Ομπάμα: Κύριο μέλημα η οικονομία

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009 14:24

O Ομπάμα μελετά τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε ο Φράνκλιν Ρούσβελτ τις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του με έμφαση στην προτεραιότητα του Ρούσβελτ να «συζητήσει με τους Αμερικανούς» προκειμένου να τους προετοιμάσει για τις δύσκολες μέρες που έρχονται.

A- A A+

Μια βδομάδα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του στο Λευκό Οίκο, ο Μπάρακ Ομπάμα βρίσκεται παντού, παρατηρεί η Herald Tribune: στα talk show του Σαββατοκύριακου, στο ραδιόφωνο, στο YouTube και στο Capitol Hill, ακολουθώντας πιστά την επικοινωνιακή τεχνική που εφάρμοσε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Την ίδια στιγμή, όμως, έχει σκύψει πάνω την ιστορία αναζητώντας δοκιμασμένες συνταγές για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης. Σύμφωνα με τους βοηθούς του νεοεκλεγέντα προέδρου, ο Ομπάμα μελετά τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε ο Φράνκλιν Ρούσβελτ τις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του με έμφαση στην προτεραιότητα του Ρούσβελτ να «συζητήσει με τους Αμερικανούς» προκειμένου να τους προετοιμάσει για τις δύσκολες μέρες που έρχονται.

Στόχος του Ομπάμα είναι η επίτευξη της χρυσής τομής: Να επικεντρωθεί στις διαστάσεις του προβλήματος αποδίδοντάς του επείγοντα πολιτικό χαρακτήρα ούτως ώστε να αναγκαστεί το Κογκρέσο να δράσει άμεσα, ενώ ταυτόχρονα να αποφύγει τις πεσιμιστικές θέσεις που θα οδηγήσουν σε περεταίρω απορρύθμιση των νευρικών χρηματοοικονομικών αγορών και σε διάψευση των προσδοκιών για ενεργητικότητα και ελπίδα με τις οποίες ταυτίστηκε κατά την εκλογή του.

Στην έκδοση περισσότερων εκθέσεων ετοιμάζεται να προβεί η νέα κυβέρνηση, στις οποίες θα παρατίθενται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια οι αριθμητικοί στόχοι της πολιτικής δημόσιων δαπανών του Ομπάμα. Οι συνεργάτες του δηλώνουν ότι έχουν συνειδητοποιήσει την αδυναμία του Μπους, όπως τη χαρακτηρίζουν, να «επικοινωνήσει» τα οφέλη των σχεδίων διάσωσης της κυβέρνησής του για τους απλούς πολίτες, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα η κοινή γνώμη να στραφεί εναντίον του.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο Ομπάμα θα ξεκινήσει νέο γύρο συνεντεύξεων, δημόσιων ομιλιών, συνεντεύξεων τύπου και περιορισμένων περιοδειών προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη του αμερικανικού λαού.

Απώτερος στόχος του Ομπάμα, σύμφωνα με τους προσκειμένους του, είναι να διασφαλίσει ότι το πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης της νέας κυβέρνησης θα επικυρωθεί με διακομματική ψήφο από το Κογκρέσο και ταυτόχρονα θα μετριάσει την υπέρμετρη αισιοδοξία των Αμερικανών σχετικά με τον άμεσο χαρακτήρα των αποτελεσμάτων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή