ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα προτείνει ένα νέο Ελσίνκι

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 17:01
UPD:17:54
A- A A+

H πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1900513 για τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας, το καλοκαίρι ή το Φθινόπωρο του 2011, μονοπώλησε το ενδιαφέρον των διπλωματικών συντακτών, κατά την τακτική τους ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Γρηγόρη Δελαβέκουρα.

“Μπροστά στο αδιέξοδο που προδιαγράφεται, μπροστά σε μια ενταξιακή διαδικασία που προχωράει με ρυθμό χελώνας και μπροστά στο δεδομένο ότι τον Ιούνιο θα υπάρξουν εκλογές στην Τουρκία, εμείς προτείνουμε μια σύνοδο κορυφής, που θα δώσει πολιτική ώθηση και πνοή σ' αυτή τη διαδικασία”, σχολίασε ο κ. Δελαβέκουρας, τονίζοντας ότι πρέπει σ' αυτή τη διαδικασία “να μπούμε ξανά πολιτικά”, για να δούμε πού πάει αυτή η σχέση και ποιά είναι τα εμπόδια, “ξεπερνώντας τα γραφειοκρατικά και τεχνοκρατικά όρια που υπάρχουν, εκ των πραγμάτων”.

Η πραγματικότητα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον κεφάλαια να ανοίξουν, όσο η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της, δεν υπάρχει ενταξιακή διαδικασία και αυτό δεν είναι προς όφελος ούτε της χώρας μας ούτε της ΕΕ.

“Εμείς”, υπογράμμισε, “θέλουμε μια πραγματική και όχι εικονική ενταξιακή διαδικασία”.

Στην ερώτηση αν η ελληνική πλευρά έχει συγκεκριμένη πρόταση, απάντησε ότι πρόκειται για τη δημιουργία ενός “νέου Ελσίνκι”, ενός νέου χρονοδιαγράμματος το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και χρόνους υλοποίησής τους, για όλο το φάσμα της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Στο σημείο αυτό, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα βασικά εμπόδια προώθησης της ενταξιακής διαδικασίας της γείτονος :

1) Ο αργός ρυθμός μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία

2) Η αμφιβολία για το αποτέλεσμα αυτής της πορείας, δηλαδή την πλήρη ένταξη - "και πρέπει –τόνισε- να μιλήσουμε ξεκάθαρα γι' αυτό"

3) Η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της (Πρωτόκολλο της Αγκυρας, υποχρέωση να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία).

“Δεν ξέρουμε και αυτή τη φορά αν η Τουρκία θα ανταποκριθεί”, σημείωσε, “αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για έναν ξεκάθαρο διάλογο, για να πάρει η διαδικασία σάρκα και οστά και πολιτικό περιεχόμενο και να τεθούν συγκεκριμένα ορόσημα για την υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων”.

Ταυτόχρονα, εκτίμησε, μία σύνοδος κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία “θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ηγέτες να εκφράσουν την πολιτική τους και να ξαναδεσμευτούν σε ένα όραμα για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Θα είναι ένα μέσον για να κάνουμε το άλμα που χρειάζεται”. “Υπάρχει και ο δρόμος της αδράνειας, αλλά εμείς, λόγω και της ιδιαίτερης θέσης μας και του ιστορικού μας ρόλου στην περιοχή, θέλουμε να κάνουμε το άλμα", τόνισε ο ο κ. Δελαβέκουρας.

Αναφερόμενος στο υπάρχον δομημένο πλαίσιο των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, που αφορά στην Ελλάδα και προβλέπει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της Αγκυρας ως προς την καλή γειτονία, το σεβασμό μειονοτήτων και θρησκευτικών ελευθεριών, τις υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου, τόνισε ότι αυτά είναι συστατικά στοιχεία της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας και προφανώς πρέπει να τηρηθούν.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των εταίρων της Ελλάδας για την πρόταση, ο κ. Δελαβέκουρας ανέφερε ότι θα υπάρξουν συνεννοήσεις και συνεργασία με όλους τους εταίρους και γνωστοποίησε το θέμα έχει συζητηθεί ήδη με τη Λευκωσία, μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, και η συνεργασία θα συνεχιστεί.

Οι σκέψεις της ελληνικής πλευράς θα συζητηθούν επίσης, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών στη Βουδαπέστη (η Ουγγαρία θα έχει την επόμενη προεδρία στην ΕΕ). Επαφές θα γίνουν και με την Πολωνία- που θα ακολουθήσει την Ουγγαρία στην προεδρία της Ε.Ε.- αλλά και με όλους τους εταίρους, προκειμένου να διευκρινίσουμε τις απόψεις τους τόσο για τα Δ. Βαλκάνια, όσο και για την Τουρκία.

Ερωτηθείς για τη φημολογία περί επικείμενης συμφωνίας εντός του έτους με την Τουρκία, που ενδέχεται να αφορά και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι τέτοιου τύπου δηλώσεις γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους και δεν έχουν βάση, εφόσον δεν έχει οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα.

Οσον αφορά εξάλλου την πορεία των διερευνητικών επαφών, στις οποίες συζητείται η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε πως “δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε συγκεκριμένη πρόοδο, αλλά συνεχίζουμε γι αυτό το σκοπό” και “πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση της διαδικασίας των διερευνητικών επαφών”.

Ανακεφαλαιώνοντας, ο κ. Δελαβέκουρας ανακοίνωσε δύο πρωτοβουλίες:

Την πρόταση για διοργάνωση το 2014, κατά την ελληνική προεδρία, μιας συνόδου κορυφής ΕΕ - Δ.Βαλκανίων, ως συνέχεια της “Θεσσαλονίκης 2003”, με σκοπό να δώσει νέα δυναμική στην ενταξιακή προοπτική των Δ. Βαλκανίων. Και την πρόταση για μια σύνοδο κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στα τέλη Ιουνίου ή το Φθινόπωρο, για να συζητηθεί ανοιχτά η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας .

Απαντώντας στις υποθέσεις “κακών σεναρίων”, ως προς την έκβαση των παραπάνω πρωτοβουλιών και διαδικασιών, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι “η Ελλάδα έχει ιστορικά έναν θετικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενταξιακή πορεία των γειτονικών χωρών. Εμείς διαμορφώσαμε το πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας και το πλαίσιο εξαιτίας του οποίου τα Βαλκάνια μπορούν να μιλάνε σήμερα για ευρωπαϊκή προοπτική. Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε με τη λογική των θετικών προτάσεων”.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή