Το χρόνιο πρόβλημα της λειψυδρίας που μαστίζει το Πεκίνο απαιτεί πλέον δραστικές λύσεις. Οι Κινέζοι, που για χάρη εκατομμυρίων θεατών ανά τον κόσμο «δάμασαν» τα καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, ετοιμάζονται τώρα να κάνουν το ίδιο για τα 20 εκατομμύρια των κατοίκων της πρωτεύουσας.
Δύο ειδικά οχήματα που λιώνουν χιόνι φτιάχνοντας 100 κυβικά μέτρα νερό την ώρα θα το διοχετεύουν σε περιοχές κοντά στην Πλατεία Τιενανμέν. Τρεις ποταμοί θα μετατραπούν σε φυσικές δεξαμενές, στις οποίες θα μεταφέρεται το λιωμένο χιόνι για ενισχύσει τη στάθμη των υδάτων ποταμών και να χρησιμοποιηθεί στον καθαρισμό των δρόμων και στην άρδευση των καλλιεργειών.
Ο κινεζικός βορράς φαίνεται πως δεν έχει πλέον άλλες επιλογές αφού η κατανάλωση νερού είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από τα αποθέματα. Πέρυσι ανήλθε στα 3,55 δισεκατομμύρια κ.μ., ξεπερνώντας τα αποθέματα κατά 1,37 δισεκατομμύρια κ.μ.! Παράλληλα, τον περασμένο Ιανουάριο, το Πεκίνο σάρωσε η θεωρούμενη ως χειρότερη χιονοθύελλα των τελευταίων 60 χρόνων, η οποία διήρκεσε 20 ολόκληρες ώρες. Έτσι, η λύση του λιωμένου χιονιού φαντάζει προς το παρόν ως η μοναδική βιώσιμη για να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων της διαρκώς εξαπλούμενης μεγαλούπολης.
«Επικίνδυνες» γεωτρήσεις
Τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε γνωστό ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με εντατικοποίηση των γεωτρήσεων σε κάποιες ήδη επιβαρυμένες περιοχές του Πεκίνου, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις ειδικών ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο. «Δεν μπορούν να συνεχιστούν οι γεωτρήσεις όταν το έδαφος ήδη βυθίζεται», έλεγε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Τμήματος Περιβαλλοντικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ρενμίν Ζου Τζι, προειδοποιώντας ότι η άντληση μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού ισοδυναμεί με πολλαπλασιασμό των κινδύνων.
Σύμφωνα με έκθεση του αρμοδίου υπουργείου, η μέγιστη ποσότητα νερού που μπορεί να αντληθεί ετησίως είναι 2,1 δισεκατομμύρια κ.μ., όμως σύμφωνα με τον Ουάνγκ Τζιαν, σύμβουλο της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, «το Πεκίνο εξάγει 5-6 δισεκατομμύρια κ.μ. το χρόνο επιπλέον», κάτι που οι ειδικοί συμφωνούν πως δεν είναι βιώσιμο.
Το πρόβλημα της λειψυδρίας στην πρωτεύουσα αποδίδεται εν μέρει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά κυρίως στην πληθυσμιακή «έκρηξη» που βιώνει το Πεκίνο. Η μοναδική λύση, κατά τους ειδικούς, δεν είναι η ενίσχυση των αποθεμάτων νερού με αμφιλεγόμενες μεθόδους, αλλά η αποσυμφόρηση της μεγαλούπολης με την παροχή ευκαιριών εργασίας και επενδύσεων σε άλλες περιοχές.