Καλιφόρνια: Πέρασε το φιλόδοξο σχέδιο ανταλλαγής ρύπων

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010 11:11
A- A A+

Η κλιματική ατζέντα του Μπαράκ Ομπάμα τορπιλίστηκε μετά την ανάληψη του ελέγχου της Βουλής από τους Ρεπουμπλικανούς, τον περασμένο μήνα. Έτσι, η μεγαλύτερη αμερικανική πολιτεία, η Καλιφόρνια, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της υιοθετώντας ευρύ σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Βάσει αυτού, από το 2012, η πολιτεία που αν ήταν κράτος θα αποτελούσε την όγδοη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, θέτει σε εφαρμογή σύστημα ανταλλαγής ρύπων που θα την βοηθήσει να επιτύχει το στόχο για μείωση των εκπομπών κατά 15% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2020. Το σύστημα καλύπτει 360 επιχειρήσεις και 600 εγκαταστάσεις που από κοινού παράγουν το 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην πολιτεία. Οι συμμετέχοντες αρχικά θα λαμβάνουν δωρεάν άδειες, οι οποίες θα καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των εκπομπών τους, όμως σταδιακά θα πρέπει να αγοράζουν όλο και περισσότερες μέσω δημοπρασιών, οι οποίες θα αρχίσουν το Φεβρουάριο του 2012 και θα πραγματοποιούνται κάθε τρίμηνο. Το σύστημα έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να καλυφθεί το 85% των βιομηχανικών εκπομπών της πολιτείας μέχρι την εκπνοή του, το 2020.

Η Καλιφόρνια δεν είναι η πρώτη πολιτεία που υιοθετεί τέτοια νομοθεσία, όμως τα σχέδιά της θεωρούνται τα πλέον φιλόδοξα έως σήμερα. Ο απερχόμενος κυβερνήτης Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, η περιβαλλοντική «ταυτότητα» του οποίου διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτήν του κόμματός του των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί μέρος της κληρονομιάς του στην πολιτεία που υπηρετεί εδώ και επτά χρόνια. «Η εκστρατεία μου το 2003 αφορούσε αυτό το σχέδιο γιατί ήθελα να δείξω στην Καλιφόρνια ότι μπορούμε να προστατεύσουμε και την οικονομία και το περιβάλλον», είπε ο πρώην ηθοποιός. «Το θέμα δεν είναι μόνο η παγκόσμια κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε αναφερόμενος εμμέσως σε όσους την αμφισβητούν. «Από το 2006 περίπου, έχουν δημιουργηθεί «πράσινες» θέσεις απασχόλησης δέκα φορές ταχύτερα σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο τομέα, οπότε υπάρχει και οικονομικό όφελος».

«Νίκη» των ψηφοφόρων της Καλιφόρνια

Μέχρι σήμερα,η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθετε το μοναδικό ευρείας κλίμακας σύστημα ανταλλαγής ρύπων στο πλαίσιο των προσπαθειών της για μείωση της παραγωγής εκπομπών. Αντίστοιχα - αν και πολύ πιο περιορισμένα- συστήματα έχουν εφαρμόσει από πέρυσι δέκα αμερικανικές πολιτείες στην Ανατολική Ακτή.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το 2009 τη συγκρότηση τέτοιου μηχανισμού σε ομοσπονδιακό επίπεδο - με τους Δημοκρατικούς να υποστηρίζουν ότι θα οδηγούσε στην άνθηση μιας «πράσινης» οικονομίας και στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής- όμως τα σχέδιά τους κατέρρευσαν στη Γερουσία, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί ισχυρίζονταν ότι το σχέδιο θα έβλαπτε την οικονομία που ήδη υπέφερε υπό το βάρος της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το σύστημα δεν έχει πλέον καμία ελπίδα να περάσει, μετά και από την εξασφάλιση της πλειοψηφίας από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Στην Καλιφόρνια, που παραδοσιακά κλίνει προς το Δημοκρατικό Κόμμα, οι ψηφοφόροι απέρριψαν πρόσφατα σε δημοψήφισμα πρόταση που προωθούσαν οι πετρελαιοβιομηχανίες και η οποία θα σήμαινε «πάγωμα» κάθε ενέργειας της πολιτείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτισαν τις εξελίξεις λέγοντας ότι η Καλιφόρνια αποτελεί υπόδειγμα για τις υπόλοιπες πολιτείες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή