Ανοιγμα διαδρόμου για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Αμπάς: Βάλτε τέλος στη γενοκτονία
Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2009 10:58
UPD:11:54

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ότι οι βομβαρδισμοί στη Γάζα θα διακόπτονται επί τρεις ώρες κάθε ημέρα, από τις 11.00 μέχρι τις 14.00 (ώρα Γκρίνουιτς).

A- A A+

Επιμένοντας στην άρνηση τερματισμού της επίθεσης, το Ισραήλ δέχθηκε σήμερα το άνοιγμα ενός διαδρόμου για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας που εξακολουθεί να δέχεται τους μαζικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ότι οι βομβαρδισμοί στη Γάζα θα διακόπτονται επί τρεις ώρες κάθε ημέρα, από τις 11.00 μέχρι τις 14.00 (ώρα Γκρίνουιτς).

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες παροχής πρώτων βοηθειών, τουλάχιστον 660 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης και περισσότεροι από 2.950 έχουν τραυματισθεί.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τους παλαιστίνιους μαχητές συνεχίσθηκαν σήμερα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ τα ισραηλινά αεροσκάφη συνέχισαν τις επιδρομές στο νότιο τμήμα.

ΟΗΕ: Δεν υπήρχαν ένοπλοι στο σχολείο

Ο ΟΗΕ διέψευσε σήμερα ότι στο σχολείο που επλήγη χθες από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονταν ένοπλοι ή στρατιώτες http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/01/07/1613372.htm. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως οι στρατιώτες ανταπέδιδαν πυρά όλμων που εκτοξεύονταν μέσα από το κτήριο του ΟΗΕ.

«Υστερα από μια προκαταρκτική έρευνα, είμαστε κατά 99,9% βέβαιοι ότι στο σχολείο δεν βρίσκονταν ούτε ένοπλοι, ούτε εκδηλώθηκαν στρατιωτικές ενέργειες μέσα από αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστινίους πρόσφυγες Κρις Γκάνες.

«Ζητούμε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας. Εάν έχει παραβιαστεί το δίκαιο του πολέμου, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε σχετικά με τη χθεσινή επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 40 Παλαιστινίων.

Προσπάθειες για εκεχειρία σε διπλωματικό επίπεδο

Έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους σε επείγουσα συνάντηση.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος κάλεσε τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία και παροχή εγγυήσεων για τη Λωρίδα της Γάζας, στις οποίες θα περιλαμβάνεται «η εξασφάλιση των συνόρων, το άνοιγμα σημείων συνοριακών σημείων διέλευσης και η άρση της πολιορκίας».

Ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επισκέφθηκε προηγουμένως τη Δαμασκό και τη Λιβύη, ζήτησε από τη Συρία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί της Χαμάς, με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική Χαβιέρ Σολάνα θα συνεχίσει στο Κάιρο τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Ενωσης, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία.

Η Λιβύη έθεσε προς συζήτησιν ενός σχέδιο απόφασης το οποίο «καλεί σε άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό κάθε στρατιωτικής ενέργειας», περιλαμβανομένων των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων και της εκτόξευσης ρουκετών.

Αμπάς: Βάλτε τέλος στη γενοκτονία

Στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απευθύνει έκκληση για «άμεσο και πλήρη τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης και την άρση της πολιορκίας» που πνίγει τη Λωρίδα της Γάζας.

«Καλώ το Συμβούλιο να κάνει το πρώτο απαραίτητο βήμα για να σώσει το λαό μου στη Γάζα: να συμφωνήσει σε μια απόφαση που θα ζητεί τον άμεσο και πλήρη τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων», επισήμανε ο Αμπάς.

«Βάλτε ένα τέλος στη γενοκτονία και στις καταστροφές. Σταματήστε τη σφαγή του λαού μου. Αφήστε τον να ζήσει και να είναι ελεύθερος», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δέχτηκε χθες Τρίτη πιέσεις, κυρίως από τις αραβικές χώρες, για να επέμβει ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι την Δευτέρα, η Γαλλία σε συνεργασία με τα άλλα μέλη του Σ.Α και τις αραβικές χώρες εργαζόταν για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου απόφασης που, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, θα είχε ως βάση πέντε ιδέες: την άμεση εκεχειρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την προστασία των αμάχων, την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας και την εφαρμογή των κατάλληλων μηχανισμών που θα ελέγχουν την εκεχειρία και την κατάπαυση του πυρός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή