Green-Project-Africa: «Πράσινο» οδοιπορικό στην Αφρική

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 12:03

Κινούμενος στα όρια του art-photojournalism, ο Τζώρτζης χρησιμοποίησε τη φωτογραφία ως τέχνη, αλλά και ως καταγραφή, επιδιώκοντας να εντοπίσει ευκαιρίες «πράσινης» ανάπτυξης στη μαύρη ήπειρο.

A- A A+

Σε ένα «πράσινο» οδοιπορικό τέχνης και επιστήμης στην αφρικανική ήπειρο προσκαλεί τους επισκέπτες του το «Green-Project-Africa (a preview)», που φιλοξενείται στο κτίριο Εσπλανάδα στην Πλατεία Νερού (δίπλα στο γήπεδο Tae Kwon Do), στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγράμματος του Athens Photo Festival 2010.

Πρόκειται για την πρώτη συνοπτική παρουσίαση σε επιμέλεια της Νίνας Κασσιανού, της προσωπικής μαρτυρίας του Γιάννη Τζώρτζη (Royal Photographic Society of Great Britain), ο οποίος συμμετείχε στην 20μελή αποστολή της ΜΚΟ Green Project ( www.green-project.org ) στην Αφρική το καλοκαίρι του 2010, Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας.

Κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού «Αθήνα-Κέιπ Τάουν από τους δρόμους του νερού στους δρόμους της ενέργειας», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της UNESCO, της UNEP και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο καλλιτέχνης διέσχισε τη μαύρη ήπειρο ταξιδεύοντας με αυτοκίνητα χαμηλών εκπομπών CO2 (πρώτη παγκόσμια προσπάθεια).

Στο απαιτητικό αυτό εγχείρημα των 17.500 χλμ και 55 ημερών, αποτύπωσε σε αναλογικές πανοραμικές φωτογραφίες, σημεία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, οκτώ αφρικανικών χωρών (Αιγύπτου, Σουδάν, Αιθιοπίας, Κένυας, Τανζανίας, Ζάμπια, Μποτσουάνα και Νοτίου Αφρικής).

Κινούμενος στα όρια του art-photojournalism, ο Τζώρτζης χρησιμοποίησε τη φωτογραφία ως τέχνη, αλλά και ως καταγραφή, επιδιώκοντας να εντοπίσει ευκαιρίες «πράσινης» ανάπτυξης στη μαύρη ήπειρο, κόντρα στις κυρίαρχες προκαταλήψεις.

Μέσα από το φακό του Γιάννη Τζώρτζη προβάλλεται μια «άλλη» αισθητική για την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Green Project προήλθε από την εθελοντική πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, επιστημόνων και καλλιτεχνών, με στόχο την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Με την πραγματοποίηση των «πράσινων οδοιπορικών τέχνης & επιστήμης», η GP επιδιώκει να αποτελέσει εργαλείο διαπολιτισμικής επικοινωνίας, αποσκοπώντας να συμβάλει στην ανάδειξη των ισχυρών ενεργειακών δεσμών και των κοινών περιβαλλοντικών ανησυχιών μεταξύ των λαών.

Προτεινόμενα για εσάς