Προς πρόωρες εκλογές οδεύει η Ιρλανδία

«Καμπανάκι» από Moody's
Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010 14:06
UPD:08/10/2012 17:15

Σχετικά με το σχέδιο λιτότητας της ιρλανδικής κυβέρνησης, η Κομισιόν διευκρίνισε ότι η αύξηση της φορολογίας θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα από τα μέτρα που θα ληφθούν με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ωστόσο, έγκειται στην ευχέρεια της ιρλανδικής κυβέρνησης να αποφασίσει ποιοι φόροι πρέπει να αυξηθούν.

A- A A+

Εν αμφιβόλω τίθεται η επιβίωση της ιρλανδικής κυβέρνησης μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού το Δεκέμβριο, μετά τη δήλωση δύο ανεξάρτητων βουλευτών, στη στήριξη των οποίων βασίζεται η κυβέρνηση, ότι μπορεί να μην τον ψηφίσουν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Ιρλανδίας Fine Gael ζήτησε την άμεση διεξαγωγή εκλογών.

«Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι (να διεξαχθούν) άμεσα γενικές εκλογές, ώστε μια νέα κυβέρνηση, με σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να μπορέσει να προετοιμάσει το τετραετές οικονομικό πρόγραμμα, να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ και να σχεδιάσει έναν προϋπολογισμό για το 2011», δήλωσε ο Έντα Κένι σε ανακοίνωσή του.

«Μου φαίνεται ότι, καθώς προχωρούν τα πράγματα, θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να συνεχίσει μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού και ίσως το καλύτερο να είναι άμεσες εκλογές», είχε δηλώσει νωρίτερα στο Reuters ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού κόμματος Fine Gael Μάικλ Ντούναν.

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ζήτησε και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

«Είναι ουσιαστικής σημασίας να έχουμε μια νέα εκλεγμένη κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό», δηλώνει ο Ίμον Γκίλμορ σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του κόμματος.

REUTERS

«Εγώ θα προτιμούσα μια διάλυση του κοινοβουλίου σήμερα και τη διεξαγωγή γενικών εκλογών το ταχύτερο δυνατόν βάσει του νόμου. Αυτό θα επιτρέψει την εκλογή μιας νέας κυβέρνησης έως τα μέσα του Δεκεμβρίου», σημειώνει ο ίδιος.

Νωρίτερα, το Κόμμα των Πρασίνων, ο μικρότερος εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό της Fianna Fail, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό αλλά στη συνέχεια θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση, ζητώντας εκλογές τον Ιανουάριο.

Ακόμα και με τη στήριξη των Πρασίνων και των ανεξάρτητων, η κυβέρνηση του Μπράιαν Κόουεν έχει πλειοψηφία μόλις τριών εδρών στο κοινοβούλιο, για μία εκ των οποίων διενεργούνται εκλογές την Πέμπτη.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που ο ιρλανδικός λαός έχει ανάγκη από πολιτική βεβαιότητα προκειμένου να προχωρήσει πέρα από τους δύο επόμενους μήνες. Οπότε θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα θα εξαγγελθούν εκλογές για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου», αναφέρουν οι Πράσινοι σε ανακοινωθέν τους.

«Λυπάμαι πολύ που η χώρα είναι στα χέρια του ΔΝΤ και εγώ και οι συνάδελφοί μου ταραχτήκαμε βαθιά από αυτό που συνέβη, αλλά θεωρήσαμε ότι έπρεπε να παραμείνουμε στην κυβέρνηση για όσο το επιτάσσει το εθνικό συμφέρον», δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος Τζον Γκρόμλεϊ.

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ στις 21:00 αναμένονται δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Μπράιαν Κάουεν.

Τον Ιανουάριο αναμένεται η πρώτη δόση

Τον Ιανουάριο είναι πιθανό να εκταμιευτεί στην Ιρλανδία η πρώτη δόση του πακέτου στήριξης, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Εκτιμούμε ότι η πρώτη δόση των χρημάτων θα εκταμιευτεί εντός του Ιανουαρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, επισήμανε επίσης ότι τα προβλήματα της Ιρλανδίας δεν πρόκειται να εξαπλωθούν και στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών.

Σύμφωνα με σημερινή δήλωση της Κομισιόν από την Πορτογαλία, στόχος των αποφάσεων που λαμβάνονται για την Ιρλανδία είναι και να αποτραπούν οι επιπτώσεις από ενδεχόμενη εξάπλωση της κρίσης στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βερολίνο: Οσο γρηγορότερα η βοήθεια τόσο μικρότερος ο κίνδυνος μετάδοσης

Και η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει κίνδυνο μετάδοσης της ιρλανδικής κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας πως «όσο γρηγορότερα εισρεύσει η βοήθεια, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κραϊενμπάουμ σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν αναμένει αρνητικές συνέπειες για τη δανειοληπτική αξιοπιστία της Γερμανίας.

Ο κ. Κραϊενμπάουμ αρνήθηκε να αναφερθεί στο ύψος της βοήθειας προς την Ιρλανδία, το οποίο μένει να προσδιοριστεί στις διαπραγματεύσεις με ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ. Χαρακτήρισε ως εκ τούτου «πρόωρο» να αναφερθεί στο μερίδιο που θα επωμιστεί η Γερμανία. Επισήμανε ακόμη ότι δεν θα πρόκειται για «απευθείας πληρωμές από το γερμανικό προϋπολογισμό», αλλά για εγγυήσεις πιστώσεων. Επίσης η βοήθεια δεν θα ρεύσει στης ιρλανδικές τράπεζες, αλλά στο δημόσιο της Ιρλανδίας.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο Βερολίνο και οι δύο εκπρόσωποι σημείωσαν ότι η βοήθεια θα είναι συνδεδεμένη με «αυστηρούς όρους εξυγίανσης» που θα επιβληθούν στην Ιρλανδία. Σημείωσαν όμως ότι «η γερμανική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν θα κάνει καμία συγκεκριμένη πρόταση» για το επίμαχο ζήτημα των χαμηλών φορολογικών συντελεστών της Ιρλανδίας.

Αναφερόμενος στον υπό δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως η Γερμανία εμμένει στο σχέδιο να επωμιστούν και ιδιώτες επενδυτές το κόστος μελλοντικής πτώχευσης: «Η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών από το 2013 είναι απαραίτητη, εύλογη και σημαντική για τους πολίτες».

Σχετικά δε με αναγγελία προσφυγής στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης για δεύτερη φορά μετά την Ελλάδα, τόνισε πως «η γερμανική κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι κινείται εντός των πλαισίων του Συντάγματος».

Κομισιόν: Η Πορτογαλία δεν έχει καμία σχέση με την Ιρλανδία

Σε ό,τι αναφορά στην Πορτογαλία, η Κομισιόν επανέλαβε την πεποίθησή της ότι το τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας είναι σταθερό και δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την Ιρλανδία. Όπως εξήγησε,τα πρόσφατα μέτρα λιτότητας που δρομολόγησε η πορτογαλική κυβέρνηση θα επιτρέψουν στη χώρα να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

«Δεν υπάρχει σύγκριση. Η περίπτωση της Ιρλανδίας είναι πολύ συγκεκριμένη. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, ο τραπεζικός κλάδος έχει αποδείξει τους τελευταίους μήνες ότι είναι σχετικά υγιής και ανθεκτικός, γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετική περίπτωση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Αμαντέου Αλταφάγ.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε την Κυριακή και ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, όμως αναλυτές εκτιμούν πως και η Λισαβόνα μπορεί να υποχρεωθεί να ζητήσει εξωτερική βοήθεια.

Εξυγίανση μέσω αύξηση της φορολογίας

Σχετικά με το σχέδιο λιτότητας της ιρλανδικής κυβέρνησης, η Κομισιόν διευκρίνισε ότι η αύξηση της φορολογίας θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ένα από τα μέτρα που θα ληφθούν με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, ωστόσο, έγκειται στην ευχέρεια της ιρλανδικής κυβέρνησης να αποφασίσει ποιοι φόροι πρέπει να αυξηθούν.

«Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, είχε δηλώσει στα τέλη του Σεπτέμβρη ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Ιρλανδία δεν μπορεί να αποτελεί κράτος χαμηλής φορολογίας και δυστυχώς για τους Ιρλανδούς πολίτες αυτό θα συνυπολογιστεί στην προσπάθεια [δημοσιονομικής] εξυγίανσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αμαντέου Αλταφάγ.

«Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί συγκεκριμένη θέση σχετικά με κάποια στοχευόμενη κατηγορία φορολογίας -είναι στην ευχέρεια της ιρλανδικής κυβέρνησης να οριστικοποιήσει την κατάρτιση του 4ετούς προγράμματος εξυγίανσης, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα τόσο για το σκέλος των εσόδων όσο και για το σκέλος των δαπανών».

Βέλγιο: Χρειάζονται προσπάθειες αντίστοιχες με αυτές της Ελλάδας

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου εκτίμησε πως εάν η Ιρλανδία καταβάλλει προσπάθειες αντίστοιχες με εκείνες της Ελλάδας θα μπορέσει να υπερβεί επιτυχώς την τρέχουσα κρίση.

Όπως ανέφερε, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιρλανδίας είναι «τεράστιο» και πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή (σ.σ. η Ιρλανδία) είναι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, αντίστοιχη της Ελλάδας». «Ωστόσο δεν θα έπρεπε να δραματοποιούμε.. (σ.σ.την κατάσταση) ... Εάν η Ιρλανδία καταβάλει την ίδια προσπάθεια με την Ελλάδα -και η Ιρλανδία πρέπει να το πράξει- για την αναδιάρθρωση της οικονομίας της και ώστε να μεταρρυθμιστεί, θα πετύχει και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό» σημείωσε.

Πάντως, στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Σέϊμπερτ δήλωσε ότι η περίπτωση της Ιρλανδίας διαφέρει θεμελιωδώς εκείνης της Ελλάδας.

«Κατά τη γνώμη μας, παρά το γεγονός ότι η Ιρλανδία χρειάζεται τη βοήθεια του ευρωπαϊκού πακέτου διάσωσης, αποτελεί μια εντελώς διαφορετική περίπτωση έναντι της Ελλάδας, τόσο από πλευράς οικονομικής δομής όσο και σε ό,τι αφορά στην ικανότητά της να μαζεύει τους φόρους».

Moody's: Πιθανότητα υποβάθμισης της Ιρλανδίας

Το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ιρλανδίας κατά πολλές βαθμίδες εξετάζει ο Οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο οίκος αξιολόγησης εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ιρλανδίας κατά πολλές βαθμίδες, λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης από το δημόσιο χρέος και των οικονομικών αβεβαιοτήτων.

Guardian: «Η Ιρλανδία περνά κρίση τύπου Lehman Brothers»

Το έργο το έχουμε ξαναδεί: οι χρηματαγορές επιδεικνύουν νευρικότητα, η εμπιστοσύνη κλονίζεται, συμπτώματα απελπισίας αρχίζουν να απειλούν τις τράπεζες. Όπως γράφει ο Λάρι Ελιοτ στο σημερινό φύλλο της Γκάρντιαν «δεν υπάρχει, αμφιβολία: η Ιρλανδία περνά τη δική της κρίση τύπου Lehman Brothers.

Η τύχη της Ιρλανδίας έχει πολλά κοινά σημεία με τη Lehman το 2008. Η κρίση έχει ξεσπάσει, η κυβέρνηση έχει λάβει άστοχες αποφάσεις και η χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς βοήθεια. Θεωρητικά, η Ιρλανδία δεν είναι τόσο σημαντική για την παγκόσμια οικονομία και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει».

Στην πραγματικότητα, όμως, συμβαίνει το αντίθετο. Αυτό το ξέρουν και ο Τζορτζ Οσμπορν και η Ανγκέλα Μέρκελ και ο Ντομινίκ Στρος-Καν. Τα δάνεια της Βρετανίας προς την Ιρλανδία είναι μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ταυτόχρονα, η Μέρκελ και οι άλλοι ηγέτες της ευρωζώνης φοβούνται τη γενίκευση της κρίσης. Η Πορτογαλία θα ήταν η επόμενη που θα «έπεφτε» στο ντόμινο, αλλά η χώρα για την οποία υπάρχει η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η Ισπανία. Μια κερδοσκοπική επίθεση εναντίον της θα έθετε σε κίνδυνο το ίδιο το ευρώ. Το συμπέρασμα είναι ότι η Ιρλανδία θα διασωθεί, παρόλο που το τίμημα θα είναι υψηλό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή