Ευχές από τους Αραβες ηγέτες στον Ομπάμα

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009 06:27
A- A A+

Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον νόεο πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έστειλαν οι Αραβες ηγέτες, εκφράζοντας την ελπίδα για μια νέα εποχή, ζητώντας του να εργαστεί για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και έδωσαν έμφαση στο παλαιστινιακό πρόβλημα.

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Ζάιν Αλ Αμπιντίν Μπεν Αλι εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Είμαι βέβαιος ότι οι ισχυροί δεσμοί σχέσεων και συνεργασίας ανάμεσα στην Τυνησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνουν ισχυρότερες και... είμαι σίγουρος ότι δεν θα σταματήσει να εργάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και της δικαιοσύνης, της ασφάλειας και της ευημερίας του κόσμου», αναφέρεται σε απόσπασμα του τηλεγραφήματος του Μπεν Αλι προς τον Ομπάμα.

Ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ο 5ος εξέφρασε παρόμοιες ελπίδες με τον πρόεδρο της Τυνησίας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για τον τερματισμό της τραγωδίας του παλαιστινιακού λαού και στην πεποίθηση ότι υπό τον Ομπάμα οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στο να επιτευχθούν οι σημαντικότεροι στόχοι «της διεθνούς κοινότητας».

Σε τηλεγράφημα του επίσης προς τον Μπαράκ Ομπάμα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ γίνεται επικριτικός... και απευθύνει «έκκληση για εντατικότερες προσπάθειες για τον τερματισμό της τραγωδίας του παλαιστινιακού λαού και ζητά να εγγυηθεί του δικαιώματος του για εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κράτους».

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεϊχ Χαλίφα μπιν Ζάγιεντ Αλ Ναχίαν, συνεχάρη τον Ομπάμα αλλά δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες του μηνύματος του.

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός της ορκωμοσίας του νέου αμερικανού προέδρου και είπαν μόνο ότι πρόκειται «για εσωτερική υπόθεση που αφορά μόνο τον αμερικανικό λαό».

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο Ομπάμα θα μπορέσει να πετύχει μια μόνιμη ειρήνη και δικαιοσύνη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος ο Ομπάμα υποσχέθηκε να αποχωρήσει από το Ιράκ με υπευθυνότητα. Υποσχέθηκε ακόμα να πλησιάσει τους μουσουλμάνους όλου του κόσμου και πρόσθεσε ότι επιθυμεί το άνοιγμα νέων σχέσεων που θα βασίζονται στα αμοιβαία συμφέροντα και στον αμοιβαίο σεβασμό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή