Τη δέσμευση πως δεν θα υπάρξει καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, ούτε φορολογικές αυξήσεις, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, όπου παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός για το 2011.
Η προσπάθεια, όπως είπε, μεταφέρεται σε τομείς όπου υπάρχουν δυσκολίες. Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς στις ΔΕΚΟ, σημειώνοντας πως «υπάρχουν τεράστια ελλείμματα, που απορροφούν ένα πολύ μεγάλο μέρος των θυσιών των πολιτών».
«Θυσιάζεται ο πολίτης, μέσα από το μισθό του, μέσα από τη σύνταξή του, μέσα από τη φορολογία του», τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί αυτές οι θυσίες να απορροφώνται και να χάνονται από τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ. Και μάλιστα, από τα ελλείμματα πολλών ΔΕΚΟ, που δεν προσφέρουν καν τις σωστές υπηρεσίες».
Ως προς τον τομέα της υγείας ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι και εδώ «έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες να χτυπήσουμε τη σπατάλη, ακόμα και τη διαφθορά, και να κάνουμε μεγάλες εξοικονομήσεις» και εξήγησε ότι στόχος είναι να «κοπεί μαχαίρι η κακοδιαχείριση στα δημόσια Νοσοκομεία».
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τα επόμενα χρόνια, και το 2011 και το 2012, «θα χρειαστεί να μειώσουμε τη σπατάλη, δηλαδή το μέγεθος του δημοσίου τομέα, αλλά ταυτόχρονα, και να βελτιώσουμε αυτό που κάνει».
Όπως είπε, πρόκληση είναι να αλλάξουμε τον σκληρό πυρήνα της Δημόσιας Διοίκησης, συνολικά, αλλά και σε κάθε υπουργείο. Ζήτησε επίσης από τους υπουργούς να ξαναδούν από την αρχή, στον τομέα τους, διαδικασίες, δομές, και λειτουργίες, καθώς και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, «για να μην έχουμε από τη μια μεριά κρίσιμες ελλείψεις, αλλά και από την άλλη μεριά, για να αξιοποιούμε σωστά το δυναμικό μας».
«Βεβαίως και μετά από τις διαπραγματεύσεις, που πρέπει να συνεχιστούν, με την ΑΔΕΔΥ, θα πρέπει να υπάρξει μια ευκολία αξιοποίησης του δυναμικού από υπουργείο σε υπουργείο, από υπηρεσία σε υπηρεσία, ανάλογα με τις ανάγκες», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.
Με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να καταθέσουν προτάσεις για την κατάργηση, ενσωμάτωση και συγχώνευση φορέων, υπογραμμίζοντας ότι «σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είναι ο δημόσιος υπάλληλος».
Αναφερόμενος στα μεγέθη του Προϋπολογισμού, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως με την πρόσφατη και οριστική αποτίμηση των ελλειμμάτων του 2009, «άλλαξε η αφετηρία», καθώς «το 2009, το έλλειμμα δεν ήταν 32 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως πιστεύαμε, αλλά 36,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή, ήταν το έλλειμμα 15,4% του ΑΕΠ, αντί 13,6%».
«Επιλέγουμε στον προϋπολογισμό του 2011 να διατηρήσουμε τους αρχικούς στόχους του προγράμματός μας, όπως είχαμε δεσμευτεί, να μειώσουμε δηλαδή το έλλειμμα στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2011, γιατί, ούτως ή άλλως, αυτά δεν θα τα πληρώσει κάποιος άλλος στον πλανήτη, είναι δικά μας χρέη κι εμείς πρέπει να βάλουμε τάξη στα χρέη αυτά», δήλωσε.
Υπογράμμισε ακόμη ότι «το καθήκον μας, το έχουμε κάνει με το παραπάνω. Αυτό πρέπει να το πούμε, διότι υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, ότι "δεν πιάσατε τους στόχους". Και αυτό δημιουργεί προβλήματα και στην αξιοπιστία μας, που δεν πρέπει να τρωθεί, διότι έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε. Βεβαίως, ξεκινήσαμε από αλλού, αλλά τους στόχους, επί της ουσίας, τους πιάσαμε. Άλλαξαν οι αφετηρίες, όπως είπαμε».
Πρόσθεσε πως «η προσπάθεια φέτος πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη», καθώς «το έλλειμμα του 2010 μειώνεται μεν κατά 14 δισ., αλλά διαμορφώνεται στο επίπεδο των 22 δισεκατομμυρίων, αντί των 18 δισεκατομμυρίων, όπως είχαμε σχεδιάσει».
Κλείνοντας και ανακεφαλαιώνοντας ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Προστατεύουμε μισθούς και συντάξεις. Βελτιώνουμε υπηρεσίες για τον πολίτη, δηλαδή, έχουμε στοχευμένες υπηρεσίες, μέσα από την ουσιαστική αναδιοργάνωσή τους. Χτυπάμε πια τον σκληρό πυρήνα των προβλημάτων, τη σπατάλη, το κόστος, την αδιαφάνεια, τις δυσλειτουργίες, τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν».