Ήρθε η ώρα για καινούριο ηλεκτρονικό υπολογιστή. Desktop ή laptop λοιπόν; Η επιλογή είναι σχετικά εύκολη υπόθεση και εξαρτάται από τις ανάγκες του καθενός. Το θέλετε για το σπίτι ή για τη δουλειά; Ταξιδεύετε συχνά; Πόσοι θα το χρησιμοποιούν και για ποιο σκοπό; Παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων με εντυπωσιακά γραφικά ή... πρόσβαση στο Ίντερνετ και βασικές λειτουργίες; Πόσα μπορείτε και/ή θέλετε να διαθέσετε; Αυτά είναι μερικά από τα κριτήρια που θα πρέπει να λάβετε υπόψη. Όσο για το τι είναι καλύτερο για το περιβάλλον; Και σε αυτήν την περίπτωση, οι αριθμοί δίνουν ξεκάθαρη απάντηση: οι φορητοί υπολογιστές νικούν κατά κράτος.
Τα laptop χρησιμοποιούν πολύ λιγότερη ενέργεια από τα desktop. Συγκεκριμένα, χρειάζονται μόλις 15 με 25 watt, την ώρα που οι σταθεροί υπολογιστές καταναλώνουν περί τα 150 watt, μαζί με την οθόνη, ενώ οι φορητοί υπολογιστές είναι εξίσου αποδοτικοί ενεργειακά και όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Επιπλέον, τα laptop δεν χρειάζονται ξεχωριστή οθόνη όπως τα desktop.
Κάποιοι μάλιστα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις παλαιού τύπου CRT οθόνες, οι οποίες όχι μόνο «τρώνε» από μόνες τους πολύ περισσότερο ρεύμα σε σχέση με ένα laptop, αλλά μολύνουν τις χωματερές με τοξικές ουσίες. Ευτυχώς, ακόμη κι αν θέλει κανείς σήμερα να αγοράσει τέτοια οθόνη, θα δυσκολευτεί πολύ να βρει!
Κι ενώ οι αριθμοί είναι πράγματι αποστομωτικοί, υπάρχουν και σημεία - «παγίδες».
Οι περισσότεροι μπορεί να συμφωνούν ότι τα laptop καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τα desktop, όμως χρησιμοποιούν μπαταρίες, οι οποίες ρυπαίνουν όταν καταλήξουν στη χωματερή. Επιπλέον, η διάρκεια ζωής ενός σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι σε γενικές γραμμές μεγαλύτερη από αυτήν ενός φορητού - λόγω και του παράγοντα της φορητότητας που καθιστά τα laptop πιο ευάλωτα, αφού είναι πολύ πιθανή μια πρόσκρουση στο έδαφος- ενώ ένα desktop μπορεί πανεύκολα να αναβαθμιστεί.
Όποιος είχε ποτέ laptop γνωρίζει επίσης ότι η επισκευή του σε περίπτωση βλάβης στοιχίζει ακριβά, έτσι πολλοί επιλέγουν να το αντικαταστήσουν με ένα νέο. Θεωρητικά λοιπόν τουλάχιστον, το laptop είναι πιο «αναλώσιμο». Το ίδιο και τα περισσότερα από τα εξαρτήματά του.
Και τα δύο πάντως υπόκεινται σε μια σειρά από κανονισμούς και πιστοποιήσεις διεθνών οργανισμών όπως η ENERGY STAR και η EPEAT κι έτσι ο καταναλωτής που ενδιαφέρεται για μια πιο «πράσινη» λύση, μπορεί εύκολα να ενημερωθεί και να επιλέξει ανάλογα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της πρώτης, «εάν όλοι οι Η/Υ που πωλούνται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις της ENERGY STAR, η εξοικονόμηση ενέργειας θα ανερχόταν σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα μειώνονταν κατά το ισοδύναμο των εκπομπών 2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων».