Κανκούν: H νέα οικονομία της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο

Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2010 10:14

A- A A+

Δύο ημέρες μετά την έναρξη της συνόδου για την κλιματική αλλαγή στο Κανκούν και εν μέσω απαισιοδοξίας για απτά αποτελέσματα, οι ειδικοί βλέπουν δύο «μάχες» να βρίσκονται σε εξέλιξη στο εξωτικό θέρετρο του Μεξικού: η πρώτη αφορά τη «νομιμότητα» της επιστήμης του κλίματος, στον απόηχο του σκανδάλου που θα μείνει στην Ιστορία ως Climategate και το οποίο έδωσε έρεισμα στους αμφισβιτίες της κλιματικής αλλαγής.

Η δεύτερη και πιο ουσιώδης αφορά το κόστος της εφαρμογής πολιτικών για την ανάσχεση των φαινομένων που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη: γνωστοί συντηρητικοί οικονομολόγοι, όπως ο Ρίτσαρντ Τολ και ο Ουίλιαμ Νόρντχαους, υποστηρίζουν ότι ο κόσμος δεν έχει τα οικονομικά μέσα να εφαρμόσει αποτελεσματικές λύσεις.

Ο Τολ μάλιστα προβλέπει ότι ο κόσμος θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, όμως περαιτέρω άνοδος θα επιφέρει μεγάλες καταστροφές. Ο Νόρντχαους εκτιμά τις απώλειες από μια αύξηση της τάξεως των 2 βαθμών Κελσίου στο 1% του ΑΕΠ. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που βλέπουν τρομακτικές οικονομικές συνέπειες: κατά τη γνωστή Έκθεση Στερν, εάν η ανθρωπότητα αδρανήσει, θα υποστεί απώλειες 5% του ΑΕΠ ή και περισσότερο, ενώ θα μπορούσε να τις περιορίσει στο 1% εάν αναλάμβανε δράση για τη μείωση της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Έδαφος ωστόσο κερδίζει η λεγόμενη νέα οικονομία του κλίματος, που λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες μελέτες και συνοψίζεται στην άποψη του αμερικανικού δικτύου οικονομολόγων του κλίματος Economists for Equity and Environment: ότι η μείωση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα στο «ανεκτό» όριο των 350ppm είναι οικονομικά εφικτή. Οι ιδέες τους, σε αντίθεση με αυτές των Τολ και Νόρντχαους, είναι συμβατές με την κλιματική επιστήμη και το κόστος της εφαρμογής τους είναι πολύ μικρότερο από αυτό που θα επωμιστούν οι επόμενες γενεές εάν η ανθρωπότητα δεν κάνει τίποτε.

Ιδιωτικές πρωτοβουλίες για «0 εκπομπές»

Εν τω μεταξύ, 400 και πλέον από τους μεγαλύτερους ομίλους καταναλωτικών αγαθών στον κόσμο δεσμεύτηκαν κατά την έναρξη της συνόδου να μειώσουν την παραγωγή τους σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την αποψίλωση και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν για την ψύξη των προϊόντων τους. Το Consumer Goods Forum, το οποίο περιλαμβάνει ομίλους όπως η Coca-Cola, η Kraft, η Nestle και η Procter & Gamble ανακοίνωσε ότι τα μέλη της θα επιχειρήσουν έως το 2020 να αποκλείσουν από τη διαδικασία παραγωγής υλικά που προϋποθέτουν την αποψίλωση και να απαλείψουν τη χρήση φθοριούχων αερίων στον εξοπλισμό ψύξης έως το 2015. «Οι πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε η βιομηχανία μας αποτελούν καλό παράδειγμα των τολμηρών και θετικών ενεργειών που είναι απαραίτητες ώστε να δοθεί ώθηση στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola Μουχτάρ Κεντ.

Την πρωτοβουλία χαιρέτισε η Greenpeace χαρακτηρίζοντάς την υπόδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν ώστε να μειώσουν την παραγωγή εκπομπών ρυπογόνων αερίων. Εκπρόσωπος της οργάνωσης κάλεσε τις ανά τον κόσμο κυβερνήσεις να μιμηθούν το παράδειγμα των επιχειρήσεων για να «καταστήσουν τη μετάβαση σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές λύσεις φθηνή και εύκολη.»

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα των μελών του Consumer Goods Forum ανέρχονται στα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Εκτιμάται πως οι δεσμεύσεις τους θα μπορούσαν αφενός να εντείνουν τις πιέσεις σε βάρος όλων των προμηθευτών να υιοθετήσουν πιο «πράσινες» μεθόδους παραγωγής και αφετέρου να ρίξουν τις τιμές των νέων τεχνολογιών ψύξης αυξάνοντας τη ζήτηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή