Υπέρ της γαλλο-γερμανικής πρότασης για την Τουρκία η Ε.Ε.

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2002 12:14
UPD:13:59
A- A A+

Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση υποστηρίζει τη γαλλο-γερμανική πρόταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ενωση το 2005, εάν προηγηθεί ευνοϊκή έκθεση προόδου το 2004.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε την περασμένη εβδομάδα τη γαλλο-γερμανική πρόταση και κατηγόρησε χθες την Ενωση ότι εφαρμόζει πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών απέναντι στην Αγκυρα μην ορίζοντας ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η προεδρεύουσα της Ε.Ε. Δανία δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τη γαλλο-γερμανική πρόταση ως βάση της δικής της πρότασης, που θα διατυπώσει για την Τουρκία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Κοπεγχάγης.

Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίον έγινε δεκτή η γαλλο-γερμανική πρόταση από την Ε.Ε., ο Φίσερ απάντησε : «Πάρα πολύ θετικά. Υπάρχει μία ευρεία πλειοψηφία που θα μπορούσε να συμφωνήσει με την πρόταση αυτή. Η προεδρία ανακοίνωσε ότι θα λάβει αυτό υπ' όψιν της στα συμπεράσματά της και ελπίζω πως η τουρκική πλευρά θα καταλάβει επίσης πόσο (αυτή η πρόταση) ανοίγει την πόρτα υπέρ των τουρκικών συμφερόντων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή