ΕΕ: Έκκληση για καθυστέρηση της ένταξης Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο Σένγκεν

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010 15:10

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου καταδίκασε οποιαδήποτε προσπάθεια να επιβληθούν νέα κριτήρια για την ένταξη της χώρας του.

A- A A+

Η Γερμανία και η Γαλλία απηύθυναν έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθυστερήσει η ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν, λόγω ανησυχιών για τη διαφθορά και τo οργανωμένο έγκλημα.

Οι δύο χώρες ελπίζουν να γίνουν μέλη του Σένγκεν τον Μάρτιο, αλλά το Βερολίνο και το Παρίσι είναι πιθανό να μπλοκάρουν την ένταξή τους. Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.

«Κατά τη γνώμη μας είναι ακόμα πρώιμο να οραματιστούμε την ένταξη στη ζώνη του Σένγκεν το Μάρτιο του 2011», όπως γράφουν σε επιστολή τους προς την Κομισιόν οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου καταδίκασε οποιαδήποτε προσπάθεια να επιβληθούν νέα κριτήρια για την ένταξη της χώρας του.

«Δεν θα ανεχθούμε διακρίσεις από κανέναν, ούτε από τα πιο ισχυρά κράτη της ΕΕ. Πρέπει να ικανοποιήσουμε τα ίδια κριτήρια με όλα τα άλλα κράτη, που περιλαμβάνονται στην συνθήκη ένταξης», όπως είπε. «Η εισαγωγή νέων κριτηρίων είναι ενάντια στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και δημιουργεί προηγούμενο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών Τσβέταν Τσβετάνοφ δήλωσε ότι η επιστολή δεν αλλάζει τα σχέδια της Σόφιας να προχωρήσει στην προετοιμασία για ένταξη στο Σένγκεν.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή