Απλά βήματα για πιο «πράσινη» επικοινωνία

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010 11:43
UPD:11:55

A- A A+

Σε μια εποχή κατά την οποία η προστασία του περιβάλλοντος έχει γίνει «μόδα» - με τη θετική χροιά της λέξης - οι περισσότεροι γνωρίζουν απλούς τρόπους να κάνουν έστω και κάποιες πτυχές της καθημερινότητάς τους λίγο πιο «πράσινες»: η ανακύκλωση και η εξοικονόμηση ενέργειας με αρκετούς τρόπους είναι μόνο δύο από αυτούς. Οι περισσότεροι επίσης γνωρίζουν ότι, αν και λύνουν τα χέρια μας, οι συσκευές που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση βλάπτουν το περιβάλλον. Τότε γιατί δεν κάνουμε κάτι γι' αυτό;

Τα στοιχεία που έρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ίσως προκαλέσουν έκπληξη σε κάποιους: από τους 2,25 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών που καταλήγουν ετησίως στις χωματερές, το 82% είναι ηλεκτρονικές συσκευές - ανάμεσά τους και 65.000 τόνοι κινητών τηλεφώνων - που περιέχουν χημικές ουσίες επικίνδυνες για το περιβάλλον και για τη δημόσια υγεία. Αυτό σημαίνει ότι ανακυκλώνεται μόλις το 18% των ηλεκτρονικών απορριμάτων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κατάσταση είναι αρκετά καλύτερη, καθώς κατά μέσο όρο ανακυκλώνεται το 33% των ηλεκτρονικών απορριμάτων. Δυστυχώς, η διαχείρισή τους είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο «γράφεται» στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου εξάγονται τεράστια φορτία τέτοιων απορριμάτων... Τι θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε ως χρήστες τέτοιων συσκευών όταν φθάνει η «ημερομηνία λήξης» τους;

Ανακυκλώστε

Καταρχάς, να τις ανακυκλώνουμε αντί να τις πετάμε στα σκουπίδια. Ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο δεν θέλουμε πια μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο σε κάποιον άλλο, ο οποίος να είναι πρόθυμος να το αγοράσει. Υπάρχουν καταστήματα, ιστοσελίδες και υπηρεσίες, μέσω των οποίων μπορεί κανείς να πουλήσει το μεταχειρισμένο κινητό του τηλέφωνο, εφόσον βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ενώ σε κάποια δίκτυα καταστημάτων εφαρμόζεται πρόγραμμα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης συσκευών (κινητών και σταθερών τηλεφώνων, αλλά και συναφών εξαρτημάτων, π.χ. φορτιστών). Αντί λοιπόν να πετάξετε το τηλέφωνό σας και τα αξεσουάρ του στον κάδο των απορριμάτων, μπορείτε να το επιστρέψετε σε κάποιο κατάστημα όπου υπάρχουν ειδικοί κάδοι ή να τηλεφωνήσετε σε κάποιον από τους μεγάλους ομίλους τηλεπικοινωνιών για να ρωτήσετε πού αλλού υπάρχουν σημεία συλλογής συσκευών προς ανακύκλωση.

«Συγχωνεύστε» τις ανάγκες σας

Εάν έχετε μπει στον πειρασμό να αγοράσετε κάποιο από τα πολλά smartphones που κυκλοφορούν - κάποια σε αρκετά προσιτές τιμές - ίσως ήρθε ο καιρός να ενδώσετε την επόμενη φορά που θα θέλετε να αλλάξετε κινητό τηλέφωνο. Σας είναι απαραίτητες πολλές συσκευές που κάνουν το ίδιο πράγμα; Χρειάζεστε και mp3 για τη μουσική σας και φορητή κονσόλα παιχνιδιών και κινητό τηλέφωνο για την επικοινωνία σας; Γιατί να μην τα έχετε όλα σε ένα και οπωσδήποτε με πολύ μικρότερο κόστος, χωρίς απαραίτητα να χρειαστεί να κάνετε συμβιβασμούς; Η ποιότητα της εικόνας και του ήχου στα «έξυπνα τηλέφωνα» που κυκλοφορούν πλέον στην αγορά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από συσκευές που προορίζονται αποκλειστικά για αναπαραγωγή μουσικής ή παιχνιδιών, ενώ αδιαμφισβήτητα είναι και τα οφέλη του «3 σε 1» κατά τις μετακινήσεις σας.

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην τσέπη σας

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι παντού! Εφαρμογές της και μάλιστα πολύ χρήσιμες υπάρχουν πλέον και για τα κινητά τηλέφωνα ή ακόμη και τους φορητούς υπολογιστές. Γιατί να μεταφέρετε συμβατικούς φορτιστές ή τροφοδοτικά υπολογιστών και να δεσμεύεστε από την ύπαρξη πρίζας όταν μπορείτε να... γεμίσετε μπαταρίες εν κινήσει; Με μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ θα βρείτε φορτιστές που λειτουργούν με ηλιακή ή ακόμη και με κινητική ενέργεια. Έτσι θα μπορείτε για παράδειγμα να φορτίσετε το κινητό σας τηλέφωνο κάνοντας ποδήλατο ή περπατώντας και να πάτε από το ένα επαγγελματικό ραντεβού στο άλλο χωρίς να ανησυχείτε ότι το laptop σας θα σας «προδώσει» όταν θα έρθει η στιγμή για... εκείνη τη σημαντική παρουσίαση.

Και όμως... το Ίντερνετ μπορεί να «πρασινίσει»!

Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο αποστέλλονται τρία τρισεκατομμύρια ενοχλητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα λεγόμενα spam. Πέρα από ενοχλητικά όμως είναι και ενεργοβόρα αφού η ενέργεια που καταναλώνεται γι' αυτήν τη διαδικασία θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες δύο εκατομμυρίων νοικοκυριών! Οι δε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται αντιστοιχούν σε αυτές τριών εκατομμυρίων αυτοκινήτων. Αρκεί να συλλάβει κανείς αυτά τα μεγέθη για να αρχίσει μόνο να καταλαβαίνει πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον η χρήση όλων των ηλεκτρονικών υπολογιστών που υπάρχουν στον κόσμο και ιδιαίτερα όσων έχουν πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Κάποιες εταιρείες έχουν επιδοθεί σε προσπάθεια να υιοθετήσουν ένα πιο «πράσινο» προφίλ εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια για τη λειτουργία τους. Ο αμερικανικός όμιλος online αγορών Amazon για παράδειγμα, εγκαινίασε πρόσφατα ένα «φιλικό προς το περιβάλλον» σύμπλεγμα κτηρίων στο Σιάτλ, ενώ φέρεται να ετοιμάζει και πρόγραμμα «οικολογικών» αποστολών των προϊόντων της. Οι κολοσοί Google και Yahoo! ανέγειραν κέντρα δεδομένων, τα οποία καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια, ενώ η Asus κυκλοφόρησε laptops που, όπως υποστηρίζει, είναι 100% ανακυκλώσιμα. Άλλες εταιρίες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες αναδάσωσης ή παρέχουν τμήμα των εσόδων από την πώληση συγκεκριμένων προϊόντων σε περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Όλα αυτά σίγουρα δεν αντισταθμίζουν τον αντίκτυπο που έχουν οι δραστηριότητές τους (και κατ' επέκταση οι δικές μας) στο περιβάλλον, όμως υπάρχουν πιο «πράσινες» επιλογές και σε πολλές περιπτώσεις εκτός από τη συνείδησή μας ωφελούν και την τσέπη μας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή