«Ασπίδα» στην άνοια η μεσογειακή διατροφή

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010 12:49

A- A A+

Όσοι τρώνε και πίνουν όπως οι Έλληνες, έχουν αυξημένες πιθανότητες, όταν γεράσουν, να αποφύγουν την άνοια και το Αλστχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, η οποία αποδεικνύει για ακόμη μία φορά τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής τόσο για το σώμα όσο και για τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές, υπό την Κριστίνα Τάνγκνι του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες και τις νοητικές λειτουργίες περίπου 4.000 ατόμων στις ΗΠΑ, ηλικίας άνω των 65 ετών.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες. Η μία ακολούθησε πιστά την παραδοσιακή διατροφή του ελληνικού πληθυσμού (περισσότερα λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο, θαλασσινά και μέτρια κατανάλωση κρασιού και κόκκινου κρέατος), ενώ η άλλη ομάδα την τυπική αμερικανική, που δίνει λιγότερη έμφαση σε ψάρια και λαχανικά. Κάθε τρία χρόνια οι ερευνητές αξιολογούσαν τις νοητικές επιδόσεις των συμμετεχόντων μέσω τεστ μνήμης, βασικών μαθηματικών κ.α.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν ακολουθήσει πιο πιστά την ελληνική διατροφή, είχαν διαχρονικά τη βραδύτερη επιδείνωση των νοητικών/γνωστικών λειτουργιών τους, άσχετα από άλλους παράγοντες, όπως το επίπεδο μόρφωσης. Αντίθετα, τα άτομα που είχαν ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες της αμερικανικής διατροφής, δεν έδειξαν να έχουν κάποια ωφέλεια από πλευράς επιβράδυνσης της έκπτωσης των εγκεφαλικών λειτουργιών τους.

Οι ερευνητές αποδίδουν, μεταξύ άλλων, την ανωτερότητα της ελληνικής διατροφής στον δυνητικά προστατευτικό ρόλο του κρασιού έναντι της εγκεφαλικής φθοράς, ενώ παράλληλα οι παραδοσιακές μεσογειακές τροφές μειώνουν το οξειδωτικό στρες για τον οργανισμό και την χρόνια φλεγμονή, που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η νέα μελέτη, σύμφωνα με την Τάνγκνι, είναι συνεπής με τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, που έχουν επίσης διαπιστώσει μειωμένο κίνδυνο για τον εγκέφαλο χάρη στην μεσογειακή διατροφή. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η ελληνική και γενικότερα η μεσογειακή διατροφή συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, καρκίνου και διαβήτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή