Όσοι εκτίθενται επί μακρό χρονικό διάστημα στα παρασιτοκτόνα, όπως οι γεωργοί και γενικά οι εργαζόμενοι σε στενή επαφή με αυτές τις χημικές ουσίες, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών εγκεφαλικής άνοιας.
Το παραπάνω είναι συμπέρασμα νέας γαλλικής έρευνας που βασίστηκε στην μελέτη εργαζομένων στην οινοπαραγωγό περιοχή του Μπορντό, από όπου παράγονται τα φημισμένα γαλλικά κρασιά.
Οι ερευνητές, υπό την Ιζαμπέλ Μπαλντί του Γαλλικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής «ccupational and Environmental Medicine», ιαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι στα κτήματα του Μπορντό, οι οποίοι εκτίθεντο άμεσα στα παρασιτοκτόνα και ζιζανιοκτόνα, ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα σε μια σειρά από νευρολογικά διαγνωστικά τεστ (μνημονικά, λεκτικά, χρόνου αντίδρασης κ.α.), σε σχέση με όσους είχαν ελάχιστη ή καθόλου έκθεση σε αυτά τα χημικά.
Μάλιστα, η πρώτη ομάδα (όσοι είχαν στενή επαφή με τις χημικές ουσίες), που αποτελούνταν από άτομα στην ηλικία των 45 έως 60 ετών, είχε διπλάσια πιθανότητα για την εμφάνιση νευρολογικών προβλημάτων, ακόμα και τέσσερα χρόνια μετά την αρχική διάγνωση, όπως έδειξε νέο τεστ.
Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων που δείχνουν ότι η χρόνια χρήση παρασιτοκτόνων στη γεωργία αυξάνει τον κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών, ιδίως σε χώρες που γίνεται μεγάλη χρήση τέτοιων ουσιών από τους γεωργούς (η Γαλλία έχει την μεγαλύτερη χρήση στην Ευρώπη και την τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ