«Σχεδόν όλα όσα οδηγηθήκατε να πιστεύετε για τη Γάζα είναι λανθασμένα», υπογραμμίζει σε άρθρο του στους New York Times ο Ρασίντ Χαλίντι, καθηγητής Αραβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Όπως επισημαίνει, ρισμένα ζητήματα που φαίνεται να απουσιάζουν από το δημόσιο διάλογο, κυρίως στα μέσα ενημέρωσης, σχετικά με την εκεί ισραηλινή επίθεση.
Η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής δεν ζουν στη Λωρίδα της Γάζας με δική τους επιλογή. Οι οικογένειές τους είχαν εκδιωχθεί από τον ισραηλινό στρατό το 1948 από τις γειτονικές πόλεις Ασκελόν και Μπιρσέμπα, ενώ η Λωρίδα κατελήφθη από τους Ισραηλινούς κατά τον "Πόλεμο των έξι ημερών" το 1967. Το Ισραήλ, παρότι απέσυρε τα στρατεύματά του και τους εποίκους του το 1985, εξακολουθεί να θεωρείται ευρέως δύναμη κατοχής, καθώς συνεχίζει να ελέγχει την πρόσβαση στην περιοχή, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, αλλά και τις μετακινήσεις ανθρώπων από και προς αυτήν. Διατηρεί επίσης τον έλεγχο του εναέριου χώρου και των ακτογραμμών της, και οι δυνάμεις του εισέρχονται στη Γάζα κατά βούληση.
Τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την επικράτηση της Χαμάς, ο αποκλεισμός της Γάζας είναι ακόμη πιο ασφυκτικός και πραγματοποιείται με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Η τραγική αυτή κατάσταση, που τείνει να γίνει καθεστώς, έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και του υποσιτισμού καθώς και σε μία συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων με την έγκριση των ΗΠΑ.
Ο καθηγητής Χαλίντι επισημαίνει ότι οι επιθέσεις κατά αμάχων και από τις δυο πλευρές, συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Σχεδόν 700 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι πολίτες, έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις, στα τέλη του προηγούμενου έτους.
Από την άλλη πλευρά, το στρατόπεδο των Ισραηλινών έχει καταγράψει περίπου 12 απώλειες, στην πλειονότητά τους στρατιώτες.
Όσον αφορά τις επιθέσεις της Χαμάς, ο Χαλίντι επισημαίνει ότι ο αριθμός των ρουκετών κατά του Ισραήλ μειώθηκε δραματικά κατά την εξάμηνη εκεχειρία, η διακοπή της οποίας βαραίνει αποκλειστικά το Ισραήλ.
Κλείνοντας το άρθρο του, ο καθηγητής επαναλαμβάνει την άποψή του ότι ο πόλεμος εις βάρος των κατοίκων της Γάζας δεν έχει να κάνει ούτε με τις ρουκέτες ούτε με την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας του Ισραήλ, όπως ισχυρίζεται το Τελ Αβίβ. Η αιτία του πολέμου, σύμφωνα με τον καθηγητή Χαλίντι, συνοψίζεται σε μία δήλωση που έκανε το 2002 ο Μοσέ Γιααλόν, πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού, ότι «οι Παλαιστίνιοι πρέπει να αναγκαστούν να κατανοήσουν μέχρι τα βάθη της συνείδησής τους ότι είναι νικημένος λαός».