Aσπρόμαυρες πινελιές στο διαστρικό καμβά

Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2009 18:33
UPD:18:49

A- A A+

Η λάμψη του αστρικού σμήνους NGC 346 που βρίσκεται στο τμήμα του Μικρού Νέφους του Μαγγελάνου με την πιο μαζική και δραστήρια δημιουργία αστέρων οφείλεται στην ακτινοβολία υψηλού ενεργειακού πεδίου που εκπέμπει.

Σε αυτή την ακτινοβολία οφείλει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τις πιο δυναμικές και ανατριχιαστικά λεπτομερείς φωτογραφίες που έχει αιχμαλωτίσει ποτέ από γειτονικές περιοχές δημιουργίας αστέρων.

Η πολύπλοκη σύνθεση του αέρα και της σκόνης που περιβάλλουν το σμήνος NGC 346 έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό μιας σειράς ακανόνιστων, θολωτών ιστών και μιας διακριτής κορυφογραμμής που δημιουργείται όταν η ακτινοβολία υψηλής ενέργειας που εκπέμπουν οι νεότεροι και θερμότεροι αστέρες «καταπίνει» τις περιοχές της περιβάλλουσας διαστρικής ύλης με μεγαλύτερη πυκνότητα.

Το δαιδαλώδες, σκοτεινό «φωτοστέφανο» της κορυφογραμμής που απεικονίζεται στις λήψεις του Hubble περικλείει μικρά σφαιρίδια σκόνης που είναι στραμμένα προς το κέντρο του σμήνους.

Οι εκπομπές ενέργειας και ακτινοβολίας από τους θερμούς νεαρούς αστέρες «διαβρώνουν» τα εξωτερικά τμήματα υψηλής πυκνότητας της περιοχής δημιουργίας αστέρων, γνωστής με την ονομασία N66, αποκαλύπτοντας τα καινούργια «φυτώρια» αστέρων.

Τα διάχυτα τμήματα του νεφελώματος εμποδίζουν τις εκροές ενέργειας και εγκλωβίζουν την ενέργεια στο σμήνος, «φιλοτεχνώντας» ένα πλέγμα ουράνιων ιστών που διαγράφουν τη διαδρομή των ροών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή