WikiLeaks: «Μαφιόζικο κράτος» η Ρωσία

Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 16:45

A- A A+

Η Ρωσία είναι «μαφιόζικο κράτος», τα πολιτικά κόμματα της οποίας λειτουργούν «χέρι με χέρι» με το οργανωμένο έγκλημα, θεωρεί Ισπανός εισαγγελέας, οι εκτιμήσεις του οποίου περιλαμβάνονται σε αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Wikileaks.

Ο εισαγγελέας Χοσέ Γκονθάλεθ, ο οποίος ερευνά εδώ και μία δεκαετία το ρωσικό οργανωμένο έγκλημα, «θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει διαφοροποίηση ανάμεσα στις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης και στις ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος», σύμφωνα με το τηλεγράφημα το οποίο εστάλη τον Φεβρουάριο 2010 από την αμερικανική πρεσβεία στη Μαδρίτη.

Ο Ισπανός εισαγγελέας συμφωνεί με τη θέση του Ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Λονδίνο τον Νοέμβριο 2006, και ο οποίος θεωρούσε ότι η δηλητηρίασή του με ραδιενεργό πλουτώνιο 210 ήταν έργο των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας του ρωσικού κράτους, οι οποίες «είναι τα αφεντικά του οργανωμένου εγκλήματος».

«Ορισμένα πολιτικά κόμματα στη Ρωσία ενεργούν χέρι με χέρι με το οργανωμένο έγκλημα», θεωρεί ο Ισπανός εισαγγελέας , σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, υπάρχουν επίσης «αποδεδειγμένοι δεσμοί ανάμεσα σε ρωσικά πολιτικά κόμματα και το οργανωμένο έγκλημα και τη διακίνηση όπλων».

Οι ρωσικές αρχές χρησιμοποιούν τη μαφία για επιχειρήσεις τις οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν «αξιοπρεπώς ως κυβέρνηση», όπως είναι η αποστολή όπλων στους Κούρδους για την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας.

Ο Ισπανός εισαγγελέας είναι επίσης πεπεισμένος ότι οι αξιωματούχοι των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών βρίσκονται πίσω από την υπόθεση του Arctic Sea, για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι μετέφερε όπλα στο Ιράν το 2009, σύμφωνα με το διπλωματικό τηλεγράφημα.

Άλλο τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στη Μαδρίτη κάνει λόγο για το «αναπάντητο ερώτημα» κατά πόσο ο ίδιος ο Πούτιν εμπλέκεται στη μαφία και αν ελέγχει τις ενέργειές της.

Επίσης, τα τηλεγραφήματα υποδεικνύουν ότι η Ουάσινγκτον θεωρούσε ότι ο Πούτιν γνώριζε για την επιχείρηση δολοφονίας του Λιτβινένκο, παρόλο που επισήμως το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός, μιλώντας στο CNN δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχουν «πολιτικές σκοπιμότητες» πίσω από τις διαρροές του WikiLeaks, αλλά πρόσθεσε: «Δεν το βλέπω σαν καταστροφή».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή