Συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση και σήμερα οι αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας. Από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 27 Δεκεμβρίου έχουν σκοτωθεί 420 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μέλη της ηγεσίας της Χαμάς.
Όπως ανακοινώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των νεκρών είναι το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, Νιζάρ Ράιαν, κληρικός που θεωρείται από τους πιο σκληροπυρηνικούς ηγέτες της ισλαμικής οργάνωσης, ο οποίος πρόσφατα είχε ζητήσει να γίνουν νέες επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από νοσοκομειακές πηγές, που ανέφεραν ότι από την επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια σκοτώθηκαν επίσης δύο από τις τέσσερις συζύγους του και επτά από τα παιδιά του.
Εκατοντάδες υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν γύρω από τα ερείπια του σπιτιού του ζητώντας εκδίκηση.
Η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, υπογράμμισε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει την επίθεσή του μέχρι την εξασθένηση της Χαμάς, ώστε οι μαχητές της να μην μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους στο ισραηλινό έδαφος.
«Δεν είναι θέμα χρονοδιαγράματος, αλλά θέμα στόχων, και κάθε ημέρα που περνά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα κατάσταση», τόνισε η κ. Λίβνι μιλώντας στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 2 από το Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και τον Γάλλο ομόλογό της, Μπερνάρ Κουσνέρ.
Σε ερώτηση εάν το Ισραήλ περιμένει να παραδοθεί η Χαμάς, η κ. Λίβνι σημείωσε: «Δεν περιμένουμε, ενεργούμε γι αυτό και κάθε ημέρα που ενεργούμε βλέπουμε διαφορές».
«Υπάρχουν ακόμα πολλοί στόχοι που προτιθέμεθα να χτυπήσουμε και μετά θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα δούμε εάν είναι αυτό το σημείο όπου η Χαμάς θα αντιληφθεί τι γίνεται και θα σταματήσει να ρίχνει πυραύλους», τόνισε η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών.
«Νομίζω ότι ακόμα και τώρα, λίγες μέρες αφότου ξεκίνησε η επιχείρηση έχουμε επιφέρει αλλαγές», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ μετά τις συνομιλίες που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. «Χτυπήσαμε τις υποδομές της τρομοκρατίας εντός της Λωρίδας της Γάζας και το ερώτημα κατά πόσο αυτό είναι αρκετό εξετάζεται σε καθημερινή βάση», συμπλήρωσε.
Αργά το βράδυ η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε το τέμενος του καταυλισμού Τζαμπαλίγια, που καταστράφηκε ολοσχερώς, με το αιτιολογικό ότι ήταν σημείο συνάντησης στελεχών της Χαμάς
Την ίδια ώρα, ισραηλινά τεθωρακισμένα παραμένουν γύρω από τα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, έτοιμα για πιθανή χερσαία επέμβαση, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Λίβνι μετέβη στο Παρίσι για να συζητήσει τη γαλλική πρόταση για 48ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία. Το Ισραήλ πάντως έχει αρνηθεί την πρόταση αυτή, με την ίδια την Ισραηλινή ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για μια τέτοια εκεχειρία αφού το Ισραήλ επιτρέπει στις αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια να φτάνουν στους Παλαιστίνιους, παρά τις συνεχείς επιθέσεις τους εναντίον του ισραηλινού εδάφους. «Δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, άρα δεν υπάρχει ανάγκη εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εγκαταλείπουν τη Λωρίδα της Γάζας οι ξένοι
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες αλλοδαποί εγκαταλείπουν τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού σταθμού του Ερέζ.
Όπως διευκρίνισε Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο σταθμός άνοιξε ειδικά για να επιτραπεί στους ξένους υπηκόους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, έβδομη ημέρα της ισραηλινής επίθεσης.
Ο συνοριακός σταθμός του Ερέζ έκλεισε από την έναρξη της επίθεσης το περασμένο Σάββατο, ενώ οι ισραηλινές αρχές επέτρεπαν την έξοδο περιορισμένου αριθμού αμάχων Παλαιστίνιων τραυματιών για να νοσηλευθούν σε ισραηλινά νοσοκομεία.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας είχε δηλώσει ότι θα επιτραπεί σε περίπου 400 άτομα που διαθέτουν διπλή υπηκοότητα να εξέλθουν από τη Λωρίδα της Γάζας σήμερα.
Οι περισσότεροι έχουν ρωσική υπηκοότητα, αλλά μεταξύ τους υπάρχουν επίσης κάτοχοι διαβατηρίων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νορβηγίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, διευκρίνισε εκπρόσωπος της ισραηλινής υπηρεσίας αρμόδιας για τα παλαιστινιακά εδάφη.
Η αναχώρηση των αλλοδαπών πραγματοποιείται καθώς ο ισραηλινός στρατός ολοκληρώνει τις προετοιμασίες ενόψει πιθανής χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Εξάλλου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ ζήτησε την Τετάρτη από τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν περιορισμένη πρόσβαση των ξένων δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την απαγόρευση της εισόδου εκπροσώπων του ξένου Τύπου στην περιοχή από την έναρξη της επίθεσης.