Ράις: Εργαζόμαστε για εκεχειρία διαρκείας

Παρασκευή, 02 Ιανουαρίου 2009 17:15
UPD:20:27
REUTERS/JASON REED

A- A A+

Προς την κατεύθυνση «μιας εκεχειρίας με διάρκεια» εργάζονται οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κοντολίζα Ράις, η οποία πάντως δεν σχεδιάζει να μεταβεί αυτή τη χρονική περίοδο στη Μέση Ανατολή.

«Εργαζόμαστε για μια εκεχειρία η οποία δεν θα επιτρέψει την επαναφορά του προηγούμενου status quo, με τη Χαμάς να μπορεί εξαπολύει ρουκέτες από τη Γάζα» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ράις στους δημοσιογράφους, μετά από συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

«Είναι προφανές πως η εκεχειρία θα έπρεπε να ισχύσει το συντομότερο δυνατό, αλλά χρειαζόμαστε μια εκεχειρία που θα έχει διάρκεια και θα είναι βιώσιμη» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως η Χαμάς απέρριψε τις εκκλήσεις του αραβικού κόσμου για ανανέωση της εκεχειρίας με το Ισραήλ, που έληξε τον προηγούμενο μήνα.

Καταλήγοντας γνωστοποίησε πως «αυτή τη στιγμή δεν σχεδιάζει να ταξιδέψει στην περιοχή, προκειμένου να αναλάβει μεσολαβητική προσπάθεια ώστε να τερματιστεί η βία.

Λ. Οίκος: Το Ισραήλ αποφασίζει για τις επιχειρήσεις του

Τη θέση πως εναπόκειται στην ισραηλινή κυβέρνηση να καθορίσει πώς ακριβώς θα υπεραμυνθεί της κρατικής οντότητας του Ισραήλ, τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι «πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις για τις ζωές των αμάχων» εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου.

«Είναι αυτή μία απόφαση, που η λήψη της ανήκει στους Ισραηλινούς» σημείωσε χαρακτηριστικά, ερωτηθείς «εάν και κατά πόσον θα είναι αποδεκτές από την Ουάσινγκτον οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας».

Επίσης, καλέσε το Ισραήλ «να επιτρέψει την εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας», ενώ ζήτησε από τη Χαμάς να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ, το οποίο «έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη του».

Ισραήλ: Σύσκεψη για την εξέλιξη των επιχειρήσεων

Την ίδια στιγμή στο Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη για την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ. Στη σύνοδο, η οποία άρχισε γύρω στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) στο υπουργείο ¶μυνας στο Τελ Αβίβ, μετέχουν ακόμη ο υπουργός ¶μυνας Εχούντ Μπαράκ, η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, όπως και αξιωματούχοι του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή