Terra Eco: Ο Ομπάμα o λιγότερο «πράσινος» ηγέτης

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 17:48
A- A A+

«Πάρτε έναν πρόεδρο, βάλτε τον να κάνει περιοδεία και δώστε του ένα μεγάλο αεροσκάφος για να διατρέξει μια χώρα τεράστια όσο... μια ήπειρος», παρακινεί τους αναγνώστες του το γαλλικό περιοδικό οικολογίας και βιώσιμης ανάπτυξης Terra Economica το οποίο για τρίτη συνεχή χρονιά απονέμει στους ηγέτες του κόσμου «βραβεία ρύπανσης».

Ο μεγάλος νικητής δεν είναι άλλος από τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ακολουθούν από κοντά οι πρόεδροι του Μεξικού, της Βραζιλίας και της Κίνας. Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Οκτωβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος παρήξε - μόνο από τις μετακινήσεις του- το ισοδύναμο 20.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Όπως σχολιάζει δηκτικά ο συντάκτης του γαλλικού περιοδικού, οι εκπομπές αυτές θα αποδεικνύονταν χρήσιμες για το περιβάλλον μόνον εάν επέτρεπαν στους Δημοκρατικούς να διατηρήσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αποτρέποντας τους Ρεπουμπλικανούς να μπλοκάρουν τη νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή...

Την πέμπτη και έκτη θέση στη λίστα των μεγάλων ρυπαντών καταλαμβάνουν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί αντίστοιχα. Ο τελευταίος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Terra Economica, ταξίδεψε λιγότερο σε σχέση με άλλες χρονιές, διανύοντας μόλις... 134.000 χιλιόμετρα. Πρόσφατα όμως προέβη στην αγορά ενός Airbus 330-200, γεγονός που όπως εκτιμάται, είναι θέμα χρόνου να τον οδηγήσει σύντομα σε μια από τις πρώτες θέσεις της λίστας.

ΗΠΑ: Επισπεύδουν την αδειοδότηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Μπορεί να είναι ο λιγότερο «πράσινος» σε ό,τι αφορά τα ταξίδια του όμως, εν μέσω επικρίσεων για το περιβαλλοντικό του μητρώο που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε επίσπευση της διαδικασίας αδειοδότησης για τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ήδη εργάζεται εντατικά για να εντοπίσει περιοχές «προτεραιότητας» ανοιχτά των ακτών του Ατλαντικού Ωκεανού, αλλά και για να απλοποιήσει τη διαδικασία έγκρισης σχεδίων για τη δημιουργία αιολικών πάρκων. «Προκειμένου να δαμάσουμε στο έπακρο τα οικονομικά και ενεργειακά οφέλη των τεράστιων αιολικών πηγών του Ατλαντικού Ωκεανού, θα πρέπει να εφαρμόσουμε μία έξυπνη διαδικασία αδειοδότησης που θα είναι αποδοτική, ενδελεχής και απαλλαγμένη από περιττή γραφειοκρατία», αναφέρει στην ανακοίνωση ο υπουργός Κεν Σάλαζαρ.

Επιπλέον, το υπουργείο αποφάσισε να επιταχύνει και τη διεκπεραίωση αιτήσεων για τη δημιουργία γραμμών μετάδοσης, που θα διοχετεύουν την ενέργεια από τα αιολικά πάρκα στη στεριά.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή