Με αντίποινα απειλεί η Νότιος Κορέα

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010 15:13
UPD:17:50

A- A A+

Με «αυστηρή τιμωρία» σε περίπτωση νέας επιθετικής ενέργειας, απείλησε τη Βόρεια Κορέα ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μγιούνγκ-Μπακ, με την αντίδραση της Σεούλ πάντως να είναι μέχρι τώρα συγκρατημένη, παρά τη σοβαρότητα του σημερινού επεισοδίου με το βομβαρδισμό του νησιού Γεονπγεόνγκ από τη Βόρεια Κορέα, ώστε να μη ξεφύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.

«Ο στρατός μας θα απαντήσει σθεναρά σε κάθε νέα πρόκληση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η νοτιοκορεατική προεδρία, προειδοποιώντας με σκληρά αντίποινα την Πιονγιάνγκ.

«Ο βομβαρδισμός του Γεονπγεόνγκ από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί μια προφανή στρατιωτική πρόκληση. Επιπλέον αυτός ο βομβαρδισμός πολιτικών στόχων είναι ασυγχώρητος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και κάλεσε τις βορειοκορεατικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Από το βορειοκορεατικό βομβαρδισμό σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες της Νοτίου Κορέας. Πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά και δέκα πιο ελαφρά, διευκρίνισε ο στρατηγός Λι Χονγκ-Κι, συμπληρώνοντας ότι μεταξύ των τραυματιών είναι και τρεις άμαχοι.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «σχεδιασμένη, εσκεμμένη και παράνομη επίθεση, σε παραβίαση των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός του ΟΗΕ, και για μια απάνθρωπη ωμότητα, αφού εβλήθησαν οβίδες προς κατοικημένες ζώνες επί ανυπεράσπιστων αμάχων».

Όπως είπε ο στρατηγός Λι, ο στρατός της Νοτίου Κορέας θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την επιδείνωση της κατάστασης και για να εμποδίσει κάθε νέα πρόκληση του Βορρά.

Από την πλευρά της η Πιονγιάνγκ κατηγόρησε τη Σεούλ ότι αυτή άνοιξε πρώτη πυρ. «Παρά της επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, η Νότιος Κορέα εκτόξευσε δεκάδες οβίδες ... και αμέσως αναλάβαμε ισχυρή στρατιωτική δράση», αναφέρει σύντομη δήλωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο KCNA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειται για μία από τις σοβαρότερες επιθέσεις της Βορείου Κορέας μετά τη λήξη του πολέμου το 1953.

Η σοβαρότητα του επεισοδίου προκάλεσε ήδη την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ και ασκών χρέη προέδρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κ. Γκραντ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Τρίτη για το θέμα, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί.

«Καμία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν έχει ζητηθεί», τόνισε. Νωρίτερα, γαλλική διπλωματική πηγή είχε αναφέρει ότι προετοιμάζονταν και επρόκειτο να διεξαχθεί αργότερα σήμερα επείγουσα σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον βομβαρδισμό από την Βόρεια Κορέα του νησιού Γεονπγεόνγκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή