμών, τονίζοντας ότι η αδιαφορία των πολιτών προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι εκδηλώθηκε μπροστά στο δίλημμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών και εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Διευκρινίζει τέλος ότι το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Νοεμβρίου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια ασφαλής βάση υπολογισμού των δυνάμεων που συγκεντρώνουν τα πολιτικά κόμματα σε εθνικό επίπεδο.

Αλέξης Σταμάτης: Η κοινωνία δεν πείστηκε για κάποια εναλλακτική πρόταση

Το σημαντικό ποσοστό αποχής προκρίνει ως το βασικότερο μήνυμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης.

Ο Α. Σταμάτης.

Ενδεχομένως η κοινωνία δεν πείστηκε για κάποια εναλλακτική πρόταση, σημειώνει, τονίζοντας παράλληλα ότι η οργή και η απείθια που βρίσκεται πίσω από την αποχή δεν έχει κάποιο εκφραστή. Το γεγονός αυτό, επισημαίνει, θα πρέπει να απασχολήσει όσους δηλώνουν ότι η παρούσα κατάσταση δεν τους αρέσει.

Εκτιμά πάντως ότι στο δεύτερο γύρο η συμμετοχή των πολιτών θα είναι μεγαλύτερη, καθώς - όπως εξηγεί - το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στα πρόσωπα, ενώ το εκλογικό σώμα έχει απεγκλωβιστεί από τα όποια προεκλογικά διλήμματα.

Χρήστος Χωμενίδης: H αποχή δεν είναι επαναστατική πράξη

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υποψήφιοι δήμαρχοι, οι οποίοι δεν ανήκουν σε κόμματα, «μπαίνουν θριαμβευτικά στο δεύτερο γύρο και με τεράστιες αξιώσεις», εξέφρασε ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.

Ο Χ. Χωμενίδης.

«Αυτό σημαίνει ότι γυρίζει μια σελίδα στην πολιτική ζωή της Ελλάδας», τονίζει.

Aναφερόμενος στη σημαντική μερίδα πολιτών που επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, επισημαίνει ότι «επαναστατική πράξη δεν είναι η αποχή από την ψηφοφορία, αλλά η αποχή π.χ. από την πληρωμή των φόρων ή η αποχή από την πληρωμή της ΔΕΗ».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΕΛΗ, ΜΑΡΙΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ, ΑΛΕΞΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Προτεινόμενα για εσάς