«Οι Αμερικανοί επέλεξαν την ελπίδα από το φόβο»

Ανοιγμα Ομπάμα στο μουσουλμανικό κόσμο
Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009 19:05
UPD:20:49

A- A A+

Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ορκίστηκε στις 19:00 ώρα Ελλάδος ο Μπαράκ Ομπάμα, μπροστά σε περίπου δύο εκατομμύρια Αμερικανούς που έδωσαν το παρών στην ιστορική στιγμή. Ακολούθησαν οι 21 κανονιοβολισμοί, σύμφωνα με το τελετουργικό, και η πρώτη ομιλία του 44ου προέδρου των ΗΠΑ, του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου στην ιστορία της χώρας.

Λίγο νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

«Αγαπητοί μου συμπολίτες. Σήμερα στέκομαι εδώ ταπεινός μπροστά στο καθήκον που ανέλαβα, ευγνώμων για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε, πιστός στις θυσίες που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Μπους για τις υπηρεσίες του προς το έθνος μας, καθώς και για τη γενναιοδωρία και τη συνεργασία που επέδειξε κατά τη μεταβατική περίοδο της παράδοσης», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκινώντας το πρώτο προεδρικό του διάγγελμα.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε μία νέα προσέγγιση του μουσουλμανικού κόσμου, ενώ τόνισε ότι η μία χώρα δεν μπορεί να ευημερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα ευνοώντας μόνο τις πλούσιες χώρες.

REUTERS
Ορκίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα

Ορκίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα

Η αμερικανική οικονομία, υπογράμμισε, είναι θύμα ανευθυνότητας και απληστίας. «Βρισκόμαστε εν μέσω μεγάλης κρίσης, το έθνος μας βρίσκεται σε πόλεμο, η οικονομία μας έχει αποδυναμωθεί λόγω της απληστίας… Κλείσανε σπίτια, χάθηκαν δουλειές, το σύστημα υγείας είναι δαπανηρό ... Υπάρχει φόβος, ότι η επόμενη γενιά θα πρέπει να χαμηλώσει τις προσδοκίες της», τόνισε.

Τα προβλήματα και οι προκλήσεις δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν, συνέχισε ο Μπαράκ Ομπάμα. Εξέφρασε ωστόσο τη βεβαιότητα ότι οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν.

Οι Αμερικανοί επέλεξαν την ελπίδα από το φόβο, υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο νέος πρόεδρος και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποχωρήσουν από το Ιράκ με υπεύθυνο τρόπο. «Θα αρχίσουμε να αφήνουμε το Ιράκ στο λαό του με υπεύθυνο τρόπο και να χτίζουμε μία διαρκή ειρήνη στο Αφγανιστάν», ανέφερε μεταξύ άλλων, στην αναφορά του για τα δύο ανοικτά μέτωπα των ΗΠΑ.

«Θα σας νικήσουμε», ήταν το μήνυμά του στους εξτρεμιστές και όσους υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Δεν θα καταφέρουν να εξασθενήσουν τις ΗΠΑ, προειδοποίησε. «Σε αυτούς που αποπειρώνται να υπεραμυνθούν των στόχων τους με την τρομοκρατία και τη σφαγή αθώων, θα πουμε ότι το δικό μας θάρρος είναι μεγαλύτερο και δεν θα λυγίσει», τονισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θα σας νικήσουμε».

Όσον αφορά το περιβάλλον, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν αδιάκοπα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. «Θα δώσουμε στην επιστήμη την θέση που της αρμόζει, επιτρέποντας την βελτίωση της τεχνολογίας και της ποιότητας της ζωής, μειώνοντας όμως το κόστος», σημείωσε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.

«Το σύστημα υγείας μας είναι πολύ ακριβό, τα σχολεία μας οδηγούν σε πολλές αποτυχίες, ενώ τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε την ενέργεια ευνοεί τους εχθρούς μας και καταστρέφει τον πλανήτη», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα και υποσχέθηκε:

«Θα χρησιμοποιήσουμε τον ήλιο, τον άνεμο και το έδαφος για να επιτρέψουμε στα αυτοκίνητα και στα εργοστάσια μας να λειτουργούν. Μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά και θα τα κάνουμε».

Όπως είπε, θα βελτιώσει την απόδοση των σχολείων και των Πανεπιστημίων ώστε να ανταποκρίνονται στην αρχή μιας νέας εποχής.

Σύμφωνα με πηγή της Washington Post, περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα συγκεντρώθηκαν στο Mall, την τεράστια έκταση στην καρδιά της Ουάσινγκτον, δίνοντας το παρών στην ορκωμοσία του πρώτου μαύρου προέδρου των ΗΠΑ.

Nτ. Μπακογιάννη: Απευθύνθηκε σε όλο τον κόσμο

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε να δώσει ξανά ένα αίσθημα αισιοδοξίας, αυτοπεποίθησης και ελπίδας στη χώρα του, ένα όραμα για ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε στη ΝΕΤ η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα.

Πρόκειται για ένα διαφορετικό πολιτικό λόγο που απευθύνθηκε σε όλες τις χώρες του κόσμου με διαφορετικά λόγια, πρόσθεσε.

Ξεκινάει με πάρα πολύ μεγάλες προσδοκίες και με πάρα πολύ μεγάλες ελπίδες και εύχομαι να μπορέσει να ανταποκριθεί, υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

Ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος, όπως είπε η υπουργός Εξωτερικών, αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για όλη την υφήλιο.

Εμβάθυνση των σχέσεων ζητεί η Κομισιόν

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους ηγέτες να εμβαθύνουν έτι περαιτέρω τις σχέσεις τους την εποχή «των μεγάλων προκλήσεων».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μήνυμα Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την ορκωμοσία Ομπάμα

Μήνυμα Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την ορκωμοσία Ομπάμα

Όπως υπογραμμίζει, σήμερα τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα προς τον πρόεδρο Ομπάμα. Αλλά αύριο, αρχής γενομένης από τώρα, είναι ο κόσμος που θα πρέπει να γίνει το αποκλειστικό αντικείμενο της προσοχής του προέδρου Ομπάμα αλλά και της δικής μας προσοχής».

«Τη στιγμή που ο πρόεδρος Ομπάμα αναλαμβάνει την ιστορική προεδρία του καλώ την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να βεβαιώσουν την αλληλεξάρτησή τους και την ανάγκη τους για ευθύτητα, ενώ θα εργάζονται στενά μαζί για να μοιράζονται πολλαπλά θέματα και τις παγκόσμιες προκλήσεις, από την οικονομική και δημοσιονομική κρίση μέχρι την ειρήνη και τη σταθερότητα -συμπεριλαμβανόμενης της Μέσης Ανατολής-και φυσικά του μεγάλου προβλήματος της γενιάς μας που είναι : να σταματήσουμε και να ανατρέψουμε τις κλιματικές αλλαγές», αναφέρει ο κ. Μπαρόζο σε ανακοίνωσή του με αφορμή την ορκωμοσία του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει ότι προσβλέπει στη συνεργασία με τον κ. Ομπάμα «για την προώθηση μιας πολιτικής παγκόσμιας δέσμευσης που θα υποστηρίζει τους διεθνείς κανόνες ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις μεγάλες παγκόσμιες ευθύνες, από την κλιματική αλλαγή, μέχρι την ανάπτυξη της βοήθειας στους αδυνάτους,του εμπορίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Χανς-Γκέρτ Πέτερινγκ δηλωσε: «Με τον ερχομό της νέας αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Μπαράκ Ομπάμα μπορούμε να ξεκινήσουμε νέες υπερατλαντικές σχέσεις και να τις θέσουμε σε μια καινούργια και δυναμική σφαίρα. Έχουμε τώρα μια μοναδική ευκαιρία να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο και να δεσμευτούμε σε νέες ιδέες. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρή σχέση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ που να βασίζεται στην ισότητα».

Πρώτη αντίδραση της Τεχεράνης

Η Τεχεράνη προτιμά να αναμένει πολιτικές ενέργειες από το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για να κρίνει τις προθέσεις του έναντι του Ιράν και της Μέσης Ανατολής, δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Μανουσέρ Μοτακί.

«Προτιμούμε προς το παρόν να αναμένουμε να δούμε ποιές θα είναι οι πολιτικές ενέργειες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης» έναντι του Ιράν, δήλωσε ο κ. Μοτακί, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο Irna.

Παράλληλα, ο Ιρανός ΥΠΕΞ κάλεσε τον διάδοχο του Τζ. Μπους να αντιμετωπίσει με νέα ματιά τη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας ότι «η παραδοσιακή αντιμετώπιση δεν προσέφερε τίποτε».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή