Ομπάμα: «Χρονοβόρο» το κλείσιμο του Γκουαντάναμο

Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2009 15:45

A- A A+

Στη σφράγιση του στρατοπέδου κρατουμένων στο Γκουαντάναμο Μπέι σκοπεύει να προβεί ο Μπάρακ Ομπάμα από τις πρώτες κιόλας ημέρες της διακυβέρνησής του, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις των συνεργατών του.

Οι ειδικοί, ωστόσο, προειδοποιούν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστούν μήνες, ή ακόμη και χρόνος, για να εκκενωθούν οι στρατιωτικές φυλακές που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο διεθνών επικρίσεων μετά την υποδοχή των πρώτων κρατουμένων πριν από επτά χρόνια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων, η νέα κυβέρνηση εκτιμά ότι θα χρειαστούν μήνες για να μεταφερθούν σε άλλες χώρες οι 248 κρατούμενοι, και για να αντιμετωπιστούν τα υπόλοιπα νομικά εμπόδια που δυσχεραίνουν το κλείσιμο του στρατοπέδου.

Ο νεοεκλεγείς Μπάρακ Ομπάμα έχει επανειλημμένως δηλώσει την πρόθεσή του να βάλει λουκέτο στο Γκουαντάναμο. Ωστόσο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί χρόνο, διευκρινίζοντας ότι «είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι πιστεύουν πολλοί».

Στην ερώτηση εάν θα το στρατόπεδο θα κλείσει τις εκατό πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε αυτό είναι «μια πρόκληση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή