Τα κοινωνικά δίκτυα συσφίγγουν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και δεν τους αποξενώνουν, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας.
Η ραγδαία εξάπλωση του Facebook, για παράδειγμα, το οποίο αριθμεί περισσότερους από 500 εκατομμύρια χρήστες, έχει εντείνει τις ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα οποία κατηγορούνται ότι καταλύουν τις διαπροσωπικές σχέσεις.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι το Facebook δεν υποκαθιστά τις διαπροσωπικές επαφές των φίλων, των συγγενών και των συνεργατών», διαβεβαιώνει ο Κρεγκ Γουότκινς, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας που ηγήθηκε της έρευνας. «Μάλιστα, έχουμε συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα κοινωνικά δίκτυα προσφέρουν ευκαιρίες για διαφορετικούς τρόπους έκφρασης της φιλίας, της συντροφικότητας και της κοινωνικότητας».
Στην έρευνα συμμετείχαν 900 φοιτητές και απόφοιτοι, από τους οποίους ζητήθηκε να εξηγήσουν με ποιον τρόπο και με ποιους αλληλεπιδρούν στο Facebook. Σε ποσοστό άνω του 60%, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι μια από τις αγαπημένες τους δραστηριότητες ήταν η ενημέρωση της κατάστασής τους, το 60% προτιμά να γράφει σχόλια στο προφίλ τους και το 49% συνηθίζει να στέλνει μηνύματα και σχόλια στους φίλους τους.
Επίσης, η ομάδα των ερευνητών εντόπισε διαφορές στον τρόπο που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα τα δύο φύλα. «Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά στον προσανατολισμό με τον οποίο χρησιμοποιούν εργαλεία όπως το Facebook. Διαπιστώσαμε για τις γυναίκες η επικοινωνία είναι πιο τρυφερή και συνήθως χρησιμοποιούν τα δίκτυα για ανάπτυξη σχέσεων», επισημαίνει ο Γουότκινς.
«Οι άντρες είναι πιο πρακτικοί», συμπληρώνει. Για παράδειγμα, οι γυναίκες προτιμούν να αναρτούν φωτογραφίες από συγκεντρώσεις με φίλους, ενώ οι άντρες αναρτούν φωτογραφίες σχετικά με τα χόμπι τους ή συνδέσμους με πολιτικό ή καλλιτεχνικό χαρακτήρα.
«Το Facebook φέρνει σε επαφή όλους τους διαφορετικούς κοινωνικούς μας κύκλους. Παρουσιάζουμε τον εαυτό μας με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με το εάν απευθυνόμαστε σε φίλους, συνεργάτες ή συγγενείς. Η συμμετοχή στο Facebook δεν είναι ομοιόμορφη. Εξελίσσεται διαρκώς και είναι ρευστή και γι' αυτόν τον λόγο συνιστά πρόκληση», καταλήγει ο καθηγητής.