ΗΠΑ: Για συνωμοσία επιχειρούν να κατηγορήσουν τον Ασάντζ οι αρχές

Σήμερα η ακρόαση για την αποφυλάκισή του
Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010 12:09
UPD:12:12

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης προσπαθούν να προσδιορίσουν αν ο Ασάντζ ενθάρρυνε ή βοήθησε το στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ να αποσπάσει στρατιωτικά έγγραφα και αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών της κυβέρνησης, ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα των New York Times.

A- A A+

Oμοσπονδιακοί εισαγγελείς στις ΗΠΑ αναζητούν τυχόν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ, συνωμότησε με πρώην αναλυτή της υπηρεσίας αντικατασκοπείας του αμερικανικού στρατού, ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι διέρρευσε απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα, αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα των New York Times.

Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης προσπαθούν να προσδιορίσουν αν ο Ασάντζ ενθάρρυνε ή βοήθησε το στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ να αποσπάσει στρατιωτικά έγγραφα και αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών της κυβέρνησης, ανέφερε το δημοσίευμα.

Αν αυτό ισχύει, οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Ασάντζ μπορεί να κατηγορηθεί για συνέργεια στη διαρροή και να μην θεωρηθεί απλά παθητικός αποδέκτης των εγγράφων, τα οποία στη συνέχεια δημοσίευσε, γράφει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά μία σειρά από ποινικά αδικήματα, ανάμεσά τους και την παραβίαση του Νόμου του 1917 περί Κατασκοπείας, που θα μπορούσαν να επικαλεστούν οι αρχές για την δίωξη των υπευθύνων στην υπόθεση WikiLeaks.

Οι εισαγγελείς μελετούν μία διαδικτυακή συνομιλία κατά την οποία ο Μάνινγκ φέρεται ότι ισχυρίζεται ότι επικοινωνούσε απευθείας με τον Ασάντζ ενώ «κατέβαζε» τα κυβερνητικά έγγραφα, έγραψαν οι New York Times.

Ο Μάνινγκ υπερηφανευόταν για τα κατορθώματά του στον πρώην χάκερ Έντριαν Λέιμο, ο οποίος τον παρέδωσε στις αρχές, δήλωσε στο Reuters ο ίδιος ο Λέιμο.

Ο Μάνινγκ κρατείται στην βάση πεζοναυτών Κουάντικο στη Βιρτζίνια από τον Ιούλιο όταν του απαγγέλθηκε κατηγορία για παράνομη κατοχή ενός διαβαθμισμένου βίντεο το οποίο έδειχνε μία επίθεση με ελικόπτερα στο Ιράκ το 2007, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, μεταξύ τους και δύο δημοσιογράφοι του Reuters.

Ο Ασάντζ κρατείται στο Λονδίνο μετά τη σύλληψή του για σεξουαλικά αδικήματα που φέρεται ότι διέπραξε στην Σουηδία.

Ορισμένοι ειδικοί νομικών θεμάτων υποστηρίζουν ότι θα είναι δύσκολο η κυβέρνηση Ομπάμα να ασκήσει δίωξη για κατασκοπεία στον WikiLeaks ή στον Ασάντζ, ο οποίος είναι Αυστραλός πολίτης.

Άλλες διατάξεις της αμερικανικής νομοθεσίας, ωστόσο, διευκολύνουν τις αρχές να ασκήσουν δίωξη σε κάποιον για αποκάλυψη συγκεκριμένων απόρρητων πληροφοριών χωρίς άδεια.

Εν τω μεταξύ, για σήμερα είναι προγραμματισμένη η ακρόαση του Ασάντζ από βρετανικό δικαστήριο μετά την απόφαση της Τρίτης να αφεθεί ελεύθερος υπό όρους και με την καταβολή εγγύησης ύψους 240.000 στερλινών.

Παρόντες στην ακρόαση θα είναι και Σουηδοί εισαγγελείς που έχουν ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης. Ο Ασάντζ παραμένει υπό κράτηση στις φυλακές του Ουόντσγουορθ στο Λονδίνο μετά την έφεση που ασκήθηκε από τη σουηδική πλευρά.

Ο δικηγόρος του, Μαρκ Στίβενς, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι μάλλον θα είναι έτοιμα εγκαίρως τα χρήματα για την καταβολή της εγγύησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή