Το «χάσμα των γιγατόνων» επισκιάζει το Κανκούν

Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 18:08
A- A A+

Χωρίς νέες δεσμεύσεις και χωρίς την ανακοίνωση φιλόδοξων σχεδίων κυλούν οι μέρες στο Κανκούν και η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή φθάνει στο τέλος της.

Πάνω από το συνεδριακό κέντρο ρίχνει βαριά τη σκιά του το λεγόμενο «χάσμα γιγατόνων», 5 με 9 γιγατόνων για την ακρίβεια, το οποίο χωρίζει την ποσότητα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα πρέπει να παράγεται ετησίως ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου από τις δεσμεύσεις των 194 χωρών που μετέχουν στη σύνοδο.

Όπως διευκρινίζεται στη νέα έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), ακόμη και αν όλες οι χώρες τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους - δηλαδή όσες έχουν δεσμευτεί- η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα είναι κατά 5 με 9 γιγατόνους μεγαλύτερη από τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2020. Ο διευθυντής του UNEP Αχίμ Στάινερ προειδοποίησε ότι «τα πλέον αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας υπαγορεύουν ότι οι ελπίδες μας να μείνουμε κάτω από το όριο της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου θα έχουν χαθεί», ακόμη και εάν τηρηθούν οι όποιες δεσμεύσεις.

Στην έκθεση λαμβάνονται υπόψη οι δεσμεύσεις των χωρών κατά την περυσινή Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε ως στόχο τη μείωση της παραγωγής εκπομπών αερίων κατά 20% έως το 2020, ενώ οι ΗΠΑ κατά 17%. Η Κίνα δεσμεύτηκε να επιτύχει βελτίωση κατά 45% της «αποδοτικότητάς της από πλευράς άνθρακα». Παρά τις διάφορες εκκλήσεις, στο Κανκούν τα ποσοστά δεν αυξήθηκαν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο έχει προσφερθεί να θέσει ως στόχο μεγαλύτερη μείωση - της τάξεως του 30%- εφόσον και άλλες χώρες προχωρήσουν σε ανάλογες δεσμεύσεις. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την αρμόδια κοινοτική επίτροπο, θα είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει κατά πολύ το «χάσμα γιγατόνων».

Ελάχιστοι πάντως πιστεύουν ότι θα επιτευχθεί κάτι στις ημέρες που απομένουν για να ολοκληρωθεί και αυτή η σύνοδος. «Οι αριθμοί δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης», εκτιμά ο αναλυτής του Κέντρου Pew για την Κλιματική Αλλαγή. «Οι πολιτικοί δεν είναι έτοιμοι. Εάν επιχειρήσουν να δώσουν μία νέα προθεσμία, το αποτέλεσμα θα είναι... άλλη μία Κοπεγχάγη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή