Συναίνεσαν... στη διαφωνία

Συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς
Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 11:09
UPD:16:23

A- A A+

Χωρίς να κάνει δηλώσεις αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό, η οποία διήρκεσε 1 ώρα και 10 λεπτά.

Σε δηλώσεις του ωστόσο από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Ρηγίλλης, ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να μη συναινέσει στην πολιτική της κυβέρνησης, σε μια πορεία, που, όπως είπε, οδηγεί «σε άδικες και μάταιες θυσίες χωρίς ελπίδα».

Α. Σαμαράς: Συναίνεση θα σήμαινε συνενοχή

Α. Σαμαράς: Συναίνεση θα σήμαινε συνενοχή

«Ο κ. Παπανδρέου στην οικονομική πολιτική δεν θέλει συναίνεση. Ζητάει από εμάς έγκριση και συνενοχή σε αποφάσεις που η κυβέρνησή του έχει ήδη πάρει», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι ενώ πριν τις πρόσφατες εκλογές υποσχέθηκε ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα, αιφνιδιαστικά και χωρίς διάλογο, έφερε στη Βουλή κατεπείγον νομοσχέδιο, «που αλλάζει δραματικά τη ζωή σε εκατομμύρια πολίτες», δίνοντας μάλιστα στη ΝΔ μόλις 11 λεπτά για να μιλήσει στη Βουλή.

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης επικρίνοντάς τη ότι με την οικονομική της πολιτική «οδηγεί τους πολίτες σε απόγνωση και την κοινωνία σε διάλυση». «Αν ήταν σήμερα το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, θα είχαν παραλύσει τη χώρα», επισήμανε, τονίζοντας ότι αυτό που ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου ήταν να αλλάξει πορεία. «Να δώσει εκείνος συναίνεση στην ανάπτυξη. Εδώ δεν χωρούν κομματικοί εγωισμοί. Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι όταν ήταν η ΝΔ δεν δίστασε να κάνει αυτό που δεν έκανε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

«Δεν είπαμε όχι σε όλα. Ψηφίσαμε, μέσα σε ένα χρόνο, 33 νομοσχέδια της κυβέρνησης, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Και χωρίς καμιά συμφωνία συναίνεσης. Έτσι και σήμερα, ψηφίζουμε κάποια άρθρα του πολυνομοσχεδίου, γιατί απλά το επιβάλλει η κοινή λογική. Όμως, εργασιακό μεσαίωνα δεν πρόκειται να δεχθούμε», διαμήνυσε ο κ. Σαμαράς.

Αλέκα Παπαρήγα: Καμία συναίνεση και σε τίποτα

Όπως διευκρίνισε η κ. Παπαρήγα, αντικείμενο της συζήτησης με τον κ. Παπανδρέου ήταν επικείμενη Σύνοδος της Ε.Ε. και οι εξελίξεις της κρίσης στην Ευρώπη.

Ο πραγματικός πόλεμος τώρα αρχίζει, οι εργαζόμενοι τώρα θα καταλάβουν ότι δεν έχει νόημα να διαπραγματεύονται πόσα θα χάσουν, παρατήρησε χαρακτηριστικά, εξερχόμενη του Μαξίμου μετά τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Α. Παπαρήγα: Ο πραγματικός πόλεμος τώρα ξεκινάει

Α. Παπαρήγα: Ο πραγματικός πόλεμος τώρα ξεκινάει

Όπως διευκρίνισε η κ. Παπαρήγα, αντικείμενο της συζήτησης με τον κ. Παπανδρέου ήταν επικείμενη Σύνοδος της Ε.Ε. και οι εξελίξεις της κρίσης στην Ευρώπη, ενώ δεν συζητήθηκε το επίμαχο πολυνομοσχέδιο με τις αλλαγές στα εργασιακά, καθώς όπως είπε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι δεδομένο πως δεν θα υπάρξει καμία συναίνεση και σε τίποτα. «Ο πραγματικός πόλεμος», υπογράμμισε, «τώρα αρχίζει».

Βρισκόμαστε, είπε, σε απόσταση αναπνοής να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν μίγματα πολιτικής. «Ή θα σκύψεις το κεφάλι ή θα οργανώσεις με συστηματικό τρόπο την αντεπίθεση. Λύσεις δεν υπάρχουν πια στο πλαίσιο αυτό του συστήματος».

Σε ερώτηση σχετικά με τη Σύνοδο της Ε.Ε., η Αλέκα Παπαρήγα εκτίμησε πως η κρίση θα κρατήσει και θα οξυνθούν οι ανταγωνισμοί εντός Ε.Ε.. Η κρίση, πρόσθεσε, θα αφήσει πίσω της συντρίμμια τόσο στην Ελλάδα, όσο και την Ευρώπη, για να επαναλάβει ότι «ο πραγματικός πόλεμος τώρα ξεκινάει».

Γ. Καρατζαφέρης: «Δε θα γίνω ο νεκροθάφτης της κοινωνίας»

«Ήμουν ο σημαιοφόρος της συναίνεσης, αλλά δεν μπορώ να γίνω ο νεκροθάφτης της κοινωνίας», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν μπορώ να γίνω ο νεκροθάφτης της κοινωνίας

Γ. Καρατζαφέρης: Δεν μπορώ να γίνω ο νεκροθάφτης της κοινωνίας

«Ως ΛΑΟΣ δείξαμε σοβαρότητα και ψηφίσαμε το άρθρο 1 του μνημονίου για να υπάρχουν μισθοί και συντάξεις για τον κόσμο. Τώρα όμως οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται και δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε κάτι τέτοιο», εξήγησε ο κ. Καρατζαφέρης, απαντώντας στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για συναίνεση.

Αλέξης Τσίπρας: Να έρθει στη Βουλή ο Πρωθυπουργός

«Όχι» στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού είπε πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον «αντί να οργανώνει τζούφιες συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς ενταγμένες στην σκοπιμότητα της τεχνικής συναίνεσης, να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο έκτρωμα» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1909590 .

Α. Τσίπρας: Να έρθει την Τρίτη στη Βουλή ο Πρωθυπουργός

Α. Τσίπρας: Να έρθει την Τρίτη στη Βουλή ο Πρωθυπουργός

Με σημερινή του εξάλλου δήλωση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν αναλώνεται «σε ανούσιες χειραψίες» και ότι θα είναι παρών στη μάχη «ενάντια στο νόμο της κοινωνικής και εργασιακής ταπείνωσης».

Α. Τσίπρας: Δεν αναλωνόμαστε σε ανούσιες χειραψίες

Α. Τσίπρας: Δεν αναλωνόμαστε σε ανούσιες χειραψίες

«Θα είμαστε εδώ και θα αντικρούσουμε με επιχειρήματα», πρόσθεσε, καλώντας τους πολίτες να δώσουν μαζικά το «παρών» προκειμένου «να μπει φραγμός σε αυτή την πολιτική που μας γυρίζει χρόνια πίσω», συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις «ώστε να αναγεννηθεί η ελπίδα σε τούτο τον τόπο».

Αιχμές Γ. Πεταλωτή για τη στάση των πολιτικών αρχηγών

«Η κυβέρνηση πάντοτε πίστευε και πολύ περισσότερο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ότι η συναίνεση έχει εξαιρετικά σημαντική αξία, γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε να τη ζητάμε στην πορεία αυτής της δύσκολης, αλλά, κυρίως ελπιδοφόρας, προσπάθειας για τη χώρα μας και την ελληνική κοινωνία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αναφορικά με τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Γ. Πεταλωτής: H συναίνεση μας αφορά όλους και κρίνεται καθημερινά

Γ. Πεταλωτής: H συναίνεση μας αφορά όλους και κρίνεται καθημερινά

Ο Γ. Πεταλωτής χαρακτήρισε τις συναντήσεις «ιδιαίτερα χρήσιμες», αλλά πρόσθεσε με νόημα: «Όλοι μας, στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα, αποδεικνύουμε καθημερινά το μέγεθος της ευθύνης μας, αλλά και το βαθμό της υπευθυνότητάς μας για την οριστική επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του τόπου και βέβαια η συναίνεση κρίνεται και θα κρίνεται καθημερινά».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι η συναίνεση που απαιτεί η ομαλή και η δύσκολη πορεία της χώρας μας, αφορά όλους, κυβέρνηση, κόμματα, κοινωνικούς εταίρους και πολίτες».

Επικρίνοντας τη ΝΔ, πρόσθεσε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς «αντί να θεωρεί συνενοχή την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή στη μεγάλη εθνική προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για τη σωτηρία της χώρας και την ανάταξη της οικονομίας μας, καλό θα ήταν να αναλογιστεί τις ευθύνες τις παράταξής του για όσα βιώνει σήμερα ο Έλληνας πολίτης και η χώρα».

Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη σταθερή πορεία που έχει χαράξει και εργάζεται σκληρά προς την κατεύθυνση της, όσο το δυνατόν συντομότερης, εξόδου της χώρας από την κρίση που βιώνει σήμερα.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση ρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, με μοναδικό γνώμονα να μη χαθούν θέσεις εργασίας στη δύσκολη αυτή συγκυρία, προστατεύοντας τα εργασιακά δικαιώματα και υπερασπιζόμενη τη συλλογικότητα των διαπραγματεύσεων, των αποφάσεων και τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων.

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση καταπολεμά επιτέλους τη φοροδιαφυγή με αλλαγή νομικού πλαισίου, το φοροεισπρακτικό μηχανισμό και με μέτρο την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς επίσης και ότι αποκρούει τα «μυθεύματα» περί μυστικής διπλωματίας στην εξωτερική της πολιτική «και μάλιστα όταν η Ελλάδα, μετά από χρόνια, απέκτησε ξανά φωνή, ξεκάθαρες θέσεις και κύρος».

Βάλλοντας κατά της κυβέρνησης Καραμανλή, υποστήριξε ότι «για λόγους καθαρά ιδιοτελείς», απαξίωσε τη διαδικασία της τελευταίας αναθεώρησης του Συντάγματος, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε, ζητούσε τη διακοπή της, «ώστε η παρούσα βουλή να ήταν αναθεωρητική και να θέσουμε πλέον όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλες εκείνες τις προτάσεις για βελτίωση του πολιτικού μας συστήματος, σε όλα τα επίπεδα». «Έστω και τώρα είναι θετικό ότι επιτέλους συμφωνούμε», συμπλήρωσε.

Σχετικά με την ανάπτυξη, τόνισε ότι δεν έρχεται με αυτόματες διαδικασίες, αλλά ότι απαιτείται - και γι’ αυτό η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά - να έχουμε μια χώρα σοβαρή, ελκυστική σε επενδύσεις, με σαφή πλαίσια επιχειρηματικότητας και με αξιοπιστία. Συμπλήρωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η δημοσιονομική εξυγίανση, η διαφάνεια και ο εξορθολογισμός του δημοσίου.

Συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου

Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αντικείμενο πέντε νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων εκείνα για την εξυγίανση και την αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής και για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας.

Αναλυτικά, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθούν:

- Τα σχέδια νόμου για την "Αναμόρφωση Δικαίου του Ανταγωνισμού" και την "Απλοποίηση Αδειοδότησης Τεχνικών Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων, Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων, Επιχειρηματικών Πάρκων και λοιπές διατάξεις", που θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

- Το σχέδιο νόμου για την "Εξυγίανση, Αναδιάρθρωση και Ανάπτυξη των Αστικών Συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής", του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

- Το σχ.ν. για τις "Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις", του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδ. Λοβέρδου.

- Το σχέδιο νόμου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή για την "Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών» και λοιπές διατάξεις".

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή