Μόσχα και Κίεβο οι μεγάλοι χαμένοι

Τι γράφει ο ρωσικός Τύπος
Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2009 11:06
UPD:13:34
A- A A+

Τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία απώλεσαν την αξιοπιστία τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα αναγκασθεί να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς της τροφοδότες, γράφει σήμερα ο ρωσικός Τύπος.

"Η Ουκρανία βρίσκεται χωρίς φυσικό άεριο, η Ρωσία διακόπτει την παροχή, και οι δύο χάνουν την αξιοπιστία τους απέναντι σε μια παγωμένη Ευρώπη", γράφει σήμερα η εφημερίδα Vedemosti , στο πρώτο φύλλο που εκδίδεται από την έναρξη της κρίσης, αφού στη Ρωσία οι αργίες της πρωτοχρονιάς τελειώνουν στις 10 Ιανουαρίου.

Ακόμη και αν η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν κατά τις συνομιλίες τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επιτήρηση της ροής του φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους από παρατηρητές των τριών πλευρών, η ομηρεία της Ευρώπης δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες, επισημαίνει ο ρωσικός τύπος.

"Είναι περισσότερο από πιθανόν ότι η ΕΕ θα επιταχύνει την αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας που δεν θα συνδέονται ούτε με τη Ρωσία, ούτε με την Ουκρανία", γράφει η Vedemosti, η οποία έκλεισε χθες το βράδυ την ύλη πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, η κρίση του φυσικού αερίου μετατράπηκε σε πόλεμο "προπαγάνδας" που θα ενώσει την Ευρώπη ως προς ένα σημείο: ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

"Επειτα από την κρίση αυτή, η Ρωσία είναι πιθανόν να βρεθεί απέναντι σε μια κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα εμποδίσει τη Μόσχα να ελιχθεί εκμεταλλευμόμενη τις διαφωνίες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες".

"Χωρίς αμφιβολία, η ΕΕ θα αναζητήσει τρόπους για τον περιορισμό της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό άεριο για να αποφύγει στο μέλλον παρόμοιες κρίσεις", συνεχίζει η Kommersant.

Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή