Αρχισε η συνάντηση κορυφής στο Σαρμ Ελ-Σέιχ

Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2009 17:02
A- A A+

Αρχισε στο Σαρμ Ελ-Σέιχ η συνάντηση κορυφής για το Μεσανατολικό και την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπας, και Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ε.Ε..

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του τσεχικού υπουργείου Εξωτερικών, Σουζάνα Οπλετάλοβα, ο κ. Τοπολάνεκ συνοδεύεται και από τον υπουργό Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ και αμφότεροι αναμένεται να μεταβούν στη συνέχεια στο Ισραήλ, όπου έχουν προσκληθεί από τον πρωθυπουργό της χώρας, Εχούντ Ολμέρτ.

«Σκοπός της συνάντησης είναι η υιοθέτηση μιας στρατηγικής με στόχο την επίτευξη διαρκούς εκεχειρίας στη Γάζα και εξασφάλισης της ανθρωπιστικής βοήθειας», διευκρίνισε η κ. Οπλετάλοβα.

«Τα σημάδια απεμπλοκής από την κρίση είναι εμφανή», υποστήριξε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, κατά την έναρξη της διεθνούς συνάντησης κορυφής.

Όπως είπε, «σημαντικά ζητήματα καθιστούν αναγκαία τη συνέχιση των αιγυπτιακών προσπαθειών», ενώ ως στόχους της συνάντησης ανέφερε την τήρηση και εδραίωση της εκεχειρίας, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και την άρση του αποκλεισμού.

Της συνάντησης, η οποία συμπίπτει με την πρώτη ημέρα εκεχειρίας, προεδρεύουν από κοινού ο Αιγύπτιος πρόεδρος και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάπαυση του πυρός και συνεχάρη τις προσπάθειες της Αιγύπτου να θέσει τέλος στις εχθροπραξίες, μέσω της οδού των διαπραγματεύσεων.

«Η Αίγυπτος δέχθηκε επικρίσεις, αλλά εργάστηκε σωστά», εκτίμησε ο κ. Σαρκοζί και παράλληλα κάλεσε το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του: «Δεν χρειάζεται να παραμείνουν στη Γάζα. Δεν θα προσφέρουν τίποτε στην ασφάλεια του Ισραήλ και παράλληλα θα κλωνίσουν τη δύναμη του παλαιστινίου προέδρου Αμπάς», εξήγησε.

Ο κ. Σαρκοζί εξέφρασε απερίφραστα την υποστήριξή του στον Παλαιστίνιο πρόεδρο, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει μέλλον χωρίς ένα δημοκρατικό παλαιστινιακό κράτος που στηρίζει την ειρήνη».

Εν τω μεταξύ, η Αίγυπτος συνεχίζει τις διαμεσολαβητικές της προσπάθειες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ από την πλευρά τους οι εξόριστοι ηγέτες της Χαμάς δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν με την Αίγυπτο για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει οριστική άρση του αποκλεισμού και άνοιγμα όλων των συνοριακών περασμάτων.

Δηλώσεις για το Μεσανατολικό έκανε πριν από την άφιξή του στην Αίγυπτο, και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η σύγκρουση αυτή κατέδειξε για άλλη μία φορά την άμεση ανάγκη εξεύρεσης μακροπρόθεσμης λύσης, η οποία θα εγγυάται την ασφάλεια Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή