Επιλέγοντας πιο «πράσινα» gadget

Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2010 13:08
A- A A+

Οι καιροί μπορεί να είναι δύσκολοι, όμως στο κατώφλι των χριστουγεννιάτικων εορτών κάποιοι προσανατολίζονται στην αγορά ηλεκτρονικών για τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή σκοπεύουν να εξαργυρώσουν το 13ο μισθό ανταμείβοντας τον εαυτό τους για μια χρονιά σκληρής δουλειάς με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή ένα φανταχτερό gadget. Γιατί, με την ευκαιρία, να μην κάνουν κι ένα δώρο στο περιβάλλον επιλέγοντας κάτι... πιο «πράσινο»;

Καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές αρχίζουν να ενδιαφέρονται για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, πολλοί κατασκευαστές ανταποκρίνονται με πιο «πράσινα» προϊόντα. Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι ο Οδηγός για πιο Πράσινα Ηλεκτρονικά που εξέδωσε στις αρχές του έτους η Greenpeace ( http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/greener-electronics-guide ) και ο οποίος ταξινομεί τους 18 κορυφαίους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων, τηλεοράσεων και video games με βάση τις πολιτικές που εφαρμόζουν σε σχέση με τα τοξικά χημικά, την ανακύκλωση και την κλιματική αλλαγή. Στόχος της περιβαλλοντικής οργάνωσης είναι να ανανεώνει συχνά τον οδηγό προκειμένου αφενός να ενημερώνει τους καταναλωτές για τις επιλογές τους και αφετέρου να ασκεί επιρροή στους μεγάλους κατασκευαστές, ώστε να αποκλείσουν τις επικίνδυνες ουσίες από τη διαδικασία παραγωγής, να «αποσύρουν» και να ανακυκλώνουν υπεύθυνα τα προϊόντα τους και να περιορίσουν τις συνέπειες που έχει η παραγωγή των προϊόντων αυτών στο περιβάλλον.

Έτσι, σύμφωνα με τον κατάλογο αυτό, Nokia, Sony Ericsson, Toshiba, Philips και Apple παίρνουν υψηλή βαθμολογία. Η Nokia μάλιστα ήταν φέτος πρώτη για δεύτερη συνεχή χρονιά καθώς κανένα από τα τελευταία μοντέλα κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ δεν περιέχουν κάποιο από τα θεωρούμενα ως πιο τοξικά χημικά που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες συσκευές. Οι Lenovo, Microsoft και Nintendo έρχονται τελευταίες στη λίστα του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης για διάφορους λόγους, μεταξύ άλλων επειδή αθέτησαν τις δεσμεύσεις τους ή δεν δεσμεύτηκαν καν να αποκλείσουν τέτοια χημικά από τα προϊόντα τους.

Αντίστοιχο οδηγό για πιο «πράσινες» αγορές έχει συντάξει –και ανανεώνει διαρκώς- η αμερικανική ΜΚΟ TopTen USA ( http://www.toptenusa.org/ ), η οποία αξιολογεί τα προϊόντα ανά κατηγορία, π.χ. τηλεοράσεις, Η/Υ, πλυντήρια, αυτοκίνητα κ.ο.κ. Το σκεπτικό της είναι το ίδιο: να διευκολύνει τους καταναλωτές να βρουν τα πιο οικονομικά και αποδοτικά ηλεκτρονικά, παροτρύνοντας ταυτόχρονα τους κατασκευαστές να κάνουν βήματα που θα οδηγήσουν ολόκληρη την αγορά σε μια πιο «πράσινη» κατεύθυνση.

Ένας ακόμη κατατοπιστικός οδηγός είναι αυτός του αμερικανικού Συμβουλίου Πράσινων Ηλεκτρονικών ( http://www.epeat.net/Default.aspx ), ο οποίος περιλαμβάνει στοιχεία –και μάλιστα ανά χώρα, περιλαμβανομένης της Ελλάδας- για περίπου 1.300 Η/Υ και οθόνες δεκάδων κατασκευαστών, βαθμολογώντας τις με βάση τις μεθόδους παραγωγής και ανακύκλωσης. Μάλιστα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όλες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υποχρεούνται να αγοράζουν ηλεκτρονικά που φέρουν την «πράσινη» πιστοποίηση του Συμβουλίου, κάτι που τώρα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και οι καταναλωτές.

"The Story of Electronics"

Το πόσο πιο «πράσινη» είναι μια συσκευή ωστόσο, δεν εξαρτάται μόνο από τον κατασκευαστή. Εξαρτάται και από τον καταναλωτή. Όπως καταδεικνύει με μια δόση υπερβολής το δημοφιλές βίντεο της Άνι Λίοναρντ "The Story of Electronics", οι ηλεκτρονικές συσκευές «φτιάχνονται για να πεταχτούν», αφού πολλοί πλέον αλλάζουν κινητό τηλέφωνο σε κάθε ετήσια προσφορά αναβάθμισης ή προτιμούν να αγοράσουν καινούριο laptop από το να δώσουν ακόμη και σχεδόν το ίδιο ποσό για να το επισκευάσουν.

Εάν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία καταναλωτών, μπορείτε τουλάχιστον να πουλήσετε ή να χαρίσετε την παλιά συσκευή ή να ενημερωθείτε μέσω μιας απλής αναζήτησης για προγράμματα υπεύθυνης ανακύκλωσης δήμων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων, ώστε ο άλλοτε αγαπημένος σας ηλεκτρονικός υπολογιστής να μη βρει... άδοξο τέλος, στη χωματερή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή