«Πράσινο» αυτοκίνητο για το Βενέδικτο;

Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 18:27
UPD:18:32
A- A A+

Τον αποκαλούν «πράσινο πάπα» και όχι άδικα, αφού ο Βενέδικτος ο 16ος έχει χρησιμοποιήσει πολλάκις τα κηρύγματά του για να παροτρύνει τους καθολικούς να αναλάβουν δράση για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ το Βατικανό είναι το μοναδικό κρατίδιο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Μήπως ήρθε η ώρα ο πάπας να επιλέξει κι ένα πιο... «πράσινο» μέσο μεταφοράς;

Σύμφωνα λοιπόν με ανώτατο αξιωματούχο της Αγίας Εδρας, ο Βενέδικτος θα ήθελε πολύ να μετακινείται με ένα «παποκίνητο» - το γνωστό ειδικά διαμορφωμένο παπικό όχημα- τροφοδοτούμενο π.χ. με ηλιακή ενέργεια, «ως ένδειξη του ενδιαφέροντός του για την οικολογία». Ο Καρδινάλιος Τζοβάνι Λατζόλο, πρόεδρος της κυβέρνησης του Βατικανού, δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής: ο ποντίφικας θέλει να του δωρίσουν ένα τέτοιο αυτοκίνητο. «Εάν κάποιος του προσέφερε ένα ηλεκτρικό παποκίνητο που θα ήταν αποδοτικό, ασφαλές και σε λογικό μέγεθος, γιατί να προτιμήσει ένα "παποκίνητο" που κινείται με πετρέλαιο;»

Μέχρι στιγμής, κανείς όμιλος δεν έχει ανταποκριθεί στην έμμεση έκκληση του πάπα. Πάντως ο Μίλαν Νίτσκε, στέλεχος του ομίλου που εγκατέστησε ηλιακούς συλλέκτες στο Βατικανό εκτίμησε πως η χρήση ενός τέτοιου οχήματος από το Βενέδικτυο «δεν θα αποτελούσε πρόβλημα». Όπως είπε ωστόσο, οι άνδρες της ασφάλειας του ποντίφικα είναι λίγο επιφυλακτικοί - κακώς, κατά τον ίδιο- αφού φοβούνται ότι ένα ηλεκτροκίνητο όχημα δεν θα επιτάχυνε το ίδιο γρήγορα με το συμβατικό «παποκίνητο».

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν υπάρχει μαζική παραγωγή ηλεκτρικών SUV, παρότι η Tesla έχει αναλάβει να προμηθεύσει την Toyota με 2.000 RAV4s μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Σχολιαστές αναφέρουν χαριτολογώντας ότι η παράδοση στο Βατικανό ενός τέτοιου μοντέλου - σε λευκό χρώμα και φυσικά εν είδει δωρεάς - θα αποτελούσε πανέξυπνη κίνηση δημοσίων σχέσεων εκ μέρους... όποιου ομίλου προλάβει.

Το «παποκίνητο», το οποίο ο Βενέδικτος ο 16ος χρησιμοποιεί συνήθως σε περιοδείες και επίσημες επισκέψεις στο εξωτερικό, είναι μια ειδικά διαμορφωμένη λευκή Mercedes-Benz που μπορεί να μεταφέρει δύο επιπλέον επιβάτες εκτός του πάπα, ο οποίος κάθεται σε ένα υπερυψωμένο κάθισμα ώστε να μπορεί να χαιρετά το πλήθος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή