Στην απόσυρση σάλτσας τσίλι, καθώς και στην κατάσχεση 170,2 κιλών ακατάλληλων τροφίμων προχώρησε η Νομαρχία Αθηνών.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο τακτικών ελέγχων που διενεργεί, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους και τον ΕΦΕΤ, η Νομαρχία διαπίστωσε την ύπαρξη μη επιτρεπόμενων συντηρητικών και συγκεκριμένα θειωδών ενώσεων (sulphates), σε σάλτσα τσίλι, με την εμπορική ονομασία «HUY FONG Sriracha Chilli Sauce», που παράγεται από την επιχείρηση «HUY FONG FOODS Inc, ΗΠΑ». Το προϊόν διακινείται σε συσκευασίες των 482gr και 740gr, με ημερομηνία λήξης 6/2011.
Η Νομαρχία απαίτησε την άμεση απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται όσοι καταναλωτές έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.
Εξάλλου, η Κτηνιατρική Διεύθυνση της Νομαρχίας Αθηνών προχώρησε σε κατάσχεση 170,2 κιλών ακατάλληλων τροφίμων.
Αναλυτικά οι επιχειρήσεις που παραπέμφθηκαν στον Εισαγγελέα είναι:
- «Αίαντας Τροφοδοσίες ΕΠΕ». Μετά από αίτημα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαϊτειο» η Διεύθυνση Κτηνιατρικής πραγματοποίησε έλεγχο, κατά τον οποίο κατασχέθηκαν 162,2 κιλά βόειο νωπό κρέας άνευ οστού, τα οποία προμήθευσε στο νοσοκομείο η επιχείρηση «Αίαντας Τροφοδοσίες ΕΠΕ». Η κατάσχεση πραγματοποιήθηκε, γιατί διαπιστώθηκαν οργανοληπτικές αλλοιώσεις (έντονος αποχρωματισμός και επιφανειακή αφυδάτωση).
- Σπέντζος Νοτίου Αττικής ΑΕΒΕ - Εμπόριο Ειδών Διατροφής. Κατόπιν ελέγχου κατασχέθηκαν οκτώ κιλά σεφταλιά χοιρινή νωπή, αφού ανιχνεύτηκε Salmonela spp.
Σημειώνεται ότι τα κατασχεθέντα προϊόντα θα καταστραφούν και θα επιβληθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.