Nα εγκαταλείψουν την Ακτή Ελεφαντοστού καλούνται οι Γάλλοι

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010 15:44

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι συστήνει στους πολίτες της να εγκαταλείψουν προσωρινά την Ακτή Ελεφαντοστού εν μέση πολιτικής κρίσης μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα.

A- A A+

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι συστήνει στους πολίτες της να εγκαταλείψουν προσωρινά την Ακτή Ελεφαντοστού εν μέση πολιτικής κρίσης μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα.

«Ζητούμε από αυτούς που μπορούν να εγκαταλείψουν την Ακτή Ελεφαντοστού προσωρινά έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Φρανσουά Μπαρουάν έπειτα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για να συζητηθεί η κρίση στην πρώην γαλλική αποικία.

Στην Ακτή Ελεφαντοστού διαμένουν περίπου 15.000 Γάλλοι πολίτες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας συνέστησε κι αυτό σήμερα στους Γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Ακτή Ελεφαντοστού και να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα αυτή.

Εξάλλου και η Νιγηρία απομάκρυνε τις οικογένειες των διπλωματών της που βρίσκονταν στην πρωτεύουσα της χώρας αυτής.

Την απόφαση αυτή έλαβε ο Νιγηριανός υπουργός Εξωτερικών Οντέιν Ατζουμογκόμπια «λόγω της αυξανόμενης έντασης και των συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών του εκλεγμένου προέδρου Αλασάν Ουατάρα και του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο», δήλωσε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Όζο Νουόμπου.

Την ίδια ώρα, το «πάγωμα» κάθε χρηματοδότησης της Ακτής Ελεφαντοστού από την Παγκόσμια Τράπεζα επιβεβαίωσε ο πρόεδρός της Ρόμπερτ Ζέλικ, απευθυνόμενος προς εκπροσώπους του Τύπου, παρουσία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας από τους δύο ανακηρυχθέντες προέδρους της Ακτής Ελεφαντοστού, ο Αλασάν Ουατάρα, ο οποίος έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, απέρριψε σήμερα την πρόταση του αντιπάλου του Λοράν Γκμπάγκμπο για τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας όσον αφορά τις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πολιτικό «παιχνίδι».

Ο Γκμπάγκμπο κάλεσε χθες τη διεθνή κοινότητα να επανεξετάσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου για να προληφθεί μια κλιμάκωση της διαμάχης του για την εξουσία με τον αντίπαλό του Ουατάρα σε έναν εμφύλιο πόλεμο.

«Τελειώσαμε με αυτά τα παιχνίδια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ουατάρα, Πάτρικ Άτσι.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, έκανε διάφορες ίντριγκες για να ματαιώσει τις εκλογές. Στο τέλος καταφέραμε να πάμε σε αυτές, έχασε και δεν θέλει να εγκαταλείψει την εξουσία. Πιστεύουμε ότι δεν έχει αλλάξει καθόλου», σημείωσε.

Ο Γκμπάγκμπο αρνείται να παραιτηθεί μετά τις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου που ανέδειξαν ως νικητή, σύμφωνα με τα αφρικανικά κράτη και τις δυτικές δυνάμεις, τον Ουατάρα, με τη διαμάχη που ξέσπασε ως αποτέλεσμα να έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 50 άτομα.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή