Επικυρώθηκε η απόφαση για αποφυλάκιση του Ασάντζ

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010 15:38
UPD:16:44

A- A A+

Εντός της ημέρας αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ, σύμφωνα με το συνήγορό του, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου να επικυρώσει την αποφυλάκισή του υπό όρους και με την καταβολή εγγύησης 200.000 στερλινών.

«Αναμένουμε τον Τζούλιαν να αφεθεί ελεύθερος αργότερα σήμερα ή στη χειρότερη περίπτωση αύριο. Αλλά πραγματικά περιμένουμε να αποφυλακιστεί σήμερα. Όλοι εργάζονται πολύ σκληρά γι’αυτό», δήλωσε ο συνήγορος του Ασάντζ Μαρκ Στίβενς.

Ο δικαστής Ντάνκαν Αουσλι απεφάνθη ότι ο 39χρονος Αυστραλός, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα στη Σουηδία, θα αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης στερλινών, ενώ έκανε μικρές αλλαγές στους αυστηρούς όρους αποφυλάκισης που είχε θέσει χαμηλόβαθμο δικαστήριο την Τρίτη. Ο Ασάντζ θα πρέπει να τηρεί όρους κυκλοφορίας, να παρουσιάζεται καθημερινά σε αστυνομικό τμήμα και να φορά ηλεκτρονικό πομπό.

«Είναι σαφές ότι επιθυμεί να καθαρίσει το όνομά του γιατί αν δεν το κάνει, οι κατηγορίες θα αιωρούνται συνεχώς γύρω από αυτό», όπως είπε ο δικαστής.

Βρετανοί εισαγγελείς είχαν ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης της Τρίτης για αποφυλάκιση υπό όρους και με την καταβολή εγγύησης, με το επιχείρημα ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να διαφύγει ο Ασάντζ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή