ΗΠΑ: «Αγκάθια» στην προώθηση της «πράσινης» ατζέντας

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010 16:31

Στη σκιά και της ανάληψης του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικανούς, ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται τώρα πως θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο στην προώθηση της «πράσινης» ατζέντας του.

A- A A+

Στη σκιά και της ανάληψης του ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικανούς, ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται τώρα πως θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο στην προώθηση της «πράσινης» ατζέντας του.

Η γενική επιθεωρήτρια του υπουργείου Εσωτερικών αποκάλυψε ότι ο Λευκός Οίκος άλλαξε τη διατύπωση αμφιλεγόμενης έκθεσης για την ασφάλεια της υποθαλάσσιας εξόρυξης πετρελαίου, προκειμένου να φαίνεται ότι ανεξάρτητοι επιστήμονες υποστήριζαν την επιβολή μορατόριουμ.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα στα τέλη Μαΐου, στον απόηχο της έκρηξης σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, η οποία πυροδότησε τη μεγαλύτερη και πλέον ολέθρια πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία. Η έκθεση αυτή κατέληγε σε συστάσεις για βελτιώσεις στις θαλάσσιες εξέδρες, προκειμένου να αποτραπεί άλλη μια καταστροφή. Η πλέον αμφιλεγόμενη σύσταση αφορούσε στην απαγόρευση όλων των θαλάσσιων εξορύξεων -καθώς και στην έκδοση αδειών σε πετρελαϊκούς ομίλους- για διάστημα έξι μηνών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κεν Σάλαζαρ είχε αναθέσει σε 15 ειδικούς να αξιολογήσουν τις συστάσεις αυτές κι ενώ εκείνοι δεν συμφώνησαν με την επιβολή μορατόριουμ, η διατύπωση άφηνε να εννοηθεί το αντίθετο. «Υπάρχουν υπαινιγμοί ότι με κάποιον τρόπο συμφωνήσαμε με τη βασική σύσταση που αναφερόταν στην έκθεση», έγραψαν οι ειδικοί σε επιστολή τους προς το κυβερνήτη της Λουιζιάνα Μπόμπι Τζίντολ και βουλευτές από την πολιτεία, προσθέτοντας ότι ο Σάλαζαρ «μπορεί να προτείνει ό,τι ο ίδιος θεωρεί σωστό, όχι όμως και να χρησιμοποιεί τα ονόματά μας για να δικαιολογήσει τις πολιτικές του αποφάσεις».

Κατά τη Γενική Επιθεωρήτρια του υπουργείου Εσωτερικών Μέρι Κέντολ, οι αλλαγές στη διατύπωση έγιναν κατά τη διαδικασία της τελικής επιμέλειας του κειμένου από το Λευκό Οίκο. Στη δική της έκθεση, η Κέντολ αναφέρει ότι η παρέμβαση των συνεργατών του Μπαράκ Ομπάμα είχε ως αποτέλεσμα να «χαθεί η διάκριση μεταξύ της πρότασης του υπουργού για την επιβολή μορατόριουμ –στην οποία δεν συμφωνούσαν οι επιστήμονες- και στις συστάσεις ασφαλείας» των ειδικών. Η ίδια πάντως εκτιμά πως δεν επρόκειτο για εσκεμμένη απόπειρα παραπλάνησης της Κοινής Γνώμης, αλλά για εκ παραδρομής ανακρίβεια που προκλήθηκε στην προσπάθεια να συνταχθεί γρήγορα η έκθεση.

Να σημειωθεί ότι εν μέσω πιέσεων από την πετρελαιοβιομηχανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν προ ημερών άρση του μορατόριουμ για την άντληση πετρελαίου από το βυθό της θάλασσας, το οποίο θα εξέπνεε στις 30 Νοεμβρίου. Η απαγόρευση είχε επιβληθεί τον Απρίλιο, μετά από την έκρηξη στην εξέδρα της ΒΡ.

Η πετρελαιοκηλίδα «αμαυρώνει» και την αξιοπιστία της κυβέρνησης

Δεν είναι η πρώτη φορά που –εκτός από τον Κόλπο του Μεξικού- η πετρελαιοκηλίδα απειλεί σοβαρά να σπιλώσει και την αξιοπιστία της κυβέρνησης Ομπάμα. Πρόσφατα, κυβερνητική επιτροπή επέρριψε ευθύνες στο Λευκό Οίκο για λανθασμένες εκτιμήσεις του μεγέθους της πετρελαιοκηλίδας, κάτι που ενδέχεται να οδήγησε σε κακή κατανομή των διαθέσιμων πόρων και συνεπώς επιδείνωση του προβλήματος. Επιπλέον, σε έκθεσή της κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμπόδισε επιστήμονες να κοινοποιήσουν τις δικές τους –ακριβέστερες- εκτιμήσεις, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι επρόκειτο για εσκεμμένη προσπάθεια του Μπαράκ Ομπάμα να αποκρύψει από την Κοινή Γνώμη το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή